Snelle en makkelijke volkorenpizzabodem (vegan, whole foods, olievrij)

 
volkoren-pizzabodem-vegan-whole-foods-olievrij-snel-01.jpg
volkoren-pizzabodem-vegan-whole-foods-olievrij-snel-02.jpg

Volkoren pizzabodem

Ik at zeker een half jaar geen pizza. Ik vond gewoon geen goede bodem die lekker én whole foods was. En wat ik zelf bij elkaar kneedde was altijd zo zwáár: deegbakstenen met tomatensaus. Had ik geen zin in. Tot ik een recept vond voor Irish soda bread waarin ze vegan karnemelk (plantaardige melk met appelciderazijn) gebruikten om het deeg lichter te maken. Werkt ook gewoon bij pizzadeeg! Traditioneel is het niet. Lekker en broodachtig en licht? Helemaal. En snel. En makkelijk.

Voor 1 pizzabodem.

Ingrediënten

  • 170 g volkorenbloem
  • 4 g (1/2 el) instantgist
  • 135 ml ongezoete plantaardige melk
  • 5 ml (1/2 el) appelciderazijn

Werkwijze

  1. Meng melk en appelciderazijn en laat 15 minuten staan.
  2. Meng de gist, de melk en de helft van de bloem in een grote kom. Doe de rest van de bloem er geleidelijk bij tot het deeg geen bloem meer opneemt.
  3. Kneed 5–10 minuten op een bebloemd oppervlak tot een zacht en elastisch deeg. Maak er een bol van en laat die minstens 30 minuten rijzen.
  4. Leg het deeg op een bakplaat met bebloemd bakpapier en duw plat. Begin in het midden en duw het deeg naar buiten om er een cirkel van 25 cm doorsnede van te maken.
  5. Beleg de pizza en bak hem 10–12 minuten in de oven op 250 °C.

Quick and easy whole-wheat pizza crust (vegan, whole foods, oil free)

It’s been forever since I had pizza because I had a hard time finding a decent recipe for a whole-wheat pizza crust after going WFPB. I always ended up with these dense and heavy pizza crusts. Bricks basically. “No more!” I said. And I made one with vegan buttermilk (a mixture of non-dairy milk and apple cider vinegar) instead of water—a trick I found in an Irish soda bread recipe. Traditional? Definitely not. Tasty, bread-y and fluffy? Yes! And quick. And easy.

Makes 1 pizza crust.

Ingredients

  • 170 g (1 + 1/4 cup) whole-wheat flour
  • 4 g (1/2 tbsp) instant yeast
  • 135 ml (1/2 cup + 1 tbsp) unsweetened non-dairy milk
  • 5 ml (1/2 tbsp) apple cider vinegar

Instructions

  1. Combine milk and apple cider vinegar and let sit for 15 minutes.
  2. In a large bowl, combine yeast, the milk mixture and half of the flour. Gradually add in the rest of the flour until the dough begins to clean the sides of the bowl. You may not need all of the flour.
  3. On a floured work surface, knead the dough for 5–10 minutes (until smooth and elastic). Form into a ball and let rest for at least half an hour or until slightly raised.
  4. Place the dough on a baking sheet, lined with floured parchment paper, and flatten into a disc. Working from the center, push the dough outward to form a 10” circle.
  5. Add the pizza toppings and bake for 10–12 minutes in a 250 °C (480 F) oven.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten