Eenpanslasagne-ratatouille (vegan, whole foods, olievrij, glutenvrije optie)

 
eenpanslasagne-ratatouille-vegan-whole-foods-olievrij-glutenvrije-optie.jpg

Eenpanslasagne-ratatouille

Ik zou vaker lasagne koken als het niet zo’n gedoe was. Twee uur bezig om alle lagen te maken en even lang om de afwas te doen. Heb ik geen zin in. Deze eenpansversie met aubergine en tempeh is dan een makkelijk alternatief: alle smaak, sneller en geen rotzooi.

Hoofdgerecht voor 3 personen.

Ingrediënten

  • 250 g tempeh
  • 2 el tamari of sojasaus
  • 3 t look
  • 1 kleine ui
  • optioneel: 1/4 tl venkelzaad
  • 1 kleine aubergine
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 400 g tomatenpassata
  • 150 g kerstomaten, gehalveerd
  • 1 el tomatenpasta
  • gedroogde kruiden: 1 tl basilicum, 1 tl oregano, 1/2 tl rozemarijn
  • 200 g lasagnevellen, in stukken gebroken (wij gebruikten linzenlasagnevellen)
  • 4 el voedingsgist
  • 2 el kappertjes
  • verse zwarte peper, naar smaak
  • verse basilicum

Werkwijze

  1. Doe de tempeh, look, ui en het venkelzaad in een foodprocessor en pulseer een paar keer tot grove kruimels.
  2. Verwarm de tamari in een grote pan en bak de tempeh er goudbruin in. Voeg wat water toe als de tempeh gaat kleven.
  3. Snij de groenten in blokjes, roer ze bij de tempeh en stoof ze kort aan. Voeg de tomaten en gedroogde kruiden toe.
  4. Vul de pot met water. Genoeg zodat de groenten onder staan en met extra ruimte voor de pasta (ik gebruikte 700 ml). Breng aan de kook.
  5. Voeg de lasagnevellen toe en kook ze beetgaar in ongeveer 10 minuten. Roer geregeld, anders krijg je een pastakoek.
  6. Zet het vuur af en voeg peper, kappertjes en voedingsgist toe. Laat de lasagne een minuut staan met het deksel op de pot.
  7. Serveer met verse basilicum.

Nota

Geïnspireerd door de Instant Pot Lasagna Soup van Vegan Richa.


One-pot lasagna ratatouille (vegan, whole foods, oil free, gluten free alternative)

I’d cook lasagne more often if it wasn’t such an event. Two hours prepping all the layers, two more hours doing the dishes. This one pot lasagna ratatouille is a great fuss-free alternative: all the lasagna flavours you love, made faster and without turning your kitchen into one big mess.

Serves 3.

Ingredients

  • 250 g (9 oz.) tempeh
  • 2 tbsp tamari or soy sauce
  • 3 cloves garlic
  • 1 small onion
  • optional: 1/4 tsp fennel seeds
  • 1 small eggplant
  • 1 zucchini
  • 1 red bell pepper
  • 400 g (14 oz.) tomato passata
  • 150 g (5 oz.) cherry tomatoes, halved
  • 1 tbsp tomato paste
  • dried herbs: 1 tsp basil, 1 tsp oregano, 1/2 tsp rosemary
  • 200 g (7 oz.) lasagna sheets, broken into pieces (we used yellow lentil lasagna sheets)
  • 4 tbsp nutritional yeast
  • 2 tbsp capers
  • freshly ground black pepper, to taste
  • fresh basil

Instructions

  1. Add tempeh, garlic, onion and fennel seeds to a food processor and pulse into a crumbly texture.
  2. Heat tamari in a large pot and cook tempeh until browned. Add water if the tempeh sticks to the pot.
  3. Dice the vegetables, add them to the pot and sautée briefly. Add tomatoes and dried herbs.
  4. Fill the pot with water. Enough so the vegetables are covered and with some extra room for boiling the pasta (we used 700 ml or 3 cups). Bring to a boil.
  5. Add the lasagna sheets and cook until tender (about 10 minutes). Stir frequently to make sure the pasta doesn’t stick.
  6. Turn off the heat and stir in pepper, capers and nutritional yeast. Let sit with the lid on for a minute.
  7. Serve with fresh basil.

Notes

Inspired by Vegan Richa’s Instant Pot Lasagna Soup.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten