Whole-food-plant-based-‘Big Mac’ (vegan, whole foods, olievrij, suikervrij)

 
whole-food-plant-based-big-mac-vegan-whole-foods-olievrij-suikervrij-02b.jpg
whole-food-plant-based-big-mac-vegan-whole-foods-olievrij-suikervrij-01b.jpg

Whole-food-plant-based-‘Big Mac’

(English below.)

Eindelijk een voedzame burger. Fatsoenlijk brood, twee burgers, augurken en onze eigen net-echte Big Mac-saus.

Voor 2 burgers.

Ingrediënten

Zwartebonenburgers

  • 1 lijnzaadei (1 el lijnzaad + 2,5 el water)
  • 1/2 rode ui, fijngehakt
  • 2 t look, fijngehakt
  • 100 g shiitake- of kastanjechampignons
  • 1 el tamari
  • 1/4 tl blackstrapmelasse (of dadelpasta)
  • 1 tl voedingsgist
  • 1/2 el appelciderazijn
  • 1 tl tomatenpuree
  • 250 g zwarte bonen, gekookt en uitgelekt
  • 65 g havervlokken
  • 1,5 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl komijn
  • 1/4 tl chilipoeder
  • 1/4 tl cayennepeper

Kaaslaag (optioneel, zie opmerkingen)

  • 2 el voedingsgist
  • 2,5 el (50 g) tahin
  • 2 el appelciderazijn
  • 1/4 tl lookpoeder
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1 tl witte miso
  • 50 ml water
  • peper
  • optioneel: 1/2 tl kurkuma, voor de kleur

En

  • 4 volkorenbroodjes (2 broodjes en 2 onderkanten)
  • onze Big Mac-saus
  • 4 grote plakken augurk
  • 1/4 witte ui, fijngehakt
  • een handvol ijsbergsla

Werkwijze

  1. Verwarm een antikleefpan en voeg 2 el water toe. Bak de look en ui glazig. Voeg de champignons toe en roerbak tot ze hun vocht loslaten en beginnen te bruinen. Voeg tamari en melasse toe en laat nog 2 minuten karameliseren.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  3. Doe alle burgeringrediënten in de foodprocessor en mix tot een deeg. Verdeel het deeg in 4 porties en rol er ballen van. Leg ze op het bakpapier en duw ze plat tot burgers van 10 cm diameter.
  4. Bak de burgers 20–25 minuten. Laat ze nog een paar minuten afkoelen zodat ze steviger worden.
  5. Meng ondertussen de ingrediënten voor de kaaslaag.
  6. Beleg de broodjes in deze volgorde (onder naar boven): brood, saus, sla, ui, kaas, burger, brood, saus, ui, augurken, burger en brood.

Opmerkingen

  • Het recept voor de kaaslaag pasten we aan van Plants For Reps. Deze laag is optioneel, de burgers zijn ook lekker zonder.
  • Liever geen brood? Maak dan een Big Mac-salade met ijsbergsla, ui, tomaat, augurk, saus en burgerreepjes. Serveer er wat ovengebakken aardappelpartjes bij.

Whole food plant-based Big Mac (vegan, whole foods, oil free, refined sugar free)

Ingredients

Black bean burgers

  • 1 flax egg (1 tbsp ground flax + 2.5 tbsp water)
  • 1/2 red onion, 1/2 cup diced
  • 2 cloves garlic
  • 100 g (2 cups) shiitake or chestnut mushrooms
  • 1 tbsp tamari
  • 1/4 tsp blackstrap molasses (or date paste)
  • 1 tsp nutritional yeast
  • 1/2 tbsp apple cider vinegar
  • 1 tsp tomato puree
  • 250 g (1.5 cup) black beans, cooked and drained
  • 65 g (2/3 cup) rolled oats
  • 1.5 tsp smoked paprika powder
  • 1/2 tsp cumin powder
  • 1/4 tsp chili powder
  • 1/4 tsp cayenne pepper

Cheese layer (optional, see notes)

  • 2 tbsp nutritional yeast
  • 2.5 tbsp tahin
  • 2 tbsp apple cider vinegar
  • 1/4 tsp garlic powder
  • 1/4 tl paprika powder
  • 1 tsp white miso paste
  • 50 ml (1/4 cup) water
  • pepper
  • 1/2 tsp ground turmeric (optional, for color)

And

  • 4 whole wheat burger buns (2 buns + 2 bottoms)
  • 4 slices of pickled gherkin
  • a batch of our Big Mac sauce
  • 1/4 white onion, finely diced
  • a handful of chopped iceberg lettuce

Instructions

  1. Heat a non-stick pan and add 2 tbsp of water. Cook garlic and red onion until translucent. Stir in the mushrooms. Let them cook until they release their moisture and start to brown. Add tamari and molasses, let caramelize for another 2 minutes and set aside.
  2. Preheat the oven to 180 °C or 350 F. Line a baking sheet with parchment paper or a silicone mat.
  3. Add all the burger ingredients to a food processor and process until combined. Divide into four and shape into balls. Put on the baking sheet and press down to form burgers.
  4. Bake for 20–25 minutes. Leave to cool for about 5 minutes, so they firm up.
  5. Meanwhile, combine the ingredients for the cheese layer.
  6. Assemble the burgers in this order (top to bottom): bread, sauce, lettuce, onion, cheese, burger, bread, sauce, lettuce, onion, gherkins, burger, bread.

Notes

  • We adapted the recipe for the cheese layer from Plants For Reps. This layer is optional, the burger is also great without it.
  • Not in the mood for bread? Make a Big Mac salad with lettuce, onion, tomato, pickled gherkins, sauce and chopped up burgers. Serve with some oven baked potato wedges.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten