Rooiboscake met cashewcrumble / My Father’s Tears

Rooiboscake met cashewcrumble / My Father’s Tears

— door Debby

Boeken en eten (werktitel), deel twee: John Updike – My Father’s Tears and Other Stories (kortverhalen).

Ik ging veel te snel door dit boek en daarom herinner ik me niets meer van de verhalen in het begin. Dat heb ik dan als ik boeken van de bib haal. Dan is er een deadline en lees ik alles diagonaal. Maar toen zat er plots een goed verhaal in het midden en begon ik te vertragen. Net op tijd, want de beste verhalen staan vanachter (opnieuw: het zou kunnen dat die vooraan ook goed waren). En dan vooral het verhaal Blue Light. Alweer familiebandengerelateerd. Daar heb ik blijkbaar wat mee.

In het kort: Een oudere man met psoriasis laat zijn gezicht bestralen en bezoekt daarna zijn drie volwassen kinderen.

Hij had gehoopt dat het gezellig zou zijn met zijn kinderen en zijn kleinkinderen. Dat ze allemaal blij zouden zijn om elkaar te zien. Het was al een maand geleden. Hij voelde zich een toerist. Een zoon ging scheiden. Een dochter kwam terug van Afrika. Een kleinzoon had alleen aandacht voor zijn strips. Hij kende hen niet en zij kenden hem niet. Ze praatten naast elkaar.

Fathering children, Fleischer had never pictured their gray hairs or their own children. He had just selfishly wanted to create little beings who would look up to him, despite his bad skin, and brighten his life with their sunny innocence.

Ik denk dat dat een grote ontgoocheling is bij veel ouders. Zeker op latere leeftijd. Ze beginnen aan kinderen in de hoop dat dat hun vrienden zullen worden. Ze willen warme nesten. Hechte banden. Maar die kinderen hebben eigen karakters en interesses en levens. Die zijn met zichzelf bezig. Zoals iedereen met zichzelf bezig is. En dan gaan die kinderen weg – met hun lieven en hun vrienden en hun werk – en zitten ze daar met hun nest.

Doet me eraan denken dat ik al maanden niet meer naar grootmoeder ben geweest. Ik was het wel van plan, het kwam er gewoon niet van. En nu zit er zoveel tijd tussen dat het pijnlijk wordt om nog te bellen. Ik voel mij daar schuldig over.

Ik voel mij te vaak schuldig tegenover mijn familie. Omdat ik niet genoeg langs ga. Omdat ik zelf niet genoeg deel. Omdat ik ze niet goed ken. Ik voel me snel verantwoordelijk voor het geluk van andere mensen. Alsof ik iedereen moet redden. Jeroen en ik spelen al lang met het idee om voor een langere tijd naar Praag te gaan. Maar we doen dat niet want we hebben het gevoel dat we onze familie dan in de steek laten. Die keuze tussen doen wat goed is voor iemand anders en doen wat je zelf wil is niet makkelijk.

En ik zou het mezelf enorm kwalijk zou nemen als ik het nooit zou proberen, dat weet ik. Al is het maar voor een jaar. Niet omdat ik denk dat ik daar gelukkiger zou zijn. Daar geloof ik niet in – je neemt jezelf altijd mee. Gewoon, voor de ervaring. En Praag is altijd thuiskomen. Ik vraag me af hoe lang het duurt voor dat gevoel vervaagt, want dat zou zomaar eens kunnen. Maar dat weten we dan ook weer.

Het is niet alsof Praag het einde van de wereld is. Zo’n vliegticket kost op een goeie dag vijftig euro retour. Je bent er in minder dan twee uur. Skype bestaat. We nemen onze laptop mee en kunnen van eender waar werken.

Anders doen we het gewoon. De rest zien we dan wel.
Iemand tips over hoe je zo’n dingen regelt – huurgewijs?

