Quiche met gebrande prei, mosterd en dille (vegan, whole foods, olievrij)

 
quiche-gebrande-prei-mosterd-dille-vegan-whole-foods-olievrij-01.jpg

Quiche met gebrande prei, mosterd en dille

(English below.)

Prei kun je perfect bakken zonder vetstof. Door hem in een droge pan of grillpan te bakken laat de prei zijn vocht los. Zo wordt hij mooi bruin vanbuiten en zacht vanbinnen. Heel lekker in combinatie met mosterd en dille.

1 quiche van 25 cm doorsnede.

Ingrediënten

Quichekorst

  • 2 el lijnzaad + 5 el water
  • 90 g havermeel
  • 115 g speltmeel
  • 2 zongedroogde tomaten, zonder olie, geweekt

Vulling

  • een prei
  • een blok tofu, uitgeperst
  • 2 el voedingsgist
  • 2 t look
  • 2 el plantaardige melk
  • 2 tl witte miso
  • 1/2 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl kurkumapoeder
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • witte peper, naar smaak
  • 3 el verse dille + extra voor garnering
  • 2 el milde graanmosterd

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Meng lijnzaad en water en zet opzij tot het een papje vormt.
  3. Doe het haver- en speltmeel, de lijnzaadpap en de zongedroogde tomaten in je foodprocessor en pulseer tot een grof mengsel.
  4. Voeg water toe tot het deeg aan elkaar kleeft wanneer je het tussen je vingers knijpt.
  5. Bekleed een bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg over de vorm en duw de bodem en de randen stevig aan.
  6. Bak de korst 15 minuten en laat afkoelen. Verhoog de oventemperatuur naar 190 °C.
  7. Verwarm een antikleef- of grillpan. Snij de prei in stronkjes en bak tot ze bruin vanbuiten en zacht vanbinnen zijn. Laat afkoelen en snij in ringen.
  8. Maak de quichevulling: pureer tofu tot en met dille in de foodprocessor.
  9. Smeer de graanmosterd op de quichebodem. Vul met het tofumengsel en duw de preiringen in de vulling.
  10. Bak de quiche 30–40 minuten, tot de vulling stevig is. Dek af met folie of een deksel als de prei te snel bruint.
  11. Laat de quiche even afkoelen voor je hem aansnijdt, zo brokkelt de korst niet af. Serveer met verse dille.

Nota’s

Het recept voor de korst pasten we aan van Oh She Glows.


Burnt leek, mustard and dill quiche (vegan, whole foods, oil free)

You don’t need oil to cook leeks. By heating them up in a dry pan or a grill pan, they slowly release their moisture. This way, the leeks crisp up on the outside and become nice and soft on the inside. This quiche goes well with mustard and dill.

Makes a 10 inch quiche.

Ingredients

Quiche crust

  • 2 flax eggs (2 tbsp ground flax + 5 tbsp water)
  • 90 g (1 cup) oat flour
  • 115 g (1 cup) spelt flour
  • 2 sun-dried tomatoes, without oil, rehydrated

Filling

  • 1 leek, washed and cut into 2–3 small stalks
  • 1 block of firm silken tofu, drained
  • 2 tbsp nutritional yeast
  • 2 cloves garlic
  • 2 tbsp nondairy milk
  • 2 tsp white miso paste
  • 1/2 tsp ground coriander
  • 1/4 tsp ground turmeric
  • 1/4 tsp smoked paprika powder
  • white pepper, to taste
  • 3 tbsp fresh dill + extra to serve
  • 2 tbsp mild grain mustard

Instructions

  1. Preheat the oven to 180 °C/350 F.
  2. Mix ground flax and water and set aside until it forms a gel.
  3. To a food processor, add oat and spelt flour, together with the flax eggs and sun-dried tomatoes. Pulse into a coarse mixture.
  4. Gradually add water until the dough sticks together when you press it between your fingers.
  5. Line a 10 inch tart pan with baking paper. Transfer the dough to the pan and distribute it evenly, pressing down and up the sides with your fingers.
  6. Bake for 15 minutes and leave to cool. Raise the oven temperature to 190 °C/375 F.
  7. Heat up a non-stick or grill pan. Cook the leek until it is soft on the inside. Leave to cool and slice.
  8. Add tofu through to dill to a foodprocessor and process until smooth.
  9. Spread out the grain mustard on the bottom of the crust. Cover with the tofu filling. Push the leek slices down into the filling.
  10. Bake for 30–40 minutes, until firm. Cover with foil if the leeks are browning too quickly.
  11. Leave to cool for about 10 minutes before slicing to prevent the crust from crumbling. Serve with fresh dill.

Notes

Crust recipe adapted from Oh She Glows.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten