Zoeteaardappel-citruswafels

Zoeteaardappel-citruswafels

— door Debby

Hoeveel wij ook in bulk kopen en zelf koken, het haalt allemaal niks uit want op onze grootste kost kunnen we niet besparen: de huur. Hoe lang zitten we nu al te zeggen dat we gaan verhuizen. ‘Al heel lang’, volgens een vriend die het er elke keer in moet wrijven. Maar het is niet zo simpel. Om te kunnen besparen moeten we verhuizen. Om te verhuizen vragen ze naar loonbrieven van de afgelopen drie maanden. Die hebben we niet. Wij zijn zelfstandige. Soms is er loon. Soms ook niet. En kopen is al helemaal geen optie. Welke bank gaat er aan ons iets lenen. Dus gaat er elke maand 635 euro naar nergens.

We zitten er niks mee in om kleiner te wonen als dat zou betekenen dat we ons niet meer druk moeten maken in waar het geld vandaan komt. De helft van ons appartement gebruiken we toch niet. In het salon zitten we amper. De slaapkamer is alleen voor ’s nachts. Douchen doen we in de fitness.

De andere oplossing is hier blijven wonen en er een halftijdse job bijnemen. Of eerst ergens gaan werken en dan verhuizen. Met onze drie loonbrieven. Maar het probleem is: dat willen we niet. Niet omdat we lui zijn. We kunnen echt heel hard gaan voor dingen die we de moeite vinden. Alleen vinden wij heel weinig dingen de moeite. Ons te pletter werken om kost wat kost een huis met vier slaapkamers te hebben zit er in ieder geval niet bij.

Wat we wel de moeite vinden: autonomie. De vrijheid om met onze tijd te doen wat we willen. Want dat loon krijg je niet zomaar. Je verkoopt acht uur van je dag. Acht uur die je nooit meer terugziet.

Wij zijn te gehecht geraakt aan te kunnen doen wat we willen, wanneer we dat willen. Natuurlijk zijn er ook dagen dat we dat niet kunnen doen. Dan hebben we klanten en opdrachten en deadlines. Maar dan is er eens een paar dagen niks en hebben we tijd om te koken, te lezen en veel te veel na te denken. Of we werken goed door in de voormiddag om de namiddag vrij te kunnen hebben. Dingen die allemaal niet kunnen wanneer je voor iemand werkt. Het is ons vervroegd pensioen, midden in de week. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik dat moet afgeven.

De enige manier om dat leefbaar te houden is door te versimpelen: zorgen dat er minder nodig is zodat er minder binnen moet komen. Dat doen we voor de rest al. We kopen weinig, we koken zelf, we reizen goedkoop. Nu moeten we dat alleen nog doortrekken in hoe we wonen.

Jeroen had het al over een stacaravan, maar dat zie ik niet zitten. Ok, dat kost zo goed als niks maar je zit dan wel op een camping. Hoe lang gaat zo’n ding ook mee? Dan lijkt een tiny house of een chalet me nog wel iets. Dat is iets duurder, maar als je het goed aanpakt ben je ook zelfvoorzienend. Ik volg nu al een tijd Marjolein in het Klein en het lijkt me wel doenbaar. Wat leergeld in het begin, dat heb je sowieso.

Maar ik vraag me af hoe klein te klein is. Hoe snel ik het beu wordt om te koken op een vierkante meter. En hoe vaak ik met mijn kop tegen het plafond kan botsen voor ik met dingen begin te gooien.

Dat gaan we nu testen in het pop-uphotel: een tiny house in het bos. Geen internet. Geen spullen. Niks.

“Wealth consists not in having great possessions, but in having few wants.” – Epictetus


Zoeteaardappel-citruswafels

Natuurlijk gezoet met fruitsuikers.
Tijd: 35 min. voorbereiden + 15 min. bakken en afwerken
Voor: 6 wafels

 • ¼ cup zoeteaardappelpuree (een halve zoete aardappel)
 • 1 el plantaardige olie
 • ½ tl vanillearoma
 • 1 cup havermeel
 • 2 tl bakpoeder
 • ¼ tl zout
 • 1 tl kaneel of koekkruiden
 • ¾ cup plantaardige melk
 • 1 citroen: 2 el sap en 1 tl zeste
 • 1 sinaasappel: 2 el sap en 1 tl zeste
 • een snuifje gember (optioneel)
 • enkele schijfjes banaan, geprakt (of zoetstof naar keuze)

Neem een grote kom en meng de natte ingrediënten (behalve de melk). Zeef de droge ingrediënten erbij.
Voeg de melk toe en meng tot er geen klonters meer zijn.
Vet het wafelijzer in en laat het goed heet worden. Bak de wafels in enkele minuten tot ze een krokant korstje krijgen. Serveer met kokosslagroom (zie hieronder) en notenpasta. Besprenkel met extra citroenzeste en kaneel.

Kokosslagroom

Klop de room op met een handmixer tot hij stevig wordt. Als de room te lopend blijft helpt het om wat tapiocameel toe te voegen. Meng het vanillearoma en de notenpasta eronder. Bewaar de slagroom in de koelkast. Hoe langer hij koelt, hoe steviger hij wordt.

Nota’s
Je kan de wafels ook zonder citrussmaak maken. Dan laat je de citrusvruchten weg en gebruik je 1 cup plantaardige melk.

Keramiek: Petra Tas


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]2 thoughts on “Zoeteaardappel-citruswafels”

Schrijf een reactie