Linzenballetjes (vegan, whole foods, olievrij, glutenvrije optie)

 
linzenballetjes-vegan-whole-foods-glutenvrije-optie.jpg

Linzenballetjes

(English below.)

Deze linzenballetjes zijn eenvoudig te maken en aan te passen. Experimenteer gerust met verschillende groenten en kruiden of bekijk de variatietips voor meer inspiratie. Het recept van de pasta met zoeteaardappelsaus van op de foto hierboven vind je hier.

Voor 12–15 stuks.

Ingrediënten

  • 350 g donkergroene linzen, gekookt (175 g ongekookt)
  • 1 el lijnzaad + 2,5 el water
  • 2 sjalotten
  • 2 t look
  • 50 g kastanjechampignons
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • peper (naar smaak)
  • 10 g peterselie
  • 1,5 tl mosterd
  • 1 tl tamari (of glutenvrij alternatief)
  • 30 g havervlokken (of glutenvrij alternatief)
  • Optioneel, voor de korst: 2 el pittenparmezaan (zie tip)

Werkwijze

  1. Meng het lijnzaad met het water en laat het enkele minuten staan tot je een papje hebt.
  2. Snij sjalotten, look en champignons fijn. Verwarm een eetlepel water in een antikleefpan. Bak de sjalotten en look glazig, voeg daarna de champignons toe en bak nog enkele minuten mee.
  3. Doe alle ingrediënten in de foodprocessor en mix tot je een korrelig deeg krijgt dat je makkelijk kunt boetseren (geen puree). Voeg wat water toe als het te droog is.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet een schotel met pittenparmezaan klaar. Bedek een bakplaat met bakpapier.
  5. Maak je handen nat en neem een eetlepel deeg. Druk goed aan tussen je handen en rol er een balletje van. Haal dit door de parmezaan en leg het op de bakplaat. Herhaal met de rest van het deeg.
  6. Bak de linzenballetjes krokant in 25–30 minuten.

Variatietip

  • Met dit recept kan je eindeloos variëren door de groenten en kruiden aan te passen: zo kan je een mediterrane versie maken met olijven, zongedroogde tomaten en basilicum. Of probeer eens een Indische variant met bloemkool, curry en koriander.
  • Pittenparmezaan: mix 65 gr pitten (of noten) met 20 gr voedingsgist en 1/2 tl lookpoeder tot een grof poeder.

Lentil ‘meatballs’ (vegan, whole foods, oil free, gluten free alternative)

These lentil meatballs are easy to make and to adapt. Feel free to substitute different vegetables and herbs or read the notes for inspiration.

Makes 12–15 meatballs.

Ingredients

  • 350 g (4 + 3/4 cup) dark green lentils, cooked (175 g uncooked)
  • 1 tbsp flax seed + 2,5 tbsp water
  • 2 shallots
  • 2 cloves garlic
  • 50 g (1/2 cup) cremini mushrooms, sliced
  • 1 tsp dried oregano
  • 1 tsp dried thyme
  • 1/2 tsp paprika powder
  • black pepper, to taste
  • 10 g (1/2 cup) fresh parsley
  • 1,5 tbsp dijon mustard
  • 1 tbsp tamari (or glutenfree alternative)
  • 30 g (1/3 cup) rolled oats (or glutenfree alternative)
  • Optional, for a crispy crust: 2 tbsp vegan parmesan (see notes)

Instructions

  1. Mix flax seed and water and let stand for 10 minutes.
  2. Finely chop shallots, garlic and mushrooms. Heat a tbsp of water in a non-stick skillet. Cook shallots and garlic until translucent, add mushrooms and cook for another five minutes.
  3. Add everything to a food processor and blend into a chunky mixture that’s easy to mold. Add a little water if the mixture is too dry.
  4. Preheat the oven to 180 °C (350 F). Put the vegan parmesan on a plate (optional). Line a baking sheet with parchment paper.
  5. Wet your hands and take out a tablespoon of dough. Press firmly between your hands and roll into a ball. Coat with parmesan and place on the baking sheet. Repeat.
  6. Bake the lentil meatballs for 25–30 minutes or until crispy.

Notes

  • This recipe can easily be adapted by changing the vegetables and spices. Make a mediterranean version with olives, sun-dried tomatoes and basil or try an Indian version with cauliflower, curry and cilantro.
  • Vegan parmesan: process 65 g (1/2 cup) seeds or nuts with 20 g (1/2 cup) nutritional yeast and 1/2 tsp garlic powder into a coarse powder.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer basisrecepten