Lasagne met pompoen, witte wijn en salie

Lasagne met pompoen, witte wijn en salie

Mijn grootmoeder had glimmende appels. Ik wist niet wat ik met die uitspraak moest. Ik dacht dat dat normaal was. Ze bedoelde het letterlijk: ze had appels in de fruitmand en er kwam een blinkende laag op. Als je die eraf waste of wreef kwam ze gewoon terug. “Voel zelf maar”, riep ze en ze spurtte naar de mand. We kregen allemaal een appel. “En goed wrijven!”

Ze wist niet hoe het kwam. Van het vet in de appels kwam het niet: er zat geen vet in appels. Mijn grootvader dacht aan kaas. Die ging ook zweten als hij bloot in de warmte lag.

“Willen jullie er wat?” vroeg mijn grootmoeder. “Appels? Eten jullie fruit? Ik heb er nog moes van ook. Zonder suiker en met schil.” Ze vond dat de appelmoes een vreemde kleur kreeg als je de schil mee mixte. Ze haalde een pot appelmoes van appelen met schil boven en een pot van appelen zonder schil. Die met schil was roder.

Aten we groenten? En lustten we pompoen? De overbuurvrouw had er een serre vol van en ze geraakte ze niet van af. Van die dikke oranje en van die witte, had ze er. Of we er wilden, dan ging ze het vragen. Ze hobbelde al over de oprit.

Wij erachteraan.

De overbuurvrouw stond bij een Audi en een jong koppel. Ze herkende mij nog van vroeger en lachte. Ze zei dat dit haar kleindochter was, de helft van een tweeling die je niet uit elkaar hield.

“Jij wel?” vroeg ze de vriend. “Weet jij wie van de twee wie is?”

Ja, hij wel.

Haar man niet, zei ze tegen ons, die zag geen verschil, al dacht ze dat hij er de laatste tijd wel beter in werd.

De kleindochter en haar vriend vertrokken maar eens. Ze stonden al met één been in de auto. Ze reden van de oprit en zwaaiden. Wij zwaaiden terug.

Mijn grootmoeder zei dat ze niet wilde storen en dat ze niet wist dat de kleindochter er was maar of ze nog pompoenen had want wij wilden er. In de serre in de tuin lag het vol pompoenen. Welke wilden we? Een grote, een kleine, een flespompoen, een kastanjepompoen? Of een van elk? Lukte het zo of haalde ze een zak?

We laadden de drie pompoenen in de koffer van onze auto. Mijn grootvader was ook naar buiten gekomen. Hij vroeg of de auto het nog goed deed.

We vertrokken. Mijn grootouders zwaaiden ons uit op de oprit. De overbuurvrouw ook.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Lasagne met pompoen, witte wijn en salie

Voor 4 porties.
English version in the comment section.

Witte saus

  • 250 gr (1,5 cup) witte bonen, gekookt
  • 5 el voedingsgist
  • 1/2 tl zout en peper
  • 100 ml (1/2 cup) plantaardige melk
  • 1/4 tl lookpoeder
  • 1/2 tl azijn
  • 2 tl plantaardige olie

Pompoensaus met witte wijn en salie

  • 1/4 ui, fijngesneden
  • 2 t look, geperst
  • 4 saliebladeren, fijngesneden
  • 1/2 tl chilivlokken
  • een snuif kaneel
  • zout en peper
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 120 ml (1/2 cup) witte wijn
  • 425 gr (1,75 cup) pompoenpuree1
  • 125 tot 175 ml (1/2 tot 3/4 cup) plantaardige melk

En ook

  • 200 gr (1,25 cup) seitangebraad2
  • ongekookte lasagnevellen (ik gebruikte er 9 voor een ovenschaal van 20 op 20 cm)
  • 20 gr (1/4 cup) paneermeel of panko
  • 1/2 el plantaardige olie
  1. Maak de pompoensaus: verwarm 1 el plantaardige olie in een diepe pan en stoof de look en de ui aan tot ze glazig zijn. Voeg salie, chilipeper, kaneel, nootmuskaat, zout en peper toe en bak ze een minuut mee. Giet de wijn erbij en laat tot de helft inkoken. Doe er de pompoenpuree en de plantaardige melk bij (begin met 125 ml, gebruik meer als de saus te dik is) en roer tot een romige saus. Zet opzij.
  2. Maak de witte saus: vermeng alle ingrediënten in de blender.
  3. Snij het seitangebraad in fijne plakjes.
  4. Verwarm de oven voor op 190°C.
  5. Neem een ovenschaal en maak de lasagne. Begin met een laagje witte saus. Bedek de ovenschaal met lasagnevellen, dan een laag pompoensaus, enkele plakjes seitangebraad en een laag witte saus. Herhaal dit twee keer.
  6. Meng het paneermeel met de plantaardige olie en strooi over de lasagne.
  7. Bak de lasagne in het midden van de oven tot de pasta gaar is (30 – 40 minuten). Zet nog enkele minuten onder de grill voor een krokant korstje.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Zelf maken: halveer en ontpit een kastanjepompoen en bak hem 40 minuten in een oven van 200°C. Pureer met een blender of staafmixer. 
  2. Het is echt de moeite om dit seitangebraad te maken voor de lasagne. Je kan het mooi dun snijden en de smaken passen goed bij de pompoensaus. Je kan het een dag (of twee) op voorhand maken. Als je tijd wil besparen kan je ook kant-en-klare plantaardige worst gebruiken en die kort in de pan bakken. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Lasagne met pompoen, witte wijn en salie”

  • Lasagna with seitan and a white wine, pumpkin and sage sauce

    4 portions.

    White sauce (bean bechamel)

    • 1 + 1/2 cup cannellini beans, cooked and drained
    • 5 tbsp nutritional yeast
    • 1/2 tsp salt and pepper
    • 1/2 cup non-dairy milk
    • 1/4 tsp garlic powder
    • 1/2 tsp vinegar
    • 2 tsp vegetable oil

    White wine and sage pumpkin sauce

    • 1/4 onion, diced
    • 2 cloves garlic, minced
    • 1/2 tsp chili flakes
    • 4 fresh sage leaves, finely chopped
    • a pinch of cinnamon
    • salt and pepper
    • 1/2 tsp nutmeg
    • 1/2 cup white wine
    • 1 + 3/4 cup pumpkin puree
    • 1/2 to 3/4 cup non-dairy milk

    Also

    1. Make the pumpkin sauce: heat up 1 tbsp of vegetable oil in a deep skillet and cook until translucent. Add sage, chili flakes, cinnamon, nutmeg, salt and pepper. Pour in the white wine, cook until reduced by half. Stir in the pumpkin puree and non-dairy milk until fully incorporated.
    2. Add the ingredients for the white sauce to a blender and blend until creamy.
    3. Thinly slice the seitan loaf.
    4. Preheat the oven to 375F.
    5. Lightly grease an oven dish and assemble the lasagne. Start with a thin layer of white sauce. Followed by a layer of lasagna sheets, a layer of pumpkin sauce, a couple of seitan deli slices and a layer of white sauce. Repeat twice.
    6. Mix panko and vegetable oil, sprinkle over the lasagne.
    7. Cook the lasagne for 30 – 40 minutes. Once cooked, turn on the broiler for 3 – 4 minutes to get a crisp crust on top.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: