Cheater's chipotlesaus (vegan, whole foods, vrij van geraffineerde olie en suikers)

 
cheaters_chipotlesaus-vegan-wholefoods-olievrij.jpg

Cheater’s chipotlesaus

Soms zijn ingrediënten onvindbaar of is het gewoonweg te warm om naast een fornuis te staan zweten terwijl de saus indikt. Dan is valsspelen de enige optie. Dit is een rokerige, licht-pikante saus met de smaak van chipotlepepers, maar dan zonder.

Voor 150 g (4 porties).

Ingrediënten

  • 40 g zonnebloempitten
  • 100 ml gekookt water
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1,5 el witte miso
  • 1 rode jalapeño- of chilipeper (verwijder de zaadlijsten als je niet van pikant houdt)
  • 1 teen knoflook
  • 1,5 el appelciderazijn

Werkwijze

  1. Rooster de pitten goudbruin in een droge pan. Week ze in een blenderbeker met het gekookte water.
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een gladde saus.
  3. Bewaar de saus in de koelkast. Knijp er nog wat vers limoensap over voor je serveert.

Variatietips

  • Je kan deze saus ook maken op basis van pitten- of notenpasta. Gebruik dan 1 el pasta en voeg geleidelijk aan water toe tot de saus lopend genoeg is.
  • Chipotlehummus: mix de saus met een blik gekookte witte bonen of kikkererwten (250 g uitgelekt gewicht).

Voedingswaarde

Per portie 75 kcal, 5,6 g vet, 4,4 g koolhydraten, 3 g eiwitten.


Cheater’s chipotle sauce (vegan, whole foods, refined sugar free)

Yields 150 g (4 servings).

When ingredients are hard to come by or when it’s simply too hot to spend time near a hob, waiting for sauces to reduce, cheater’s sauces provide a nice shortcut. This smoky and spicy sauce has all of the chipotle flavors and none of the actual peppers.

Method

  1. Toast the sunflower seeds until slightly golden in a dry pan. Add them to a blender, together with the boiled water and let soak for ten minutes.
  2. Add the rest of the ingredients and blend into a smooth sauce.
  3. Store in the fridge. Serve with freshly squeezed lime juice to cut through the heat and creaminess.

Notes

  • Sub the toasted seeds for nut or seed butter. Use 1 tbsp of nut or seed butter, blend with the other ingredients and gradually add water until you reach the desired consistency.
  • Chipotle hummus: drain a can of cooked white beans or chickpeas (250 g drained weight) and blend with the sauce.

Nutrition facts

For 1 serving: 75 kcal, 5.6 g fat, 4.4 g carbs, 3 g protein.

Ingredients

  • 40 g sunflower seeds
  • 100 ml boiled water
  • 1 tsp smoked paprika powder
  • 1.5 tbsp white miso
  • 1 red jalapeño or chili pepper (remove the seeds if you don’t like it hot)
  • 1 clove of garlic
  • 1.5 tbsp apple cider vinegar

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Meer sauzen