Mokka-perencake (vegan, whole foods, olievrij, natuurlijk gezoet)

 
mokka-perencake-vegan-whole-foods-olievrij-natuurlijk-gezoet-01.jpg
mokka-perencake-vegan-whole-foods-olievrij-natuurlijk-gezoet-02.jpg

Mokka-perencake

(English below.)

We hebben al een heleboel versies van deze cake gemaakt (met rooibosthee en sinaasappel, met gember en appel) maar deze met mokka en peer is onze favoriet. Mislukt nooit, doet het goed op verjaardagsfeestjes.

Voor 6–8 plakken.

Ingrediënten

  • 125 g zachte, ontpitte dadels (Deglet Nour)
  • 120 ml sterke koffie
  • 70 g havermeel
  • 12 g tapiocameel (zie tip)
  • 50 ml plantaardige melk
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1/2 tl appelciderazijn
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 1 tl koekkruiden (of kaneel)
  • 1/2 el rauw cacaopoeder
  • 1/2 peer, in de lengte gehalveerd
  • optioneel: 1/2 tl blackstrapmelasse

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°. Bekleed een cakevorm met bakpapier. (zie tip)
  2. Laat de dadels 10 minuten weken in de koffie.
  3. Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
  4. Doe koffie, dadels, melk, azijn, vanille en melasse in een krachtige foodprocessor en mix tot een gladde puree.
  5. Giet de puree bij de droge ingrediënten en roer tot alles gemengd is.
  6. Snij de peer in dunne plakken.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en leg de peer erop. Duw hem er voor de helft in.
  8. Bak de cake 35 minuten in het midden van de oven. Laat helemaal afkoelen en bewaar in een afgesloten doos in de koelkast, zo blijft hij mooi smeuïg.

Tip

  • Tapiocabloem is een glutenvrij meel dat wordt gemaakt van de maniokwortel. Je gebruikt het als bindmiddel in cake, pudding en sauzen. Je kan het ook vervangen door cassavebloem, dit is de minder bewerkte versie. Tapiocabloem vind je onder andere bij Pit en Pit en Holland & Barrett.

  • Wij gebruikten een cakevorm van 15 op 10 cm. Je kan van het beslag ook een viertal muffins maken. Snij de peer dan in kleine blokjes en meng die onder het deeg.

Variatietip

Het is dat we er allergisch voor zijn, anders roerden we er fijngehakte walnoten door.


Mocha and pear cake (vegan, whole foods, oil free, date sweetened)

Makes 6–8 slices.

Ingredients

  • 125 g (2/3 cup) soft dates (deglet nour, pitted)
  • 120 ml (1/2 cup) strong brewed coffee
  • 70 g (3/4 cup) oat flour
  • 12 g (1/8 cup) tapioca starch
  • 50 ml (1/4 cup) non-dairy milk
  • 1 tbsp baking powder
  • 1/4 tsp baking soda
  • 1/2 tsp apple cider vinegar
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • 1 tsp pumpkin spice (or cinnamon)
  • 1/2 tbsp raw cacao powder
  • 1/2 pear, halved lengthwise, finely sliced (see photo)
  • optional: 1/2 tsp blackstrap molasses

Instructions

  1. Preheat the oven to 180 °C (350 F). Line a small loaf pan with parchment paper (see notes).
  2. Add dates and coffee to a blender and let soak for 10 minutes. Add non-dairy milk, vinegar, vanilla and molasses and blend until smooth.
  3. In a large bowl, mix the dry ingredients.
  4. Pour in the date mixture and stir to combine. Don’t overmix, the batter should remain airy.
  5. Pour the batter into the loaf pan and put the pear slices on top. Press down until halfway submerged.
  6. Bake for 35 minutes. Let cool completely on a baking rack.
  7. Store in an airtight container in the fridge to keep moist.

Notes

  • We used a 6” by 4” loaf pan. You can also use this recipe to make 4 muffins. Cut the pear into small chunks and add them to the batter.
  • Feel free to add some chopped walnuts to the batter as well.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer snoepen