Seitangebraad

Seitangebraad

Seitangebraad

Seitan die je zelf maakt is lekkerder, goedkoper en minder blubberig dan die uit de winkel. Dit is een aangepaste versie van Maple Spices recept.
English version in the comment section.

Voor ongeveer 400 gr:

  • 100 gr (1,25 cup) witte bonen (gekookt)
  • 1 el plantaardige olie
  • 235 ml (1 cup) water
  • 2 el sojasaus
  • 1/2 tl witte miso
  • 3 el voedingsgist
  • 1 tl lookpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 180 gr (1,5 cup) tarwegluten (seitanpoeder, glutenmeel)
  1. Vijzel de kruiden en het voedingsgist tot een fijn poeder.
  2. Pureer de bonen.
  3. Meng het water met de olie en de sojasaus. Doe het kruidenmengsel erbij en roer. Voeg daarna ook de bonen geleidelijk aan toe.
  4. Giet er de tarwegluten bij en meng tot een homogeen mengsel.
  5. Bestuif het werkoppervlak met wat tarwegluten en kneed het deeg kort tot een ovaal brood. Verpak het in aluminiumfolie.
  6. Stoom de seitan 60 minuten.1 Kijk regelmatig of er nog voldoende water onder in de pot zit.
  7. Verwarm de oven voor op 180°C en bak het seitangebraad 30 minuten (nog steeds in de folie). Verwijder de folie en laat afkoelen.
  8. Je kan het seitangebraad tot 4 dagen in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking.

Dit seitangebraad kan je zowel warm als koud eten. Snij het in fijne plakjes en gebruik het als broodbeleg, in een lasagne of als aperitiefhapje. Experimenteer gerust met andere kruiden. De witte miso kan je vervangen door (plantaardige) worcestersaus.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Ik heb geen stoomoven dus vulde ik een pot met een bodem water. Daar hing ik een vergiet met het seitanbrood in, en dan het deksel erop. Dit werkt ook met een kookpot voor pasta. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



3 thoughts on “Seitangebraad”

  • Seitan deli slices

    • 1 + 1/4 cup white beans (cooked and drained)
    • 1 tbsp vegetable oil
    • 1 cup water
    • 2 tbsp soy sauce
    • 1/2 tsp white miso
    • 3 tbsp nutritional yeast
    • 1 tbsp garlic powder
    • 1/4 tsp salt
    • 1/2 tsp dried thyme
    • 1/2 tsp dried oregano
    • 1 + 1/2 cup vital wheat gluten
    1. Use a mortar and pestle to grind the herbs and nutritional yeast to a fine powder.
    2. Puree the white beans.
    3. Mix water, oil and soy sauce. Stir in the herbs and beans.
    4. Add the wheat gluten to the mixture and stir until fully incorporated.
    5. Dust your work surface with flour or wheat gluten, knead and shape into an oval loaf. Wrap the dough in foil.
    6. Steam the seitan loaf for an hour. If using a pan, regularly check the water level.
    7. Preheat the oven to 350F. Cook the seitan loaf (still in foil) for 30 minutes. Remove the foil and let cool.

    When cooled, slice thin for sandwiches, pastas or appetizers.

    This recipe is adapted from Maple Spice – since the website is no longer active we chose to post the recipe on our blog in case it ever gets deleted.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: