Snelle pasta bolognese (vegan, whole foods, olievrij)

 
pasta-bolognese-vegan-whole-foods-olievrij.jpg

Snelle pasta bolognese

Pasta met een rijke bolognesesaus die geen uren op het vuur nodig heeft. De tempeh en groentenrijst zorgen voor de textuur, de tomatensaus met rode miso, sojasaus en balsamico voor de hartige smaak.

Voor 2 grote porties.

Ingrediënten

‘Gehakt’

  • 40 g zongedroogde tomaten
  • 200 ml gekookt water
  • 170 g bloemkool
  • 1 rode paprika
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 el tamari
  • 1 rode ui
  • 2 t look
  • 1 rode chilipeper
  • 1 pakje gerookte tempeh (Van Hobbit, of meng 170 g gewone tempeh met 2 tl gerookt paprikapoeder)
  • 2 tl van elk: gedroogde oregano, basilicum en tijm

Saus

  • 80 g tomatenpasta
  • 50 g rode misopasta
  • 2 el tamari
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el vloeibare noten- of pittenpasta (hier van zonnebloempitten)

En

  • 200 g gedroogde volkoren- of peulvruchtenpasta
  • verse zwarte peper
  • citroensap
  • optioneel: voedingsgist en verse basilicumblaadjes

Werkwijze

  1. Wel de zongedroogde tomaten 10 minuten in gekookt water. Bewaar het weekvocht.
  2. Meng de ingrediënten voor de saus met het weekvocht van de tomaten.
  3. Snij de paprika, champignons, bloemkool en zongedroogde tomaten in stukken. Voeg de groenten toe aan een foodprocessor en pulseer ze tot gehakt. Dit doe je best in een paar keer zodat je geen puree krijgt.
  4. Doe hetzelfde met de tempeh, ui, chilipeper en look.
  5. Verwarm 1 el shoyu met 2 el water in een diepe antikleefpan en bak de tempeh goudbruin. Voeg de kruiden toe en laat ze enkele minuten meebakken.
  6. Voeg de groenten toe en gaar ze al roerend (5 tot 10 minuten). Voeg wat water toe als de pan te droog wordt.
  7. Meng de groenten met de saus. Laat sudderen op een laag vuur terwijl je de pasta kookt.
  8. Kook de pasta net niet beetgaar en giet af. Bewaar wat van het kookvocht. Voeg de pasta toe aan de pan met saus en roer goed. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om makkelijker te kunnen mengen. Gaar de pasta enkele minuten in de saus. Werk af met citroensap en kruid bij met zwarte peper.
  9. Optioneel: Serveer de pasta met verse basilicum en besprenkel met voedingsgist.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten