Pompoenpizza met plantaardige worst en boerenkool

Pompoenpizza met plantaardige worst en boerenkool

— door Debby

Ik ben de laatste tijd wat bijgekomen. Niets dramatisch, een kilo of twee – drie. Genoeg om mijn broek wat te laten spannen. En puisten, die zijn er opeens ook weer. Niet dat ik er overdreven mee bezig ben. Dat is van vroeger. Het zou gewoon handig zijn om er niet meer op te moeten letten. Dat ging een tijd vanzelf. Toen we nog vooral groenten en eiwitten aten. Granen, dat was iets voor ’s morgens in de havermoutpap. Of voor op verjaardagen. Dan waren er wafels en pizza’s. Maar nu zijn daar opeens energierepen en burgers en wraps. Zomaar, midden in de week.

Pompoenpizza met vegan worst en boerenkool - vegan - Wildgroei

Ergens heb ik het idee opgedaan dat groenten alleen niet goed genoeg zijn voor deze site. Dat ik hier complete maaltijden moet uitwerken. En dat bij complete maaltijden brood of pasta hoort. Daar wil ik terug vanaf. Ik wil me meer focussen op groenten en minder op bloem. Uiteindelijk is deeg ook maar een manier om eten bij elkaar te houden. Een pizza is een dienblad. Een broodje is een kom. Maar we hebben borden, we kunnen dus best zonder. Ik kijk ernaar uit om niet meer op die weegschaal te moeten gaan staan om te zien of ik er ‘iets af moet werken’ na het testen van een recept. Om niet lam in de stoel te hangen na een maaltijd. Dat is zo’n verspilling van tijd en energie.

En om dat goed te doen wil ik vooral veel bijleren over hoe ik dingen zelf kan maken. Ik merk dat ik basiskennis mis en dat dat in de weg zit wanneer ik recepten probeer. Want ik kan wel recepten namaken en aanpassen, maar ik mis de achtergrond om van niets te beginnen. Dan loopt er iets mis en begrijp ik niet hoe dat komt. Daarom wil ik juist leren snijden zodat ik geen tien minuten aan een ui zit te prutsen. Ik wil kunnen fermenteren en drogen. Ik wil meer weten over kooktechnieken zodat ik meer kan doen met een pan een oven. Ik wil smaakcombinaties uit het niets kunnen verzinnen. En ik zie dat helemaal zitten. Op YouTube heb ik al een hoop gevonden en er zijn boeken en cursussen in overvloed. Ik heb dat ook nodig, want als ik niet meer kan leren ga ik me vervelen. En wie weet waarmee ik dan weer begin.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Pompoenpizza met vegan worst en boerenkool - vegan - Wildgroei

Pompoenpizza met plantaardige worst en boerenkool

Tijd – alles zelfgemaakt: 120 min.
Tijd – kant-en-klare ingrediënten: 25 min.
Voor: 2 pizza’s

De tofuworsten en pompoenpuree maakte ik vooraf. Niemand wil staan stressen op pizzadag.

Voorbereiding

Tofuworst1

 • 1 ui
 • 150 gr. kastanjechampignons
 • 4 t look, geperst
 • 200 gr tofu
 • 3 el geconcentreerde tomatenpuree
 • 3 tl barbecuekruiden of onze pikante Italiaanse kruidenmix
 • 1 el plantaardige olie
 • 2,5 tl gerookt paprikapoeder
 • 1,5 tl zout
 • 2 tl citroensap
 • 180 gr paneermeel of panko
 • 150 gr kikkererwtenmeel (of bloem)
 1. Snij de ui, de look en de champignons fijn en bak ze bruin in een pan met olijfolie. Mix alle ingrediënten (behalve broodkruim en meel) in een blender. Doe het broodkruim en de meel erbij en meng het deeg.
 2. Zet een ovenschaal met bakpapier klaar en verwarm de oven voor op 200 graden. Rol worsten van het deeg en leg ze op het bakpapier. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze 20 minuten.

Pompoenpuree

Ontpit en schil een kastanjepompoen. Snij hem in partjes, besprenkel die met olijfolie en bak ze een half uur in de oven op 230°C. Pureer met een staafmixer of blender.

Op pizzadag

Pompoensaus2

 • 1 el plantaardige olie
 • 175 ml (1/2 cup) plantaardige melk
 • 3/4 el tapiocabloem (of maïzena)
 • 1/4 tl lookpoeder
 • 2 tl mosterd
 • 250 gr (1 cup) pompoenpuree
 • zout en peper
 • 1/2 tl chilivlokken
 • 1/8 tl kaneel
 • 1/8 tl nootmuskaat
 • 1/4 tl kurkuma

Verder

 • 4 t look, fijngesneden
 • 75 gr boerenkool
 1. Voorbereiding: maak de tofuworsten en de pompoenpuree.
 2. Maak het pizzadeeg, laat 30 minuten rijzen op bakpapier.
 3. Maak de pompoensaus: Verhit de olie in een steelpan. Meng de melk met de tapiocabloem en het lookpoeder. Doe dit mengsel in de pan en klop met een garde. Meng er de mosterd bij, blijf kloppen en laat opkoken tot een dikke saus – zo’n 5 minuten. Doe de pompoenpuree en de kruiden erbij en meng tot er geen stukjes meer inzitten.
 4. Verwarm de oven voor op 250°C.
 5. Beleg de pizza’s met de pompoensaus, de look, de worst (verkruimeld) en de boerenkool. Besprenkel ze met olijfolie en zwarte peper. Doe ook wat olijfolie op de korst. Bak de pizza’s 10 minuten in het midden van de oven.

Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


 1. Dit recept paste ik aan van Exceedingly Vegan — droger zodat ze makkelijk verkruimelen. Je maakt er 8 worsten mee. Voor deze pizza heb je er maar 1 nodig, de rest kan je invriezen of gebruiken in pastasaus. Koud zijn ze ook lekker. 
 2. Aangepast van Oh She Glows

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie