Pikante harissa (vegan, whole foods, olievrij, suikervrij)

 
pikante-harissa-vegan-whole-foods-olievrij-suikervrij-01.jpg
pikante-harissa-vegan-whole-foods-olievrij-suikervrij-02.jpg

Pikante harissa

Harissa is een Tunesische pikante saus op basis van chilipepers, paprika en look — Noord-Afrikaanse sambal of chilisaus. Kant-en-klare harissa bevat vaak toegevoegde olie, zout of suiker en je maakt het makkelijk zelf.

Voor ong. 250 ml saus.

Ingrediënten

  • 4 gedroogde chilipepers (wij gebruikten 3 rode pepers en 1 jalapeño)
  • 1/2 el korianderzaad
  • 1/2 el venkelzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 3 t look, grof gehakt
  • 1 el voedingsgist
  • 2 tl witte misopasta

Werkwijze

  1. Snij de gedroogde chilipepers in stukjes en laat ze een half uur weken in gekookt water.
  2. Grill de puntpaprika’s (in de oven, met de grillpan of over een open vuur) tot de buitenkant zwartgeblakerd is. Laat afkoelen en verwijder het vel en de zaadlijsten.
  3. Rooster koriander-, venkel- en komijnzaad kort in de pan.
  4. Mix alle ingrediënten in de blender. Voeg eventueel water toe om de saus te verdunnen.

Opmerkingen

  • Bewaar deze saus tot vijf dagen in een afgesloten bokaal in de koelkast.
  • Recept aangepast van het How Not To Die-kookboek (partnerlink).

Spicy harissa (vegan, whole foods, oil free, sugar free)

Harissa is a spicy Tunisian sauce, made with hot chili peppers, paprika and garlic — North African sambal or chili sauce. Store-bought versions often contain oil, sugar and salt and it’s so easy to make your own batch at home.

Makes about 1 cup.

Ingredients

  • 4 dried chillies (we used 3 red chili peppers and 1 jalapeño)
  • 1/2 tbsp dried coriander seeds
  • 1/2 tbsp fennel seeds
  • 1 tsp cumin seeds
  • 1 tsp smoked paprika powder
  • 2 sweet long red peppers
  • 3 cloves garlic, roughly chopped
  • 1 tbsp nutritional yeast
  • 2 tsp white miso paste

Instructions

  1. Cut the chillies into small pieces and leave to soak for half an hour in boiled water.
  2. Roast sweet red peppers (in the oven, on the grill or over an open fire) until blackened. Leave to cool and remove the skin and seeds.
  3. In a small pan, toast coriander, fennel and cumin seeds briefly until fragrant.
  4. Add everything to a blender and process until smooth. Gradually add water if the sauce is too thick.

Notes

  • Store in an airtight container in the fridge for up to five days.
  • Adapted from the How Not To Die Cookbook (affiliate link).

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer sauzen en spreads