Pasta met zoeteaardappelsaus en linzenballetjes (vegan, whole foods, olievrij, glutenvrije optie)

 
pasta-zoeteaardappelsaus-linzenballetjes-vegan-whole-foods-olievrij-glutenvrije-optie.jpg

Pasta met zoeteaardappelsaus en linzenballetjes

(English below.)

Pasta met een kruidige saus van zoete aardappelen, salie en witte wijn. Heerlijk met linzenballetjes en pittenparmezaan.

Voor 4 porties.

Ingrediënten

Zoeteaardappelsaus

  • 420 g zoeteaardappelpuree (zie tip)
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 2 t look, geperst
  • 4 saliebladeren, fijngehakt
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • snuif kaneel
  • verse zwarte peper
  • 120 ml witte wijn
  • 150–185 ml plantaardige melk

Verder

  • 12 linzenballetjes
  • 400 g pasta (wij gebruikten penne van bruine rijst, neem kikkererwtenpasta voor meer eiwitten)
  • 1 groot handvol verse peterselie, grofgehakt
  • Optioneel: pittenparmezaan (zie tip) en extra chilivlokken om te bestrooien

Werkwijze

  1. Voorbereiding: maak de zoeteaardappelpuree en de linzenballetjes.
  2. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  3. Verwarm een antikleefpan op hoog vuur. Zet het vuur op medium, verwarm twee eetlepels water in de pan en bak de look en sjalotten glazig. Voeg meer water toe indien nodig.
  4. Voeg alle kruiden (salie tot en met peper) toe.
  5. Giet de wijn erbij en laat de vloeistof tot de helft inkoken.
  6. Zet het vuur lager en voeg de zoeteaardappelpuree en de plantaardige melk toe. Begin met 150 ml en giet er al roerend meer melk bij tot je een romige saus krijgt. Proef en kruid bij.
  7. Haal de saus van het vuur en meng er een deel van de peterselie onder, de rest hou je apart om te serveren.
  8. Serveer de pasta met de saus en de linzenballetjes. Bestrooi met de rest van de peterselie. Werk af met pittenparmezaan en chilivlokken.

Tip

  • Zoeteaardappelpuree: snij de zoete aardappelen in blokjes, stoom en pureer. Voor 420 g puree vertrek je van ongeveer 600 g rauwe aardappelen (2 stuks).
  • Pittenparmezaan: mix 65 g pitten (of noten) met 20 g voedingsgist en 1/2 tl lookpoeder tot een grof poeder.

Variatietip

  • Vervang de zoete aardappelen door pompoen.

Sweet potato and sage pasta penne (vegan, whole foods, oil free, glutenfree alternative)

Pasta penne with a sweet potato, sage and white wine sauce. Served with lentil meatballs and vegan parmesan.

4 servings.

Ingredients

Sweet potato sauce

  • 420 g (1 + 3/4 cup) mashed sweet potato (see notes)
  • 2 shallots, diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 4 leaves fresh sage, finely chopped
  • 1/2 tsp red pepper flakes
  • 1/2 tsp nutmeg
  • a pinch of cinnamon
  • fresh black pepper
  • 120 ml (1/2 cup) white wine
  • 150–185 ml (1/2–3/4 cup) non-dairy milk

And

  • one batch of lentil meatballs (about 12)
  • 400 g (16 oz) pasta penne (we used brown rice pasta, sub chickpea pasta for a gluten-free version or to increase your protein intake)
  • a large handful of fresh parsley, roughly chopped
  • optional: vegan parmesan (see notes) and additional red pepper flakes to serve.

Instructions

  1. Preparations: make the mashed sweet potatoes and lentil meatballs.
  2. Cook pasta according to package instructions.
  3. Heat a non-stick skillet on medium heat. Add two tablespoons of water and cook garlic and shallots until translucent. Add more water if necessary.
  4. Add the herbs and spices.
  5. Pour in the wine and reduce until half.
  6. Turn down the heat and add mashed potatoes and non-dairy milk. Start with 1/2 cup, stir and add more milk to get a creamy sauce. Taste and adjust seasonings.
  7. Turn off the heat and stir in half of the parsley.
  8. Serve with lentil meatballs. Sprinkle with parsley, vegan parmesan and red pepper flakes.

Notes

  • Mashed sweet potatoes: dice and steam (or boil) the sweet potatoes. You’ll need about 600 g (10 oz) raw potatoes (or 2 large potatoes).
  • Vegan parmesan: process 65 g (1/2 cup) of seeds or nuts with 20 g (1/2 cup) nutritional yeast and 1/2 tsp garlic powder into a coarse powder.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten