Noedels met gefrituurde tofu en boerenkool

Noedels met gefrituurde tofu en boerenkool

Iets meer dan zeven en half jaar geleden leerden Debby en ik elkaar kennen. We noemden het geen afspraak of een date; het was ons colloquium. Ik haalde haar op bij haar moeder en keek naar overal en nergens terwijl zij haar schoenen en jas aantrok.

Ik had een boekje gemaakt met gespreksonderwerpen. Een A4 die ik een half uur voor vertrek in repen knipte en samenbond met een rood-wit stuk touw. Als het te ongemakkelijk werd konden we het onder andere hebben over Mr. T, pinguïns met sjaals of geruite hemden. Ik had er viltstifttekeningen bij gemaakt.

We reden naar Doel en parkeerden aan de kerk. Debby had chocomelk en koekjestaart zonder aardbeienconfituur gemaakt. We wandelden door het spookdorp en keken naar alle amateurfotografen die dezelfde foto’s namen. We gingen een verlaten huis binnen, keken nog even naar de Schelde en dronken wat in De Molen, aan een tafel naast de toiletten. Ik at een pannenkoek met rozijnen.

We reden naar Antwerpen. Eerst naar de film. Ik koos Benicio del Toro en Anthony Hopkins die in weerwolven veranderden. Verschrikkelijke kutfilm. Debby’s rugzak met de koekjestaart en chocomelk mochten niet mee binnen. De rugzak moest een locker in. Haar handtas mocht wel mee in de zaal.

Van de rest van de avond herinner ik me dat we naar de Wok Away wilden in het centrum van Antwerpen, dat die dicht was en dat we naar het Zuid wandelden, daar was er ook één. We aten er noedels met gefrituurde tofu en vertrokken weer naar huis. Debby had een lange sjaal, die droegen we met twee. Ik had haar op mijn rug op weg naar de auto.

Weer bij haar moeder liet ik Debby zien wat ik eerder die dag in de kringloopwinkel had gekocht. Om 22 uur sms’te mijn moeder, ze vroeg of ik nog naar huis kwam. We gingen nog even naar binnen, Debby’s zus en moeder sliepen al. We kusten in de keuken.

Deze middag aten we de noedels en gefrituurde tofu van toen. Debby was gefrustreerd dat ze de tofu niet kon namaken. Tijdens het eten waren we weer even verliefd.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Ramen met boerenkool en gefrituurde tofu - vegan - Wildgroei

Noedels met oesterzwammen, gefrituurde tofu en boerenkool

Ik vraag me al jaren af hoe hoe Wok A Way zijn tofu zo broodachtig krijgt. Het Internet raadde me aan om de blokjes te frituren. En dat was lekker — zo krokant heb ik tofu nog nooit gekregen — maar nog niet 100% hetzelfde. Tips zijn welkom.

Gefrituurde tofu

 • 1 blok tofu (375 gr)
 • 250 ml (1 cup) plantaardige olie

Ramen

 • 2 el sesamolie
 • 4 t look, geperst
 • 2 el water
 • 1 lente-ui (fijngesneden, groen apart bewaard)
 • 2 el + 1 l (4 cups) groentebouillon
 • 1 el sojasaus
 • 1 el witte misopasta
 • 1 el gember, geperst
 • 90 gr sobanoedels (boekweitnoedels)
 • 2 handenvol boerenkool
 • 150 gr (3 cups) oesterzwammen
 • 1 tl zeewiervlokken
 • 1 tl sambal
 • sesamzaad
 1. Giet de tofu af en laat hem minstens een half uur uitlekken op een handdoek of keukenrol. Zet er een gewicht op (bv. een stenen vijzel) zodat al het vocht eruit geduwd wordt.
 2. Verwarm een diepe gietijzeren pan en giet er de plantaardige olie in. Als die heet genoeg is (190°C) komen er belletjes op. Gooi er een klein stukje tofu in om te testen of de olie klaar is. Als hij hevig borrelt is het goed. Snij de tofu in 12 gelijke stukken en bak de blokjes krokant in 10 à 12 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.
 3. Zet de wokpan op het vuur en verwarm daar 1 el sesamolie in. Bak de oesterzwammen kort aan tot ze beginnen kleuren (3 min.) en haal ze uit de pan.
 4. Gebruik dezelfde wokpan om de boerenkool kort te bakken. Een minuut is genoeg, zorg dat de boerenkool krokant blijft. Haal uit de pan.
 5. Verwarm 1 el sesamolie in de wokpan – afwassen is niet nodig. Bak de look bruin, giet 2 el water in de pan en laat dit verdampen.
 6. Doe de lente-ui erbij en stoof die even aan. Giet de bouillon in de pan, daarna de misopasta, sojasaus, sambal, zeewier en gember. Roer zodat de misopasta oplost in de bouillon en laat een kwartier sudderen.
 7. Kook ondertussen de noedels volgens de instructies op de verpakking.
 8. Verdeel de noedels tussen twee diepe borden. Leg de oesterzwammen en boerenkool er bovenop. Halveer de tofublokjes en verdeel ze over de borden. Overgiet met de bouillon en besprenkel met sesamzaad en het groen van de ui.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie