Venkel-muntsalade met portobellocarpaccio

Venkel-muntsalade met portobellocarpaccio

— door Jeroen

De Refuge was leeg en de lucht was dik en we zaten aan de toog. De barman knikte omhoog naar ons en haalde zijn wenkbrauwen op en vroeg René hoe hij zijn groene omelet maakte. “Eieren en al het groen dat je hebt”, zei die en hij rochelde en dronk bier. Snor met gele uiteinden, gele baard, gele vingertoppen. De barman lachte en een man leunde buiten tegen de deur en wankelde wanneer die open viel en iedere keer rolde er wat koude lucht binnen.

Het was een maandagavond en dan repeteerde het Lierse mannenkoor. Ze zongen boven en dronken beneden en boven. Naast ons zette er één An der shönen blauen Donau in en tilde zijn bier op en zwaaide en de rest volgde wanneer ze klaar waren met drinken en René brulde bier op mijn mouw.

We kwamen er maanden later pas terug. We hadden groenten besteld en de boeren leverden in cafés. Eerder gingen we naar een café dichter bij huis waar bejaarden op krukken kwamen en waar ze donkere muziek speelden. Dat was failliet en één bejaarde zat nu in het bushok naast het café.

In het deurgat van de Refuge leunde dezelfde man nog tegen de deur en zijn ene voet schoof weg en hij hield zich vast aan de portiek. René zat nog altijd aan de bar en toen hij ons zag binnenkomen bromde hij ‘Joe’ en er hing schuim aan zijn snor en er droop bier van zijn baard op de toog. Het was een andere barman dan bij de blauen Donau en hij riep goeiendag en of het voor de groentjes was en wat onze naam was. Hij had een gaas op de achterkant van zijn hoofd en ik dacht dat zijn ogen wat uit elkaar stonden maar ik was niet zeker.

Het was de eerste keer dat we groenten haalden en we kregen een jute zak met het logo van de boerderij op. De barman zei dat dat makkelijk was en dat we er gelijk onze groenten in konden steken of andere dingen als we op andere tijdstippen iets wilden dragen. Hij ging verder afwassen.

We laadden in en vertrokken weer. We zwaaiden en niemand zag dat.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Venkel-muntsalade met portobellocarpaccio - vegan - Wildgroei

Venkel-muntsalade met portobellocarpaccio

English version in the comment section.
Hoofdgerecht voor 2 personen.

Venkelsalade

  • 1 venkelknol
  • 2 el verse munt, fijngesneden
  • 1 handvol rucola
  • 1 peer (ongeschild, klokhuis verwijderd)
  • ½ tl mosterd
  • 1 el citroensap
  • 2 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • zwarte peper

Citroen-yoghurtsaus

  • 170 gr (¾ cup) ongezoete plantaardige yoghurt
  • ½ citroen, sap en zeste
  • zout en peper

Portobellocarpaccio

  • 2 portobello’s
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • ½ tl citroensap
  1. Meng de sojasaus en de sesamolie en het citroensap voor de portobellomarinade. Leg de portobello’s met de stam naar beneden in een ovenschaal en giet de marinade erover. Zorg ervoor dat de hele portobello bedekt is en laat ze een kwartier marineren.
  2. Maak ondertussen de venkelsalade. Verwijder de onderkant en de stelen van de venkelknol en hou enkele fijne groene takjes opzij voor in de salade. Snij de venkel en de peer flinterdun met een mes of mandoline en meng de plakken met de rest van de ingrediënten en zet de salade in de koelkast.
  3. Meng alles voor de citroen-yoghurtsaus en zet die in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 200°C. Draai de portobello’s om (zodat ze met de stam naar boven liggen) en bak ze 15 minuten. Draai ze om en bedruip ze met de marinade en bak ze nog 15 minuten. Laat ze een paar minuten afkoelen  en snij ze in dunne repen.
  5. Verdeel de salade over twee borden en leg de portobello’s erop. Lepel er een paar eetlepels citroensaus over en besprenkel met verse zwarte peper en olijfolie.

Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Venkel-muntsalade met portobellocarpaccio”

  • Fennel and mint salad with portobello carpaccio

    Main course for 2 people

    Fennel salad

    • 1 fennel bulb
    • 2 tbsp fresh mint, finely chopped
    • 1 handful of arugula
    • 1 pear (with skin, core removed)
    • 1/2 tsp mustard
    • 1 tbsp lemon juice
    • 2 tbsp olive oil
    • 1/2 tbsp salt
    • fresh black pepper

    Lemon yogurt dressing

    • 3/4 cup unsweetened yogurt alternative
    • 1/2 lemon, juice and zest
    • salt and pepper to taste

    Portobello carpaccio

    • 2 portobellos
    • 2 tbsp soy sauce
    • 1 tbsp sesame oil
    • 1/2 tsp lemon juice
    1. For the portobello marinade: Mix the soy sauce with the sesame oil and the lemon juice. Put the portobellos stem side down in an oven tray and cover them with the marinade. Make sure the entire portobello is covered. Set aside for 15 minutes.
    2. Make the fennel salad: Trim off the fennel stems (save some of the fronds for the salad) and remove the tough root bits. Finely slice fennel and pear with a sharp knife or a mandoline. Mix in the rest of the ingredients and put the salad in the fridge.
    3. Mix the sauce ingredients in a bowl and put it in the fridge.
    4. Preheat the oven to 200C/390F. Turn the portobello’s stem side up and bake for 15 minutes. Turn them around again, baste with the marinade and bake for another 15 minutes. Leave them to cool for 5 minutes before cutting them into thin slices.
    5. Plate the salad and the portobellos. Drizzle with lemon dressing and olive oil, add some freshly ground black pepper.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: