So Totes Protes and Loads Reloads Noodle Bowl a.k.a. Prote Boats a.k.a. Sobanoedels met lentegroenten (vegan, whole foods, vetarm, glutenvrij)

 
sobanoedels-lentegroenten-vegan-whole-foods-vetarm-glutenvrij-01.jpg

So Totes Protes and Loads Reloads Noodle Bowl a.k.a. Prote Boats a.k.a. Sobanoedels met lentegroenten

In een poging alle plantaardige eiwitbronnen die ik kon verzinnen in een gerecht te proppen maakte ik deze noedelbowls. Boekweit, soja, broccoli, spinazie, champignons — kan niet op.

Bonuspunten: deze bowls zijn vetvrij! (Behalve een erg kleine hoeveelheid in de bonen.)

Voor 3–4 porties.

Ingrediënten

Marinade

  • 100 ml water
  • 50 ml tamari (of sojasaus)
  • 3 el geblende limoen
  • 1/2–1 tl blackstrapmelasse (of dadelpasta naar smaak)
  • 1 el chilisaus of pikante harissa
  • 1 tl gedroogde look
  • snuif zwarte peper

Noedelbowl

  • 250 g groene-aspergepunten
  • 250 g kastanjechampignons, in plakjes
  • 180 g boekweitnoedels
  • 150 g edamamebonen
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 100 g babyspinazie
  • 3 lente-uien, fijngesneden
  • optioneel, om te serveren: sesamzaad, een handvol verse koriander, chilivlokken

Werkwijze

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  2. Verwarm de oven voor op 230 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  3. Meng de champignons en de aspergepunten met 6 el marinade en verdeel ze in een laag over de bakplaat. Bak 15–20 minuten.
  4. Doe de noedels in een ruime pan water en kook ze volgens de instructies op hun verpakking. Doe de broccoli er de laatste twee minuten bij om te blancheren. Giet af.
  5. Meng alles met de rest van de marinade in een grote kom. Verdeel over de borden en serveer met sesamzaad, verse koriander en chilivlokken.

Nota’s

Ook lekker als je de asperges en champignons op de grill gaart.


So Totes Protes and Loads Reloads Noodle Bowl a.k.a. Prote Boats a.k.a. Soba noodles with spring greens (vegan, whole foods, low fat, gluten free)

In an attempt to cram every plant protein source known to man in one dish, I came up with these noodle bowls. Buckwheat, soy, broccoli, spinach, mushrooms. Protein like there’s no tomorrow. Bonus points: except for a small amount in the beans, these bowls are fat free.

Makes 3–4 servings.

Ingredients

Marinade

  • 100 ml (1/2 cup) water
  • 50 ml (1/4 cup) tamari (or soy sauce)
  • 3 tbsp blended lime
  • 1/2–1 tsp blackstrap molasses (or date paste to taste)
  • 1 tbsp hot sauce or spicy harissa
  • 1 tsp granulated garlic
  • a pinch of black pepper

Noodle bowls

  • 250 g (9 oz) green asparagus tips
  • 250 g (9 oz) cremini mushrooms, sliced
  • 180 g (6 oz) soba noodles
  • 150 g (5 oz) edamame beans
  • 1 head broccoli, in florets
  • 100 g (3 handfuls) baby spinach
  • 3 scallions, finely chopped
  • optional, to serve: sesame seeds, a handful of fresh cilantro, red pepper flakes

Instructions

  1. Whisk marinade until combined.
  2. Preheat the oven to 230 °C (450 F). Line a baking sheet with parchment paper.
  3. Combine asparagus and mushrooms with 6 tbsp of the marinade. Spread in an even layer on the baking sheet and bake for 15–20 minutes.
  4. In a large pan, prepare noodles according to package instructions. During the last two minutes of cooking, add the broccoli florets to blanch. Drain.
  5. In a large bowl, combine noodles and vegetables with the remaining marinade. Serve with sesame seeds, fresh cilantro and red pepper flakes.

Notes

Alternatively, you can prepare the asparagus and mushrooms on the grill.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten