Wortelburgers met groenekruidentahini (vegan, whole foods, olievrij)

 
wortelburger-groenekruidentahini-vegan-wholefoods-vetvrij-02.jpg

Wortelburgers met groenekruidentahini

(English below.)

Voor 6 burgers van 8 cm diameter. Deze burgers hebben een krokante korst en een smeuïge vulling.

Ingrediënten

Wortelburgers

  • 300 g wortelen (ongeveer 4 stuks)
  • 250 g kikkererwten, gekookt
  • 2 t look
  • een handvol verse peterselie
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • peper (naar smaak)
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl appelciderazijn
  • 4 el havervlokken of kikkererwtenmeel
  • 2 el sesamzaad

Groenekruidentahini

  • 3 el tahin (sesampasta)
  • 2 el gehakte koriander
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 of 2 t look
  • 3 el geblende limoen
  • 1 el appelciderazijn
  • 4–5 el lauw water
  • 1 jalapeño, ontpit

Zo maak je het

  1. Stoom of kook de wortelen zacht in ongeveer 30 minuten.
  2. Doe ze in de blender met de look, kruiden, tahin en azijn en mix tot een puree.
  3. Giet de kikkererwten erbij en mix kort tot een grof mengsel.
  4. Roer de havervlokken bij het deeg.
  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet een bord met sesamzaad klaar.
  6. Maak je handen nat en verdeel het deeg in 6 porties. Rol er balletjes van en haal die door het sesamzaad. Leg ze op de bakplaat en duw ze met je handpalm plat tot burgers van 1 cm hoog.
  7. Bak de burgers 30–40 minuten in het midden van de oven — tot de korst krokant is.
  8. Maak de saus: doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water of tahin toe om de saus dunner of dikker te maken. Proef en kruid bij naar smaak.

Carrot falafel burgers with green herb tahini sauce (vegan, whole foods, oil free)

Makes 6 burgers.

Ingredients

Carrot falafel burgers

  • 300 g carrots (0.66 lbs—4 carrots)
  • 250 g (1.5 cups) chickpeas, boiled and drained
  • 2 cloves garlic
  • a handful of parsley
  • 1 tsp turmeric powder
  • 1 tsp coriander
  • 1 tsp cumin
  • 1/4 tsp cayenne pepper
  • 1/2 tsp smoked paprika powder
  • pepper, to taste
  • 1 tbsp tahin
  • 1 tsp apple cider vinegar
  • 4 tbsp rolled oats or chickpea flour
  • 2 tbsp sesame seeds

Green herb tahini sauce

  • 3 tbsp tahin
  • 2 tbsp chopped cilantro
  • 2 tbsp chopped parsley
  • 1 or 2 cloves garlic
  • 3 tbsp blended lime
  • 1 tbsp apple cider vinegar
  • 4 to 5 tbsp water
  • 1 jalapeño

Instructions

  1. Steam or boil carrots until fork tender.
  2. Add them to a blender, together with garlic, herbs, tahin and vinegar. Blend until smooth.
  3. Add chickpeas and pulse into a crumbly dough.
  4. Stir in the oats or chickpea flour.
  5. Preheat the oven to 180 °C (350 F). Line a baking sheet with parchment paper.
  6. Wet your hands and divide the mixture into six portions. Roll each portion into a ball, coat in sesame seeds. Flatten into a burger on the baking sheet.
  7. Bake the burgers for 30–40 minutes or until crispy.
  8. Make the sauce: add the ingredients to a blender and mix until creamy. Add more water if the sauce is too thick, add more tahin if it’s too runny. Taste and adjust seasonings.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten