Quinoapizza met wortelhummus, sinaasappel en avocado (vegan, whole foods, olievrij)

 
quinoapizza-wortelhummus-sinaasappel-avocado-vegan-whole-foods-olievrij-01.jpg
quinoapizza-wortelhummus-sinaasappel-avocado-vegan-whole-foods-olievrij-02.jpg

Quinoapizza met wortelhummus, sinaasappel en avocado

Voor: 2 pizza’s.

Ingrediënten

Quinoakorst

Recept van Cooking Light. Bekijk hier hoe je de quinoakorst maakt.

  • 130 g ongekookte quinoa
  • 110 ml water plus extra voor het weken
  • 2 tl bakpoeder

Wortelhummus

  • 1 rode ui (75 g)
  • 1 t look
  • 230 g wortelen
  • 10 g voedingsgist
  • 2 el tahin
  • 2 tl geblende citroen
  • 2 tl witte miso
  • 1 tl mosterd
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/4 tl kurkumapoeder
  • een snuifje cayennepeper
  • 120 g kikkererwten, gekookt en gespoeld

Toppings

  • 2 gekookte rode bieten (95 g na koken)
  • 1 sinaasappel, gepeld
  • 1 avocado
  • 2 handenvol rucola
  • 2 el pompoenpitten
  • balsamicoazijn (met vegan keurmerk)

Werkwijze

  1. Voorbereiding: week de quinoa een nacht (of minstens 8 uur) in een ruime hoeveelheid water.
  2. Maak de hummus: snij ui, look en wortelen in stukken en kook of stoom ze zacht in ongeveer 20 minuten. Pureer met de rest van de ingrediënten in een blender en laat helemaal afkoelen.
  3. Giet de quinoa af in een fijn vergiet en spoel even na. Doe de quinoa, 110 ml water en het bakpoeder in de blender. Mix in enkele minuten tot een glad deeg. Verdeel het deeg in twee porties.
  4. Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een bakplaat met een bakmat of bakpapier. Giet het beslag uit en strijk het met een spatel uit tot twee cirkels van 20 cm doorsnede. Bak 15 minuten.
  5. Maak ondertussen de toppings: snij de bieten in fijne schijfjes en snij de sinaasappel en de avocado in blokjes.
  6. Haal de pizzabodems na 15 minuten uit de oven. Schuif ze van het bakpapier en draai ze voorzichtig om. Bak nog 5 tot 10 minuten.
  7. Bestrijk de pizzabodems met wortelhummus.
  8. Beleg met rucola, sinaasappelpartjes en avocado. Strooi de pompoenpitten erover en besprenkel met balsamicoazijn.

Variatietips

  • De toppings van deze pizza zijn ook lekker in een volkorenwrap of -broodje. Of kook er wat granen bij voor een maaltijdsalade.
  • Maak de hummus ook eens met zoete aardappel in plaats van wortelen.
  • Probeer de pizza ook met avocadohummus en grapefruit.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten