Mexicaans kapsalon (loaded fries) (vegan, whole foods, olievrij)

 
mexicaans-kapsalon-loaded-fries-vegan-whole-foods-olievrij-01b.jpg
mexicaans-kapsalon-loaded-fries-vegan-whole-foods-olievrij-02b.jpg

Mexicaans kapsalon (loaded fries)

(English below.)

Je kunt tegelijk whole foods én street food eten. Deze Mexicaanse versie van loaded fries maakten we met ovengebakken frieten, verse pico de gallo en limoen-looksaus van ongezoete plantaardige yoghurt.

Hoofdgerecht voor 2 personen.

Ingrediënten

Zoeteaardappelfrieten

  • 2 grote zoete aardappelen (500 g) (gewassen en in frieten gesneden)
  • 2 tl paprikapoeder OF 2 el polenta en 1 tl lookpoeder

Pico de gallo

  • 4 tomaten (ontpit)
  • 1/2 rode ui
  • 1 jalapeño (ontpit)
  • 2 t look
  • 2 handenvol (10 g) verse koriander
  • 2 el geblende limoen
  • 1/4 tl tamari of sojasaus

Limoen-lookdressing

  • 200 g ongezoete, plantaardige yoghurt
  • 2 t look
  • 1 el geblende limoen
  • 1 handvol (5 g) verse koriander

Toppings

  • 1 avocado (in schijven)
  • enkele limoenpartjes
  • verse koriander (grofgehakt)
  • optioneel: 1 jalapeño (in ringen)

Werkwijze

  1. Mix alles voor de dressing tot een gladde saus. Zet in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 220 °C en zet een bakplaat met bakpapier of -mat klaar.
  3. Stoom of kook de zoete aardappelen beetgaar. Doe ze in een pot en voeg de kruiden toe (met paprika worden ze kruidig, met polenta zoet). Sluit af met een deksel en schud goed zodat alle frieten bedekt zijn. Verdeel ze in een laag over de bakplaat en bak ze krokant in 25–30 minuten.
  4. Maak de pico de gallo. Snij de tomaten, rode ui, jalapeño, look en koriander fijn. Meng met de geblende limoen en de tamari.
  5. Verdeel de frieten over 2 borden. Bedek met pico de gallo. Werk af met avocadopartjes, verse koriander, limoen en jalapeño (optioneel, laat weg als je niet van pikant houdt). Besprenkel met de saus.

Mexican loaded fries

Serves 2.

Ingredients

Lime and garlic sauce

  • 7 oz. (200 g) unsweetened soy yogurt (or sub silken tofu)
  • 2 cloves garlic
  • 1 tbsp blended lime (see ‘blended lemon’ recipe)
  • 1 handful fresh cilantro

Sweet potato fries

  • 2 large sweet potatoes scrubbed and cut into fries
  • 2 tsp paprika powder OR 2 tbsp polenta and 1 tsp garlic powder

Pico de gallo

  • 4 tomatoes, deseeded
  • 1/2 red onion
  • 1 jalapeño, deseeded
  • 2 cloves garlic
  • 2 handfuls fresh cilantro
  • 2 tbsp blended lime (see ‘blended lemon’ recipe)
  • 1/4 tsp tamari or soy sauce

Toppings

  • 1 avocado, sliced
  • lime slices
  • fresh cilantro, coarsely chopped
  • optional: 1 jalapeño, chopped

Instructions

  1. Add the ingredients for the sauce to a food processor and blend until smooth. Keep in the fridge.
  2. Preheat the oven to 220 °C (425 F). Line a baking sheet with parchment paper or a silicone mat.
  3. Steam or boil the sweet potatoes until fork tender. Put them back in the pot, add seasonings, cover and shake to distribute. Spread evenly on the baking sheet and bake for 20–30 minutes or until crispy.
  4. Make the pico de gallo. Finely chop tomatoes, red onion, jalapeño, garlic and cilantro. Add them to a bowl, together with the lime juice and tamari, and set aside.
  5. Distribute the fries over two plates. Cover with pico de gallo. Serve with avocado slices, cilantro, lime and jalapeño (optional, omit if you don’t like spicy food). Drizzle with the sauce.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten