Wortelburgers met groenekruidentahini (vegan, whole foods, olievrij)

Wortelburgers met groenekruidentahini (vegan, whole foods, olievrij)
PompoenHet was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Wortelburgers met groenekruidentahini (vegan, whole foods, olievrij)

Wortelburgers met groenekruidentahini (vegan, whole foods, olievrij)

Voor 6 burgers van 8 cm diameter.
Deze burgers hebben een krokante korst en een smeuïge vulling.
English version in the comments.

Wortelburgers

  • 300 gr wortelen (ongeveer 4 stuks)
  • 250 gr kikkererwten, gekookt
  • 2 t look
  • een handvol verse peterselie
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijn
  • 1/4 tl cayennepeper
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • peper (naar smaak)
  • 1 el tahin (sesampasta)
  • 1 tl appelciderazijn
  • 4 el havervlokken of kikkererwtenmeel
  • 2 el sesamzaad

Groenekruidentahini

  • 3 el tahin (sesampasta)
  • 2 el gehakte koriander
  • 2 el gehakte peterselie
  • 1 of 2 t look
  • 3 el limoensap (1 limoen)
  • 1 el appelciderazijn
  • 4 – 5 el lauw water
  • 1 jalapeño

Zo maak je het

  1. Stoom of kook de wortelen zacht in ongeveer 30 minuten.
  2. Doe ze in de blender met de look, kruiden, tahin en azijn en mix tot een puree.
  3. Giet de kikkererwten erbij en mix kort tot een grof mengsel.
  4. Roer de havervlokken bij het deeg.
  5. Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet een bord met sesamzaad klaar.
  6. Maak je handen nat en verdeel het deeg in 6 porties. Rol er balletjes van en haal die door het sesamzaad. Leg ze op de bakplaat en duw ze met je handpalm plat tot burgers van 1 cm hoog.
  7. Bak de burgers 30 – 40 minuten in het midden van de oven – tot de korst krokant is.
  8. Maak de saus: doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water of tahin toe om de saus dunner of dikker te maken. Proef en kruid bij naar smaak.

Voor de salade (2 personen): meng 1 cup gekookte quinoa met 150 gr geroerbakte boerenkool.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.



Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Wortelburgers met groenekruidentahini (vegan, whole foods, olievrij)”

  • Carrot falafel burgers with a green herb tahini sauce (vegan, whole foods, no oil)

    Makes 6 burgers

    Carrot falafel burgers

    • 300 gr carrots (about 4 carrots or 2.5 cups, chopped)
    • 250 gr (a little over 1.5 cups) chickpeas, cooked and drained
    • 2 cloves garlic
    • a handful fresh parsley
    • 1 tsp turmeric powder
    • 1 tsp cilantro
    • 1 tsp ground cumin
    • 1/4 tsp cayenne pepper
    • 1/2 tsp smoked paprika powder
    • pepper to taste
    • 1 tbsp tahin (sesame paste)
    • 1 tsp apple cider vinegar
    • 4 tbsp rolled oats or chickpea flour
    • 2 tbsp sesame seeds

    Green herb tahini sauce

    • 3 tbsp tahin
    • 2 tbsp chopped coriander
    • 2 tbsp chopped parsley
    • 1 (or 2) clove(s) garlic
    • 3 tbsp lime juice (1 lime)
    • 1 tbsp apple cider vinegar
    • 4 or 5 tbsp lukewarm water
    • 1 jalapeño pepper

    Recipe

    1. Roughly chop the carrots and steam or boil them until soft – about 30 minutes.
    2. Place them in a blender, add garlic, herbs, tahin, vinegar and blend until smooth.
    3. Add the drained chickpeas and pulse into a coarse mixture.
    4. Stir in the oats (or chickpea flour).
    5. Preheat the oven to 180C/350F. Line a baking sheet with parchment paper. Pour the sesame seeds on a plate.
    6. Wet your hands and divide the mixture into 6 portions. Rol each one into a ball, roll in the sesame seeds and place on the baking tray. Push down a little to form them into burgers.
    7. Bake for 30 to 40 minutes – until crisp on the outside.
    8. Make the sauce: add everything to a blender and blend until smooth. Add some more water or tahin if the sauce is too thick or too thin. Adjust seasoning to taste.

    For the salad (serves 2): boil 1/2 cup of quinoa, sautée 150 gr (2 cups) of chopped kale and mix. (Optional: sautée with low-sodium soy sauce)

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: