Chili Mac (vegan, whole foods, olievrij)

 
chili-mac-vegan-whole-foods-olievrij.jpg

Chili Mac

Amerikanen: chili sin carne en mac ’n’ cheese bij elkaar kletsen alsof het niets is. Geweldig toch. Die drang om te experimenteren, zonder enig respect voor culinaire tradities. Gewoon, om de innovatie. En nog lekker ook.

Voor 2–3 porties.

Ingrediënten

Chili

  • 1 witte ui
  • 1 jalapeño
  • 3 t look
  • 1 rode paprika
  • 250 g zwarte bonen, gekookt
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl chilipoeder, of naar smaak
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 tl rauw cacaopoeder
  • 225 g volkoren macaroni
  • 300 ml groentebouillon

Kaassaus (zie nota’s)

  • 250 ml water
  • 2 t look
  • 2 el appelciderazijn
  • 2 el tahin
  • 10 g voedingsgist
  • 3 el havervlokken
  • 1 el tapiocabloem
  • 1 tl mosterd
  • 1,5 tl uipoeder
  • 1 el witte misopasta

Werkwijze

  1. Bereid de kaassaus voor: vermaal de havervlokken tot een fijn meel in je foodprocessor. Doe de rest van de ingrediënten erbij en mix tot een gladde saus. Giet in een steelpan en zet opzij.
  2. Snij de ui, jalapeño, look en paprika fijn en stoof ze vijf minuten in een paar eetlepels water. Roer er de kruiden, tomatenblokjes en -puree, zwarte bonen en cacao bij.
  3. Voeg macaroni en bouillon toe en roer goed. Zorg ervoor dat alle pasta bedekt is met saus. Breng de chili licht aan de kook en hou het deksel op de pot tot de pasta gaar is.
  4. Breng intussen de kaassaus al roerend aan de kook. Laat ze kort indikken en haal ze van het vuur.
  5. Om te serveren kan je kiezen of je de saus meteen onder de pasta roert of hem apart serveert. Wij gieten wat saus over de borden bij het opdienen en zetten de steelpan dan mee op tafel. Zo proef je de chili beter en heb je geen kaassaus bij elke hap.

Nota’s

Kaassaus aangepast van Fat Free. Ook lekker met de witte-bonen-bechamel van de Bloemkool Caprese.


Chili Mac (vegan, whole foods, oil free)

This dish represents everything I love about Americans: the urge to experiment, to see what happens when you add X to Y without any regard for culinary traditions, just for the sake of innovation, and coming up with amazing dishes in the process.

Makes 2–3 servings.

Ingredients

Chili sin carne

  • 1 white onion
  • 1 jalapeño
  • 3 cloves garlic
  • 1 red bell pepper
  • 250 g (1.5 cup) black beans, cooked
  • 400 g (14.5 oz) diced tomatoes
  • 2 tbsp tomato paste
  • 2 tsp chili powder, or to taste
  • 1 tsp cumin powder
  • 1 tsp smoked paprika powder
  • 1/2 tsp dried oregano
  • 1/2 tsp ground black pepper
  • 1 tsp raw cacao powder
  • 225 g (8 oz) whole-wheat macaroni of choice
  • 300 ml (1 + 1/4 cup) vegetable stock

Cheese sauce (see notes)

  • 250 ml (1 cup) water
  • 2 cloves garlic
  • 2 tbsp apple cider vinegar
  • 2 tbsp tahin
  • 10 g (1/4 cup) rolled oats
  • 1 tbsp tapioca starch
  • 1 tsp mustard
  • 1.5 tsp onion powder
  • 1 tbsp white miso paste

Instructions

  1. Prepare the cheese sauce: add the rolled oats to a food processor and process into a fine flour. Add the remaining ingredients and mix until smooth. Transfer to a sauce pan and set aside.
  2. Finely chop onion, jalapeño, garlic and red bell pepper. Add to a large pan and sautée for five minutes in a couple of tablespoons of water. Stir in spices, diced tomatoes, tomato paste, black beans and cacao.
  3. Add macaroni and vegetable stock and stir well. Make sure the pasta is covered with sauce. Bring to a soft boil, cover with a lid and let simmer until the pasta is al dente.
  4. Meanwhile, bring the cheese sauce to a soft boil, whisking continuously until the sauce slightly thickens.
  5. To serve, you can either add the sauce to the chili or serve it separately. We usually pour some cheese sauce over the top and serve the remaining sauce on the side.

Notes

Cheese sauce adapted from Fat Free. Equally good with the Cauliflower Caprese white bean bechamel sauce.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer hoofdgerechten