Pompoen-aardappelgratin (vegan, whole foods, olievrij, glutenvrij)

 
pompoen-aardappelgratin-vegan-whole-foods-olievrij-glutenvrij.jpg

Pompoen-aardappelgratin

Hoofdgerecht voor 2 personen.

Ingrediënten

Tempehgehakt

  • 250 g tempeh
  • 1 ui
  • 1 t look
  • 1/4 tl tijm
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl venkelzaad, gekneusd
  • snuif zwarte peper
  • 1 el tamari

Witte saus

  • 265 g (1 blik) witte bonen, gekookt en uitgelekt
  • 1 t look
  • 10 g voedingsgist
  • 1 tl witte misopasta
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 tl mosterd
  • snuif nootmuskaat
  • 75 ml water

En

  • 400 g flespompoen, in blokjes
  • 400 g aardappelen, in dunne schijfjes
  • 3 el pittenparmezaan of voedingsgist

Werkwijze

  1. Doe de ingrediënten voor het tempehgehakt (behalve de tamari) in een foodprocessor en pulseer tot een grof mengsel. Verwarm de tamari in een antikleefpan en bak de tempeh goudbruin in 5–10 minuten.
  2. Mix de ingrediënten voor de witte saus tot een gladde béchamel. Voeg meer water toe voor een dunnere saus.
  3. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  4. Vul de bodem van een ovenschaal met het tempehgehakt. Verdeel de pompoenblokjes erover, gevolgd door een laag aardappelschijfjes. Overgiet met de witte saus en bestrooi met pittenparmezaan of voedingsgist.
  5. Bak de ovenschotel in het midden van de oven tot de aardappelen gaar zijn — zo’n 45–60 minuten.
  6. Serveer warm met een groene salade.

Nota

Geïnspireerd door dit recept uit Libelle Lekker.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten