Hoe we suiker (en tuincentra) opgaven

 

We moeten niet meer preken over de gezondheidsnadelen van suiker: de laatste maanden en jaren werd wel duidelijk dat toegevoegde suikers slecht zijn voor je lever en dat ze verantwoordelijk zijn voor een hele hoop (chronische) ziektes. Blijft de vraag: hoeveel suiker mag je per dag eten? En wat met suiker in fruit — hoeveel mag je er daar van?

 
Eén Wildgroeiportie fruit: 3–4 bananen, 2 appels, een peer, een mandora, 3–4 kiwi’s en 20 Deglet Nour-dadels.

Eén Wildgroeiportie fruit: 3–4 bananen, 2 appels, een peer, een mandora, 3–4 kiwi’s en 20 Deglet Nour-dadels.

 

Eén keer per week reden we naar de Intratuin in Halsteren ‘om planten te kopen’. Daar werden we zo moe van dat we in De Eetbare Tuin een stuk taart of twee aten om te bekomen. In de V&D van Roosendaal of Bergen op Zoom kwamen we iedere keer wel ’toevallig’ langs La Place en naar de bioscoop gingen we om M&M’s te eten — ieder een zak, want de ene wou die met noten en de andere lustte geen noten. Tussendoor nog naar de Hema voor stroopwafels - die waren een halfuur later op — en een ijskoffie als ze die hadden.

Geen idee of het door That Sugar Film kwam — die keken we met een bord speculaas op schoot — maar het was genoeg. Leven als een bejaarde werd duur en ongezond en omdat wij slecht kunnen matigen schrapten we meteen alle toegevoegde suiker. We gooiden al ons snoep weg, er kwam er geen nieuw meer in huis en we lazen alle productlabels in de supermarkt, want toegevoegde suiker zit echt niet alleen in gebak.

Na een maand merkten we dat onze smaakpapillen zich hadden aangepast. We proefden meer. Ongelooflijk hoe zoet een rijpe paprika is. Snoep werd oneetbaar: een stuk speculaas van de Ikea smaakte naar zout en vet. Een druppel agave die op m’n hand viel bij het opruimen smaakte chemisch. Alsof het zo zoet was dat mijn hersenen het niet meer konden plaatsen. En ook: enorme hoofdpijn.

Het is echt een verslaving: hoe meer je er van eet hoe meer je nodig hebt. Daarom zit ook alles wat voorverpakt is vol suiker: onze smaakpapillen werden zo gevoelloos dat we steeds meer suiker nodig hebben om iets te proeven. En dan wordt het gevaarlijk, want toegevoegde suiker is enorm schadelijk voor het lichaam. Het belast de lever, het voedt kankercellen en je wordt er dik van.

Wat is toegevoegde suiker?

Suiker heet helaas niet alleen ‘suiker’; je vindt het in verschillende vormen of onder verschillende namen terug op voedseletiketten. Glucose en fructose zijn de bekendste. Je hebt ook nog:

  • turbinado;
  • melasse;
  • honing;
  • esdoorn-, agave- of andere siroop;
  • alle woorden die eindigen op ‘ose’: dextrose, maltose, lactose, …

Allemaal suiker, allemaal hetzelfde effect op je lever en de rest van je lichaam. Bekijk de volledige lijst op gezondr.nl.

 
 
 
 
 
 

Zijn er dan wel ‘veilige’ suikers?

Ja: volledige stukken groenten en fruit. Het verschil tussen fructose uit volledige stukken fruit en fructose uit toegevoegde, industriële suiker is hetzelfde als het verschil tussen olijfolie en olijven: het ene is een perfect gebalanceerde verzameling vezels, koolhydraten, antioxidanten, vitaminen en mineralen; het andere heeft alleen lege, schadelijke calorieën.

Je lichaam weet precies wat het aan moet met die perfecte balans: de vezels vormen een soort vangnet zodat je lever de fructose niet in één keer verwerkt en de andere voedingsstoffen werken ontstekingsremmend, ze verbeteren de aderwerking en ze verlagen je risico op kankers.

Dus fruitsap is ook oké?

Ja, nee. Het is ‘van fruit’, klopt, maar een glas geklaard appelsap is hetzelfde als een glas suikerwater. Als je de vezels van de appel niet opeet- of drinkt veroorzaakt de fruitsuiker net zo’n aanslag op je lever als tafelsuiker. Je hebt de vezels echt nodig als je gezond wil doen en dan is een heel stuk fruit, een smoothie of gepureerd fruit perfect.

 
 
 
 
 
 

Als er zo veel suiker in zit, is veel fruit eten dan wel gezond?

Was ik ook benieuwd naar: ‘moet’ je een bepaald aantal stukken fruit per dag eten om de voordelen ervan te zien en kun je ook te veel fruit eten?

Ik hoopte het niet: fruit is geweldig. Ik kijk elke dag opnieuw uit naar mijn fruitberg — die van op de foto aan het begin van dit stuk. Elke voormiddag eet ik zo’n 3–4 bananen, 2 appels, een peer, een mandora, 3–4 kiwi’s en 20 Deglet Nour-dadels. Vandaag overigens mijn eerste Medjoul geproefd en gelijk verkocht: net wholefoods-karamel-fudge-boter. Barhidadels schijnen nog beter te zijn: ingevroren zouden ze naar toffee smaken. Ideaal met wat appel als namiddagsnack.

In ieder geval: zoals we hierboven al zeiden is fructose alleen gevaarlijk als je het toevoegt, niet als je het in zijn natuurlijke vorm eet. Fruit heeft voordelen in bijna elke hoeveelheid.

“Maar hoeveel dan?”

Tot je niet meer kunt.

Hieronder zie je dat 17 mensen 20 porties fruit per dag aten. Ondanks de enorme hoeveelheid fructose — zo’n 200 gram, hetzelfde als 8 blikken frisdrank — zagen de wetenschappers na 3 tot 6 maanden geen schadelijke effecten op het gewicht, de bloeddruk, het insulineniveau en het vet in het bloed van de deelnemers. De LDL-cholesterol van de deelnemers was zelfs met 38 punten gedaald.

Enige neveneffect: door al die vezels die ze binnenkregen gingen ze nog nooit zo veel naar het toilet.

 
 
 
 
 
 

Tip

Wil je meer info over de effecten van suiker en hoe je minder suiker eet, bekijk dan de documentaires ‘Fed up’ en ‘That Sugar Film’ (partnerlinks).

 
 
 
 
 
 

Bronnen