Zonnebloempittenpasta met espresso en chocolade

Zonnebloempittenpasta met espresso en chocolade

— door Jeroen

Ik dacht dat mijn leven kleur zou krijgen toen we een blender kochten. Noten erin en een pot eronder, zoals bij de sinaasappelsap-automaten in Van Der Valk. Eerder verwachtte ik nog dat ik notenpasta kon maken door warme noten in een kom te doen en er met een staafmixer door te roeren. Die werd zo warm dat de plastic behuizing smolt.

Toen de blender er eindelijk was roosterde ik wat zonnebloempitten. Ik deed ze warm in de mengbeker omdat ik dacht dat hun natuurlijke olie dan soepeler was en dat dat sneller en makkelijker een gladde pasta draaide. De messen zouden er in ieder geval vlotter door gaan. Ik had niet verwacht dat de hitte de rubberen zegel onder aan de mengbeker zou smelten en dat, toen die losliet, hij de messenkop mee zou trekken. Ik tilde de beker net op tijd op om te zien hoe de pasta langs de messen het motorblok in liep.

Van de zenuwen deed ik 31 eetlepels olie in de nieuwe mengbeker zodat de messen vlot rond konden. We aten een week olie met notensmaak in onze havermout. De 31 lepels hielpen niet eens: ik was vergeten de pitten af te koelen. De beker smolt weer, alleen deze keer wat minder.

De dagen en weken daarna experimenteerde ik met verschillende noten, kruiden en vloeistoffen. Alle potten gingen het toilet in: cashews met rijstmelk en zonnebloempittenpasta met vloeibare espresso. Met olie en vloeistof schiften ze; zonder olie oververhitte de motor.

Ondertussen draai ik wel perfecte potten notenpasta. Iedere keer opnieuw. Perfect afgemeten: zo veel gram noten of pitten, zo lang roosteren, afkoelen, afhankelijk van het soort noot zo lang blenden op die snelheid.

Het is bijna teleurstellend hoe makkelijk alles gaat.

Zonnebloempittenpasta met espresso en chocolade

  1. Maak zonnebloempittenpasta.1
  2. Voeg het espresso- en het cacaopoeder, het vanillearoma2 en het zout toe en meng.
  3. Lepel de pasta in een bokaal en bewaar die in de koelkast.

  1. Hou een eetlepel of twee pitten opzij als je een pasta met stukjes wil. 
  2. Meng vloeistoffen op waterbasis pas op het einde door de pasta, anders schift die. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]2 thoughts on “Zonnebloempittenpasta met espresso en chocolade”

Schrijf een reactie