Waar ging dit ook alweer over.
Boeken.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Rooiboscake, want Afrika in de tekst. Een kruidige cake met rooibosthee en onze laatste cashewcrumble voor we ontdekten dat we allergisch zijn voor noten. Heel jammer, want die crumble is echt goed. Het is een droge versie van de cashewspeculoospasta — een idee van Jeroen dat eens niet ‘mango’s met gefrituurde boekweit en chilivlokken’ is. Ok, dat klinkt eigenlijk niet slecht. Je snapt het wel.

Rooiboscake met cashewcrumble - vegan, natuurlijk gezoet - Wildgroei

Rooiboscake met cashewcrumble

Tijd: 45 min. (inclusief baktijd)
Voor: een cake van 20 cm Ø of 6 porties
English version in the comments.

Voor de cake

  • 120 gr (1 cup) zachte dadels
  • 250 ml (1 cup) rooibosthee (sterk gezet)
  • 130 gr (1 + ¼ cup) havermeel
  • 25 gr (¼ cup) tapiocameel
  • 60 ml (¼ cup) plantaardige melk
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • 1 tl sinaasappelsap
  • 1 tl vanillearoma
  • 2 tl koekkruiden (of kaneel)

Voor de crumble

  • 100 gr (¼ cup) rauwe cashewnoten
  • 1/2 tl kaneel
  • 8 gr zachte dadels (1 grote)
  • 1 tl kokosolie
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Doe de thee, dadels, sinaasappelsap, plantaardige melk en vanillearoma in de mengbeker van je staafmixer of blender en laat die tien minuten staan.
  3. Meng de droge ingrediënten.
  4. Mix alles in de mengbeker tot een puree en meng die met de droge ingrediënten.
  5. Maak de cashewcrumble: mix alles in de blender tot een grof mengsel.
  6. Vet een bakvorm in. Doe het deeg in de vorm en strooi de crumble erover. Bak de cake 35 minuten in het midden van de oven.
  7. Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem snijdt. Bewaar hem in de koelkast, dan droogt hij niet uit.

Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Deze cake is mijn versie van het Chai Spiced Quick Bread van Feasting on Fruit.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



2 thoughts on “Rooiboscake met cashewcrumble / My Father’s Tears”

  • Rooibos and cashew crumble cake

    6 servings

    Cake

    • 120 gr (1 cup) soft dates
    • 250 ml (1 cup) strong Rooibos tea
    • 130 gr (1 + 1/4 cup) oat flour
    • 25 gr (1/4 cup) tapioca starch
    • 60 ml (1/4 cup) plant milk
    • 2 tsp baking powder
    • 1 tsp baking soda
    • 1 tsp orange juice
    • 1 tsp vanilla aroma
    • 2 tsp pumpkin spice or cinnamon

    Cashew crumble

    • 100 gr (1/4 cup) raw cashew nuts
    • 1/2 tsp cinnamon
    • 8 gr soft dates (1 large date)
    • 1 tsp coconut oil, melted

    Date caramel sauce (optional, for serving)

    • 65 gr (1/2 cup) soft dates
    • 60 ml (1/4 cup) coconut milk
    • 1/8 tsp vanilla extract or 1/2 tsp vanilla aroma
    • a pinch of salt
    1. Preheat the oven to 180C/350F.
    2. Add the tea, dates, orange juice, plant milk and vanilla aroma to a blender and let it sit for 10 minutes. Blend until smooth.
    3. Mix together oat flour, tapioca starch, baking powder, baking soda and pumpkin spice/cinnamon. Add the tea mixture and stir to combine.
    4. Add the ingredients for the cashew crumble to a blender and pulse until you get a coarse mixture.
    5. Grease a round 8″ baking tin and pour in the batter. Top with the cashew crumble and bake for 35 minutes.
    6. Let the cake cool down completely before slicing. Store it in the fridge to keep it moist.
    7. To serve with date caramel sauce: add the ingredients to a blender and blend until smooth. Add plant milk until pourable.

    This cake is my take on Feasting on Fruits ‘Chai Spiced Quick Bread’.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: