Herfstratatouille met pastinaak en rapen

Herfstratatouille met pastinaak en rapen

(English version in the comment section below.)

Wij zitten tegenwoordig aan tafel groenten te keuren. Verbaasd over hoeveel smaak een koolrabi krijgt als je ‘m simpelweg in de oven roostert. We willen puurder koken en dat betekent schrappen. En hoe meer we schrappen hoe beter de gerechten worden. Wat goed is heeft geen versiering nodig.

De groenten in deze ovenschotel hebben op zich zoveel smaak dat ze verdrinken in saus gewoon jammer zou zijn. Daarom houden we het eenvoudig: dun gesneden, mooi geschikt en de oven in. Giet er voor het opdienen nog een vinaigrette met mosterd en kappertjes over en noem het een herfstratatouille. Niemand die ziet dat je gewoon wat seizoensgroenten bij elkaar hebt gesneden. Witte wijn gaat er goed bij.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Herfstratatouille met pastinaak en rapen - vegan - Wildgroei

Herfstratatouille van pastinaak en rapen

Gebruik voor deze ovenschotel gerust ook andere herfstgroenten zoals pompoen, aardappelen, rode bieten, wortelen en/of koolrabi.
Bijgerecht voor 4 personen.

Ovenschotel

  • 2 knolrapen
  • 2 gele rapen
  • 2 grote gele uien
  • 1 pastinaak
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • zout en peper

Kappertjesdressing1

  • 1 el citroensap
  • 2 el kappertjes
  • 1/4 tl mosterd
  • 1 el olijfolie
  • 1/4 tl zout
  1. Pel de uien, was de rapen en de pastinaak. Snij de groenten met een mandoline of scherp mes in plakjes van 3 mm dik. Probeer alle schijfjes even dik te snijden zodat de groenten gelijk garen.
  2. Meng olijfolie, tijm, rozemarijn, zout en peper en wrijf hier een ovenschaal mee in.
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Leg de groentenplakjes om en om in een ovenschaal tot de hele schaal bedekt is. Besprenkel ze met de rest van het kruidenmengsel.
  5. Bak de groenten 20 minuten afgedekt in de oven. Haal het deksel eraf en bak nog 10 à 20 minuten – afhankelijk van je oven: tot de groenten een krokante rand hebben en vanbinnen zacht zijn.
  6. Meng de ingrediënten voor de dressing.
  7. Haal de groenten uit de oven, giet de dressing erover en serveer.

Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Herfstratatouille met pastinaak en rapen”

  • Parsnip and turnip autumn ratatouille

    Feel free to use potatoes, red beets, carrots and/or kohlrabi for this recipe.
    Side dish for 4.

    Oven dish

    • 2 turnips
    • 2 yellow turnips
    • 2 large yellow onions
    • 1 parsnip
    • 3 tbsp olive oil
    • 1 tsp dried thyme
    • 1 tsp dried rosemary
    • salt and pepper

    Caper dressing

    • 1 tbsp lemon juice
    • 2 tbsp capers
    • 1/4 tsp mustard
    • 1 tbsp olive oil
    • 1/4 tsp salt
    1. Peel the onion and wash the turnips and the parsnip. Use a mandolin or a sharp knife to cut the vegetables into slices of about 3 mm.
    2. Mix olive oil, thyme, rosemary, salt and pepper and use it to coat an oven dish.
    3. Preheat the oven to 200C/392F.
    4. Shingle the vegetable slices until the whole oven dish is covered. Sprinkle them with the rest of the herb mixture.
    5. Cover the vegetables and bake them for 20 minutes in the oven. Uncover and bake for another 10 to 20 minutes, depending on your oven. Bake until they are crispy on the outside and soft on the inside.
    6. Mix the ingredients for the dressing.
    7. Get the vegetables out of the oven, drizzle with the dressing and serve.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: