Waarom olie even slecht is als suiker

 

Het werd er jarenlang ingepompt: olie, en vooral olijfolie, was gezond. We hoefden maar naar de Italianen en de Grieken te kijken om te weten dat die uitspraak gewoon waar was. Maar is dat wel zo? In dit artikel leggen we je uit waarom olie net een nutteloos product is, waarom het zelfs slecht is voor je lichaam en hoe wij alle toegevoegde olie uit onze voeding haalden.

 
waarom-olie-even-slecht-is-als-suiker-banner.jpg
 

Op tv voetbalden bejaarde Italianen. Een stem vertelde dat ‘passie voor het leven’ de Italianen in het bloed zat en dat dat kwam door de ‘rijke Italiaanse keuken’ met als basis: olijfolie.

“Geniet ook van het échte leven.”

Met olie.

Als we zeggen dat we geen olie meer gebruiken krijgen we twee reacties: eerst ongeloof, dan woede. Iedereen heeft toch olie nodig? Bakken, braden, sauzen, vinaigrettes — een keuken is niets zonder olie!

Wij gebruiken geen olie meer omdat het een nutteloos product is, net als geraffineerde suiker. Het beschadigt je aders, het veroorzaakt hart- en vaatziekten en er zitten nul voedingsstoffen in: alle proteïnen, koolhydraten, vezels en mineralen zijn eruit. Alleen het pure vet blijft over.

Het idee dat mensen uit de ‘blauwe zones’ honderd jaar worden zijn dankzij olie is het resultaat van (een slechte interpretatie van) een onderzoek uit de jaren zestig. Daarin werden de lage sterftecijfers in die regio gekoppeld aan hun eetpatroon. Dat bestond vooral uit fruit, groenten, volle granen — en een beetje olijfolie.

Maar we hebben toch vetten nodig?

Klopt — in beperkte mate en in hun volledige vorm: noten, pitten, zaden, avocado’s en olijven. Alleen dan krijgen we ook eiwitten, vitaminen, mineralen, vezels en water binnen. En het zijn net die voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je je vol gaat voelen zodat je geen berg olijven of noten eet.

Hetzelfde met witte en volkorenrijst of wit- en volkorenbrood: de volkorenversie heeft nog al z’n voedzame stoffen, de witte versie is leeg. Je blijft ervan eten zonder ooit verzadigd te raken.

Al gaat die vergelijking niet volledig op: het volumeverschil tussen witte en volkorenrijst in je maag is klein. Het volumeverschil tussen olijfolie van 30 olijven (1 eetlepel) of 30 volledige olijven is enorm.

 
 
 
 

Je eet veel olie-calorieën zonder dat je maag voelt dat het genoeg is. Je werkt met gemak een slaatje met een eetlepel olijfolie weg; probeer datzelfde slaatje maar eens op te krijgen met 30 volledige olijven.

En als ik nu maar een héél klein beetje olie gebruik?

Weinig olie is altijd beter dan hersenloos gieten, maar een beetje schade is nog altijd schade. Als je de volledige effecten van deze manier van eten (WFPB) wil zien schrap je toegevoegde vetten beter volledig. Wij stelden het ook uit omdat we koken zonder olie mentaal niet aankonden. Nu lukt koken zonder olie vanzelf. Hoe je eet of kookt is een kwestie van gewoonte.

Want wat is een beetje? Je zit al snel aan 120 calorieën — puur vet! — met een eetlepel toegevoegde olie. Dat is hetzelfde als het vet in tien avocado’s. Komt daar nog alle olie bij die in voorverpakte producten zit.

Maar ik hoef helemaal geen calorieën te tellen

Dan nog heb je geen olie nodig. Het heeft geen voedingswaarde en heeft enkel slechte gevolgen voor je lichaam:

  • Na het eten van een vette maaltijd klonteren je bloedcellen samen waardoor je cellen moeilijker zuurstof opnemen. Je bloedsomloop vertraagt hierdoor met zo’n 30%. Dit proces duurt ongeveer vier uur — dan eten de meesten weer. Veel groenten eten gaat dit effect (deels) tegen.
  • Olie onderdrukt het immuunsysteem. Zo wordt je vatbaarder voor infecties en je lichaam ruimte moeilijker kankercellen op.
  • Alle olie beschadigt het endotheel, de laag aaneengesloten cellen die de binnenkant van het hart, de bloedvaten en de lymfevaten bedekt. Dit veroorzaakt hart- en vaatziekten en insulineresistentie.

En dan hebben we het nog niet gehad over de effecten van olie die te heet wordt.

Hoe ga ik dan koken, bakken of sauzen maken?

Dat lees je in deel 2: 'Zo kook je zonder olie'.


En waarom die bejaarde Italianen van op tv dan wel gezond waren:

Dr. Michael Greger: 'Olive oil & artery function'

 
 
 
 
 

Dr. Caldwell Esselstyn: 'No oil — not even olive oil!'

 
 
 
 
 
 
 

Bronnen