Pide met Moutabal (vegan, whole foods, olievrij)

 
pide-moutabal-vegan-whole-foods-olievrij.jpg

Pide met Moutabal

Pide zijn langwerpige Turkse pizza’s. Je vult ze met spinazie en feta of met een saus van tomaten en gehakt. Deze versie met moutabal, een auberginecrème met tahin en yoghurt, is allesbehalve traditioneel — moutabal is een Libanees gerecht. We deden er granaatappelpitten op ook, die pasten perfect bij de crème. Zoetzuur en krokant.

Recept voor 2 stuks.

Ingrediënten

  • 1 recept volkorenpizzadeeg (wij gebruikten volkorenspeltmeel)
  • 2 aubergines
  • 1 bol look
  • 1 el tahin (pasta van geroosterd en gemalen sesamzaad)
  • 2 el citroensap
  • 3 el ongezoete plantaardige yoghurt of kwark
  • 1/2 tl komijn
  • za’atar (sesamzaad, sumak en tijm)
  • granaatappelpitten
  • verse munt

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork gaatjes in de aubergines. Snij de bovenkant van de lookbol en wikkel de bol in bakpapier.
  2. Leg de aubergines en de look op de bakplaat en bak ze 45 minuten of tot het vel van de aubergine donker kleurt en je er vlot in kan prikken. Keer de aubergines om na 20 minuten. Laat afkoelen. Knijp de lookpasta uit de lookbol.
  3. Maak het pizzadeeg volgens dit recept en laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats.
  4. Halveer de aubergines en schraap het zachte vlees eruit met een lepel. Mix het vlees met tahin, citroensap, yoghurt, komijn en 1 el lookpasta in de foodprocessor.
  5. Verwarm de oven voor op 250 °C. Bebloem een bakplaat.
  6. Verdeel het deeg in twee porties en rol het uit tot lange ovalen. Verdeel het auberginemengsel over het midden van het deeg. Laat plaats vrij aan de randen. Vouw de randen omhoog (deels over de vulling) en knijp de uiteinden van de pide samen. Bestrijk de randen met water of plantaardige melk.
  7. Leg de pide op de bakplaat en bak ze krokant in 10–12 minuten.
  8. Bestrooi met za’atar en serveer met granaatappelpitten en verse munt.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten