Volkoren pitabrood (vegan, whole foods, olievrij, suikervrij)

 
pitabrood-pestofalafel-vegan-whole-foods-olievrij-suikervrij-02.jpg

Volkoren pitabrood

(English below.)

Makkelijke volkoren pitabroodjes, klaar in minder dan een uur.

4 grote pitabroodjes (15 cm).

Ingrediënten

  • 185 g volkorenbloem
  • 1/2 el instantgist (4 g)
  • 140 ml warm water (50 °C)

Werkwijze

  1. Los de gist op in het water en laat tien minuten staan. De gist is actief als je luchtbellen op het oppervlak ziet.
  2. Doe de helft van de bloem erbij en meng. Voeg de rest van de bloem geleidelijk aan toe tot het deeg geen bloem meer opneemt.
  3. Bebloem je werkoppervlak en kneed het deeg tot het zacht en elastisch is. Zo’n 5–8 minuten.
  4. Verdeel het deeg in 4 porties. Rol die uit tot dunne cirkels. Leg ze op bebloemd bakpapier onder een handdoek en laat een halfuur rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 250 °C.
  6. Draai de pitabroodjes om op het bakpapier en bak ze 7 minuten. Als ze dun genoeg gerold zijn bollen ze op (lees hier waarom). Bewaar ze in een luchtdichte doos, dan worden ze zacht.

Tip

  • Om de pitabroodjes te bewaren doe je ze in een doos met deksel als ze nog warm zijn. Zo blijven ze zacht. Warm ze terug op in de oven op 180 °C of in de magnetron.
  • Recept aangepast van Genius Kitchen.

Whole-wheat pita bread (vegan, whole foods, oil free, sugar free)

An easy recipe for homemade pita bread, ready in under an hour.

Makes 4 large pita breads (6”).

Ingredients

  • 185 g (1.5 cup) whole-wheat flour
  • 1/2 tbsp instant yeast
  • 140 ml (2/3 cup) warm water (50 °C/120 F)

Instructions

  1. Stir the yeast into the water and let sit for ten minutes. If the yeast is active, it will dissolve completely into the water and the liquid will start bubbling.
  2. Add half of the flour and mix well. Gradually add the remaining flour until the dough stops sticking to the bowl.
  3. Flour your work surface and knead the dough for about 5–8 minutes, until it is smooth and elastic.
  4. Divide the dough into four balls. On a floured surface, roll each ball out into a 6 inch circle. Place on a nonstick baking sheet. Sprinkle some flour over the top and cover with a damp towel. Let rise for 30 minutes or until slightly raised.
  5. Preheat the oven to 250 °C (500 F).
  6. Flip the pitas over before putting them in the oven. Bake for 5–7 minutes. The instant heat will help them puff up (here’s why).
  7. Store in an airtight container and let cool, this will soften them up.

Notes

  • You can reheat the pita breads in the oven at 180 °C (350 F) or in the microwave.
  • Adapted from Genius Kitchen.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer basisrecepten