Falafelburgers van zoete aardappel (vegan, whole foods, vetvrij)

 
falafelburgers-zoete-aardappel-vegan-whole-foods-vetvrij-01.jpg
falafelburgers-zoete-aardappel-vegan-whole-foods-vetvrij-02.jpg

Falafelburgers van zoete aardappel

(English below.)

Door de aardappelen in de oven te roosteren krijgen ze een zoete, milde smaak. Deze burgers zijn heerlijk tussen een broodje of bij een couscoussalade.

Voor 4 burgers.

Ingrediënten

  • 300 g zoete aardappel
  • 1 bol look
  • 1 rode ui, buitenste laag verwijderd
  • 250 g kikkererwten, gekookt
  • een handvol verse peterselie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl koriander
  • 2 tl komijn
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 5 el kikkererwtenmeel, of andere bloem
  • om te paneren: 2 el sesamzaad (of vervang door volkoren broodkruim om vetvrij te houden)

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de zoete aardappel en de ui in de lengte. Snij de bovenkant van de lookbol zodat alle tenen zichtbaar zijn en wikkel hem in bakpapier of folie. Leg de aardappel en de ui met de snijkant naar beneden op de bakplaat, samen met de look. Bak 40 minuten en laat afkoelen.
  3. Duw onder aan de lookbol om de pasta eruit te knijpen.
  4. Doe de aardappelen (175 g puree), ui, de helft van de lookpasta, kikkererwten en de kruiden in een foodprocessor. Mix tot een kruimelig deeg. Proef en kruid bij. (doe de rest van de lookpasta in de tahinisaus of gebruik alles meteen voor een sterkere looksmaak)
  5. Meng het kikkererwtenmeel erbij en laat het deeg minstens een halfuur opstijven in de koelkast. Zo wordt het makkelijker om mee te werken.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Verdeel het deeg in vier ballen en rol ze in het sesamzaad. Leg ze op de bakplaat en maak er burgers van.
  8. Bak 30–40 minuten tot ze krokant zijn vanbuiten en zacht vanbinnen.

Opmerkingen

  • Serveer de burgers op een broodje of bij een couscoussalade van rucola, peterselie, komkommer, granaatappelpitten en tahinisaus. Besprenkel met za’atar.
  • Als de gebakken burgers aan het bakpapier kleven, laat ze dan een paar minuten afkoelen.

Sweet potato falafel burgers (vegan, whole foods, fat free)

Oven-roasting the vegetables brings out their mild and sweet flavour. Serve these burgers on a bun or with a couscous salad.

Makes 4 burgers.

Ingredients

  • 1 large sweet potato, 300 g uncooked, you should end up with 175 g (1 cup) mashed potato after baking
  • 1 head of garlic
  • 1 red onion, outer skin removed
  • 250 g (1.5 cup) chickpeas, cooked and drained
  • a handful of fresh parsley
  • 1 tsp turmeric powder
  • 1 tsp ground coriander
  • 2 tsp cumin
  • 1/2 tsp dried thyme
  • 1/2 tsp cayenne pepper
  • 5 tbsp chickpea flour
  • For coating: 2 tbsp sesame seeds (sub whole-wheat breadcrumbs to keep fat free)

Instructions

  1. Preheat the oven to 200 °C/390 F. Line a baking sheet with parchment paper or a silicone mat.
  2. Cut sweet potato and onion in half lengthwise. Trim the top of the head of garlic and wrap the garlic in baking paper or foil. Place potatoes and onion cut side down on the baking sheet, together with the garlic. Roast for 40 minutes. Leave to cool.
  3. Mash the baked potato. Squeeze out the roasted garlic by pressing on the bottom of the cloves.
  4. Add 175 g (1 cup) of mashed potato, red onion through cayenne pepper and half of the garlic paste to a food processor. Pulse into a crumbly dough. Taste and adjust seasonings. (Use the remaining garlic paste for your tahini sauce or add all of it for a stronger garlic flavor).
  5. Stir in chickpea flour until the mixture becomes easy to form into a ball without it sticking to your hands. Place in the fridge for 30 minutes, this will help the dough to firm up.
  6. Preheat the oven to 200 °C/390 F. Line a baking sheet with parchment paper or a silicone mat.
  7. Divide the falafel dough into four balls and coat with the sesame seeds. Push down on the baking sheet into patties.
  8. Bake for 30–40 minutes — until crispy on the outside and soft on the inside.

Notes

  • In a pinch, instead of oven-roasting vegetables, you can also steam or boil them until soft. Use 2 cloves of garlic instead of the entire head. The burgers won’t be as mild and sweet, though still tasty.
  • Serve on a bun or as a salad with arugula, parsley, tahini sauce, cucumber, whole-wheat couscous and pomegranate seeds. Add a dash of za’atar.
  • If the baked burgers stick to the parchment paper, leave to cool for a couple of minutes.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten