Chocolade ‘Bounty’-koeken (vegan, whole foods, gezoet met fruit, glutenvrije optie, olievrij)

 
chocolade-bounty-koeken-vegan-whole-foods-gezoet-fruit-glutenvrije-optie-olievrij.jpg

Chocolade ‘Bounty’-koeken

(English below.)

Voor 8 koeken.

Ingrediënten

  • 90 g zachte, ontpitte dadels (Deglet Nour)
  • 85 ml gekookt water
  • 1 lijnzaadei (1 el lijnzaad + 2,5 el water)
  • 50 g lopende tahin (of notenpasta)
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl blackstrapmelasse (of andere vloeibare zoetstof)
  • 80 g kokosmeel
  • 40 g havermeel (of kikkererwtenmeel)
  • 25 g rauw cacaopoeder
  • 3/4 tl baksoda

Werkwijze

  1. Week de dadels 10 minuten in het gekookte water. Pureer de dadels en het weekwater met een foodprocessor.
  2. Neem een grote kom en meng daarin dadelpuree, lijnzaadei, tahin, vanille en melasse.
  3. Meng bloem, cacaopoeder en baksoda in een aparte kom. Giet bij het natte mengsel en roer goed.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Verdeel het deeg in 8 ballen. Leg ze op de bakplaat en duw ze met de achterkant van een lepel plat tot schijven van 5 cm doorsnede.
  6. Bak de koeken 10–12 minuten. Laat ze compleet afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast.

Variatietip

Met dit deeg kan je alle kanten op. Er kunnen nog chocoladestukjes, of gedroogd fruit, of gehakte noten, espresso, chili, …


Chocolate ‘Bounty’ cookies (vegan, whole foods, fruit sweetened, gluten free option, oil free)

Makes 8 cookies.

Ingredients

  • 90 g (1/2 cup) pitted dates (I used Deglet Nour)
  • 85 ml (1/3 cup) boiled water
  • 1 flax egg (1 tbsp flax seeds + 2.5 tbsp water)
  • 50 g (1/4 cup) runny tahin (or nut butter)
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tsp blackstrap molasses (or other liquid sweetener)
  • 80 g (2/3 cup) coconut flour
  • 40 g (1/3 cup) oat flour (or chickpea flour for a gluten-free version)
  • 25 g (1/3 cup) raw cacao powder
  • 3/4 tsp baking soda

Instructions

  1. Soak dates for 10 minutes in boiled water. Add dates and soaking water to a food processor and blend into a smooth puree.
  2. In a large bowl, combine date puree, flax egg, tahin, vanilla extract and molasses.
  3. In a separate bowl, combine flour, cacao powder and baking soda. Add the flour mixture to the wet ingredients and stir until fully combined.
  4. Preheat the oven to 180 °C/350 F. Line a baking sheet with parchment paper.
  5. Divide the dough into 8 portions and roll each one into a ball. Place on the baking sheet and flatten with the back of a spoon into 2” diameter discs.
  6. Bake for 10–12 minutes or until set. Leave to cool completely and store in an airtight container in the fridge.

Notes

  • Feel free to stir in chocolate chips or raisins for a sweeter cookie.
  • Other possible add-ins include dried fruits, chopped walnuts or pecans, espresso, … This recipe is very versatile, go nuts.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer snoepen