Zwarterijstburger met limoen-koriandermayonaise

Zwarterijstburger met limoen-koriandermayonaise

—door Debby

Geen idee waarom ik dacht dat ik ging kunnen fitnessen. Tijdens elke squat dacht ik dat er iets ging uitkomen. Dan moest ik bij Joran van de balie een emmer zaagsel vragen: ‘Er heeft iemand gekotst’.

Ik stond op met hoofdpijn en een plakmond. Van elke geur werd ik misselijk. Mijn havermoutpap kreeg ik met moeite naar binnen. Dat de kersen er vandaag extra vlezig uitzagen hielp niet. Een deel kwam weer naar boven.

Koken met wijn was echt het laatste waar ik vandaag zin in had.

Ik had nochtans grote plannen. Nadat ik woensdag seitanstoverij maakte wou ik dezelfde hartige smaak in een burger. Met zwarte rijst, gekookt in wijn. Het idee aan de geur alleen al.

Na de training kon ik terug aan eten denken zonder mij aan een kast te moeten vasthouden. Ik vond een alternatief: een burger met alle plantaardige umami-smaken die ik kon bedenken. Zwarte kleefrijst met zongedroogde tomaten en shiitakes in sojasaus. En kidneybonen voor de binding.

De burger werkte ik af met een frisse limoen-koriandermayonaise, sla, pittige kiemen en lente-ui.

Ik weet niet hoe ik dit moet afsluiten.
De burger was lekker?

‘De toekomst zal uitwijzen of wij deze burger nog een keer eten.’ – Jeroen, copywriter.

Alles bleef binnen.

zwarterijstburger

Zwarterijstburger met koriander-limoenmayonaise

English version in the comments section
Voor: 4 burgers

Burger

  • ¾ cup zwarte kleefrijst (ongekookt) + 1,25 cup water
  • 1 cup shiitakes
  • 2 el sojasaus
  • ½ cup zongedroogde tomaten
  • ½ cup kidneybonen of zwarte bonen
  • ¼ cup sesamzaad
  • ¼ cup panko of paneermeel
  • 2 el chia- of lijnzaad + 5 el water
  • ¼ tl sambal
  • 2 t look (geperst)
  • zout en peper

Kook de zwarte rijst tot hij al het water heeft opgenomen. Ongeveer 30 minuten.
Meng chiazaad en water en zet opzij.
Bak de shiitakes in olijfolie. Voeg de sojasaus toe als ze beginnen te bruinen. Haal na 2 minuten van het vuur.
Doe de burgeringrediënten in de blender en pulseer een paar keer. Blend niet te lang, het mag geen mousse worden. Kruid bij met zout, peper en sojasaus.
Maak een grote bol van het mengsel en zet die in de koelkast terwijl je de mayonaise maakt.
Verdeel het rijstmengsel in vier. Zet een bord met paneermeel of bakpapier klaar en maak balletjes van elke portie. Leg die op het bord en duw ze naar beneden tot burgers van 1,5 à 2 cm dik.
Verhit een antikleefpan en bak de burgers in olijfolie. Zo’n 4 minuten aan elke kant.

Limoen-koriandermayonaise

  • 2 el limoensap
  • 1 el azijn
  • 1 el mosterd
  • 2 el aquafaba (vocht van een blik kikkererwten)
  • ¾ cup zachte plantaardige olie (bv. zonnebloemolie)
  • 2 el verse koriander (fijngesneden)
  • 2 t look (geperst)

Doe de aquafaba in een kom met 1 el limoensap, de azijn en de mosterd. Mix met de handmixer en giet de olie er geleidelijk aan bij. Blijf mixen tot je mayonaise dik wordt.
Meng 1/2 cup van de mayonaise met de koriander, 1 el limoensap en de look.
Voor een lichtere versie kan je de mayonaise vervangen door ongezoete plantaardige yoghurt.

Afwerking

Beleg een broodje met de burger, sla, mayonaise, kiemen (radijs, groene radijs en prei), lente-ui en verse koriander.
Of maak de portobellobroodjes van Nutriplanet: bak 2 portobello’s 20 minuten op 220°C.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Zwarterijstburger met limoen-koriandermayonaise”

  • Black rice burgers with a coriander and lime mayonaise

    Yield: 4 burgers

    • 3/4 cup black rice (uncooked) and 1 + 1/4 cup water
    • 1 cup shiitake mushrooms
    • 2 tbsp soy sauce
    • 1/2 cup sun-dried tomatoes
    • 1/2 cup kidney beans or black beans
    • 1/4 cup sesame seeds
    • 1/4 cup panko
    • 2 flax eggs (2 tbsp ground flax seed + 5 tbsp water)
    • 1/4 tbsp sambal
    • 2 cloves garlic, minced
    • salt and pepper
    1. In a sauce pan, bring the water to a boil and add the black rice. Cook until the water is absorbed—about 30 minutes.
    2. Heat 1 tbsp of vegetable oil in a non-stick pan over medium heat and bake the shiitake mushrooms until slighty browned. Add the soy sauce, cook for two more minutes and set aside.
    3. Add all of the ingredients to a blender and pulse until a crumbly dough forms. Season to taste with salt and pepper.
    4. Shape the dough into a ball and put it in the fridge for 30 minutes.
    5. Divide the dough into four pieces and shape into balls. Place on a plate lined with parchment paper. Shape each ball into a burger (3/4 inch thick) with your palms.
    6. Heat a non-stick pan over medium heat. Once hot, add enough vegetable oil to create a thin layer on the bottom of the pan. Wait for the oil to heat up and cook the burgers 4 minutes on each side.
    7. For the coriander and lime mayonaise: whisk together 1 cup of vegan mayonaise, 2 tbsp lime juice, 1 tsp mustard, 2 cloves of garlic (minced) and 2 tbsp chopped coriander. Season to taste.

    Serve the burgers on a (portobello) bun with sprouted seeds, lettuce, spring onions and fresh cilantro.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: