Sesamnoedels met tempeh (vegan, whole foods, olievrij)

 
sesamnoedels-tempeh-vegan-whole-foods-olievrij-01.jpg
sesamnoedels-tempeh-vegan-whole-foods-olievrij-02.jpg

Sesamnoedels met tempeh

(English below.)

Dit is een gerecht dat het het hele jaar goed doet: warm in de winter met venkel en rode kool of koud in de zomer met paprika, wortel en komkommerlinten.

Voor 2–3 porties.

Ingrediënten

Tempeh

  • 250 g tempeh
  • 2 el tamari of sojasaus
  • 1/4 tl chilivlokken OF 1 tl kipkruiden

Salade

  • 100 g boekweitnoedels (sobanoedels)
  • 1 rode paprika
  • 2 wortelen
  • 150 g rode kool
  • 150 g edamamebonen
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • een handvol verse koriander
  • 2 el sesamzaad
  • 1/2 limoen, in schijfjes

Sesamsaus

  • 3 el tahin (sesampasta)
  • 1,5 el tamari of sojasaus
  • 1/2 tl gember, geraspt
  • 2 t look, geperst
  • 1 el dadelpasta (of zoetstof naar keuze)
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 geblende limoen (1,5 el)

Werkwijze

  1. Snij de tempeh in blokjes. Meng met de marinade en zet tien minuten opzij.
  2. Meng alle ingrediënten voor de saus. Leng aan met water tot een lopende dressing.
  3. Kook de sobanoedels volgens de instructies op de verpakking.
  4. Bereid de groenten voor: snij de paprika in repen, rasp de rode kool en gebruik een dunschiller om wortellinten te maken.
  5. Roerbak de gemarineerde tempeh in een antikleefpan tot hij een bruine korst krijgt. Voeg eventueel wat water toe om aanbakken te voorkomen.
  6. Meng noedels, saus, groenten en tempeh in een grote kom.
  7. Serveer met lente-ui, sesamzaad, verse koriander en enkele schijfjes limoen.

Sesame noodle and tempeh salad (vegan, whole foods, oil free)

This dish works well all year round: served warm in winter with fennel and red cabbage or cold in summer with red bell peppers, carrot and cucumber ribbons.

Serves 2–3.

Ingredients

Tempeh

  • 250 g (9 oz.) tempeh
  • 2 tbsp tamari or soy sauce
  • 1/4 tsp red pepper flakes OR 1 tsp poultry seasonings

Noodle salad

  • 100 g (3.5 oz) soba noodles
  • 1 red bell pepper
  • 2 carrots
  • 150 g (1.5 cup) red cabbage, grated
  • 150 g (3/4 cup) edamame beans
  • 1 scallion, finely chopped
  • a handful of fresh cilantro
  • 2 tbsp sesame seeds
  • 1/2 lime, wedges

Sesame sauce

  • 3 tbsp tahin
  • 1.5 tbsp tamari or soy sauce
  • 1/2 tsp grated ginger
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 tbsp date paste (or other sweetener)
  • 1/2 tsp red pepper flakes
  • 1/2 blended lime (1.5 tbsp)

Instructions

  1. Cut the tempeh into cubes. Mix with the marinade and set aside for 10 minutes.
  2. Add the sauce ingredients to a small bowl and whisk until combined. Use water to thin (about 1/8 cup).
  3. Cook noodles according to package instructions.
  4. Prepare the vegetables: cut the red bell pepper into strips, grate the red cabbage and use a vegetable peeler to make carrot ribbons.
  5. Stir-fry tempeh in a non-stick pan until browned. Add a bit of water if the tempeh sticks to the pan.
  6. In a large bowl, combine noodles, sesame sauce, vegetables, edamame beans and tempeh.
  7. Serve with chopped scallion, sesame seeds, fresh cilantro and lime wedges.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten