Zachte bonenbrownies (vegan, whole foods, gezoet met fruit, vetarm)

 
zachte-bonenbrownies-vegan-whole-foods-gezoet-fruit-vetarm_1.jpg
zachte-bonenbrownies-vegan-whole-foods-gezoet-fruit-vetarm_2.jpg

Zachte bonenbrownies

Deze brownies zijn enorm smeuïg en toch vetarm. Om ze te maken heb je zes ingrediënten en een foodprocessor nodig. Gebruik dit recept gerust als basis om te experimenteren met andere toevoegingen zoals kaneel, blauwe bessen, frambozen of noten.

Voor 8 stuks.

Ingrediënten

  • 200 g zachte medjouldadels, ontpit
  • 200 g gekookte adukibonen (zie tips)
  • 200 ml sterke koffie
  • 1 el witte misopasta
  • 40 g rauw cacaopoeder
  • 50 g volkorenmeel (ik gebruikte spelt)

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180° C en bekleed een bakvorm met bakpapier (de onze is 14 op 18 cm).
  2. Doe de dadels in de foodprocessor en overgiet ze met de hete koffie. Laat ze tien minuten weken.
  3. Mix de dadels met de bonen en miso tot een gladde pasta.
  4. Voeg het cacaopoeder en het speltmeel toe en meng goed.
  5. Doe het deeg in de bakvorm en strijk het oppervlak glad met een spatel.
  6. Bak de brownies 35 minuten en laat ze volledig afkoelen in de ovenschaal.

Tips

  • Adukibonen vind je bij de Aziatische supermarkt of via webshops. Gebruik andere bonen als je geen adukibonen vindt. Ik maakte de brownies al met zwarte bonen en cannellinibonen.
  • Pas de baktijd aan wanneer je een andere ovenschaal gebruikt. De brownies zouden zo’n 2 cm dik moeten zijn.
  • Bewaar de brownies in een afgesloten doos in de koelkast, zo blijven ze mooi zacht. Ze smaken het best de volgende dag. Je kan ze minstens vier dagen bewaren.

Voedingswaarde

Per brownie 134 kcal, 1 g vet, 28 g koolhydraten, 4.5 g eiwitten.


Fudgy bean brownies (vegan, whole foods, date-sweetened, low fat)

Yields 8 servings.

In order to eat only unrefined whole foods, I’ve decided to cut protein powders from my diet. The past few weeks I’ve been looking into ways to incorporate different protein sources in every meal—sweet snacks being the hardest. It took a bit of trial and error to make bean brownies that are fudgy, low fat and have zero bean-taste. They’re easy to make, contain only fruit sugars and require six ingredients and one bowl. Feel free to add cinnamon, blueberries, raspberries or nuts.

Method

  1. Preheat the oven to 180 °C or 350 °F. Line a pan (mine is 5 x 7 inches) with parchment paper.
  2. Add the dates and hot coffee to a food processor and let them soak for ten minutes. Blend dates, coffee and miso into a smooth paste.
  3. Add the cacao powder and flour and mix well.
  4. Transfer the mixture to the pan and smooth out the surface with a spatula.
  5. Bake for 35 minutes and let the brownies cool completely in the pan before storing them in a closed container in the fridge.

Notes

  • Sub other beans if you don't have access to aduki beans. So far I’ve tested them with black beans and cannellini beans, both worked just fine.
  • Adjust cooking time when using a different oven pan. The brownies should be about 2 cm thick.
  • These brownies keep for at least four days in the fridge and taste best the second day.

Nutrition facts

For 1 serving: 134 kcal, 1 g fat, 28 g carbs, 4.5 g protein.

Ingredients

  • 200 g (10 large) soft medjool dates, pitted
  • 200 g boiled aduki beans (see notes)
  • 200 ml strong coffee
  • 1 tbsp white miso paste
  • 40 g raw cacao powder
  • 50 g whole-wheat flour

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer snoepen