Wortelmuffins (vegan, whole foods, gezoet met fruit, vetvrij)

 
wortelmuffins-vegan-whole-foods-natuurlijk-gezoet-vetvrij-01.jpg

Wortelmuffins

Voor 12 stuks.

Ingrediënten

  • 240 g volkorenbloem
  • 1/2 tl kardemom
  • 2 tl kaneel
  • snuif nootmuskaat
  • 1/4 tl baksoda
  • 2 tl bakpoeder
  • 160 ml plantaardige melk
  • 140 g dadelpasta (zie tip)
  • 120 g rijpe bananen (1 medium banaan)
  • 1 tl appelciderazijn
  • 130 g geraspte wortel (1 wortel)
  • 1 el lijnzaad
  • 4 el rozijnen
  • optioneel: 2 el geraspte kokos (laat weg om vetvrij te houden).

Werkwijze

  1. Meng bloem, baksoda, bakpoeder, kruiden en kokos in een grote kom.
  2. Neem een andere kom en pureer daarin de melk, dadelpasta, banaan en het azijn met een staafmixer.
  3. Meng de geraspte wortelen en het lijnzaad bij het bananenmengsel. Giet alles in de kom met de droge ingrediënten en roer goed.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Zet 12 papieren muffinvormen klaar en verdeel daarin het deeg, iets meer dan een eetlepel per vorm.
  6. Bak de muffins 25 minuten — controleer met een prikker of ze gaar zijn. Laat ze helemaal afkoelen.
  7. Bewaar de muffins in de koelkast. Ze zijn het lekkerst de dag nadien, dan zijn ze mooi stevig.

Tip

Dadelpasta maak je door 1 deel zachte Deglet Nour-dadels te mixen met 1 deel water.


Carrot cake muffins (vegan, whole foods, fruit sweetened, fat free)

Makes 12.

Ingredients

  • 240 g (2 cups) whole-wheat flour
  • 1/2 tsp cardamom
  • 2 tsp cinnamon
  • a pinch of nutmeg
  • 1/4 tsp baking soda
  • 2 tsp baking powder
  • 160 ml (2/3 cup) non-dairy milk
  • 140 g (1/2 cup) date paste (see notes)
  • 120 g (a little over 1/3 cup) ripe bananas (1 medium)
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 130 g (1.5 cup) grated carrot (1 carrot)
  • 1 tbsp flax seed
  • 4 tbsp raisins
  • optional: 2 tbsp desiccated coconut, omit to keep fat free

Instructions

  1. In a large bowl, combine flour, baking soda, baking powder, spices and coconut.
  2. Add non-dairy milk, date paste, banana and vinegar to a food processor and process into a smooth puree.
  3. Add the banana mixture, together with grated carrots and flax seed, to the dry ingredients. Stir until fully combined.
  4. Preheat the oven to 180 °C/350 F.
  5. Divide batter between 12 (paper or silicone) muffin liners.
  6. Bake for 25 minutes. Leave to cool completely. Store in an airtight container in the fridge.

Notes

  • To make date paste: puree 1 part (soft or soaked) dates with 1 part water.
  • These carrot cake muffins firm up in the fridge and taste best the day after baking.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer snoepen