Griekse wraps met gemarineerde tempeh

Griekse wraps met gemarineerde tempeh

Tempeh in een zoet-pikante marinade met kastanjechampignons, prei en plantaardige looksaus in een granenvrije tortilla.

Griekse wrap met gemarineerde tempeh en plantaardige looksaus - vegan - Wildgroei
— door Debby

Ik stond echt te trillen toen ik aan deze wraps begon. Dat heb ik soms. Dan maak ik mezelf zo nerveus om een gerecht te maken en dan loopt alles meteen mis. Dan laat ik potjes vallen en gooi ik flessen om. Dan weet ik plots niet meer hoe ik een ui moet snijden. Ik denk dat ik vooral zenuwachtig werd omdat ik pannenkoeken moest bakken. De eerste mislukken altijd en ik had maar genoeg deeg voor vier stuks. Maar de pan was heet. Ik had er genoeg olie in gedaan. Dat ging eigenlijk vanzelf. En dan kon ik weer ademen.

Koken is voor mij tegelijkertijd ontspannend en stresserend. Ik word er rustig van omdat het zo methodisch is. Je volgt een aantal stappen en dan heb je iets. Maar dan moet je plots vier vuren tegelijk in het oog houden. Dan durf ik wel eens snauwen als Jeroen wat komt vragen. Maar ik ken mezelf goed genoeg om er meteen aan toe te voegen dat hij het zich niet moet aantrekken. Dat het ‘van de concentratie’ is. Op dat moment wil ik ook niemand in een straal van twee meter rondom mij. Maar het is geen vervelende stress. Het is niets waar ik vanaf wil. Is dat dan adrenaline?

Dit recept is een update van een gerecht dat ik maakte toen ik op kot zat. Daar had ik maar twee vuren en geen oven, dus het was altijd wat behelpen. Wat ik toen maakte was simpeler, vooral omdat ik alles kant-en-klaar kocht: pitabroodjes, een zak gesneden champignons met prei, feta en looksaus.

Nu maak ik alles zelf en dat geeft zoveel meer voldoening. De tempeh is gemarineerd in de Himalayan Ketchup die ik een dag eerder speciaal maakte voor dit recept. De tortilla’s vond ik bij A Saucy Kitchen (echt zo’n goed recept, ik ratel er hieronder verder over). De looksaus is op basis van zelfgemaakte tahin. De groenten. De kruiden. Alles vers.

Dat vers ook meer werk betekent kan me niet schelen. Ik kan een hele dag bezig zijn in de keuken zonder moe te worden. Zet me een paar uur aan de computer en ik kan niet meer van mijn stoel.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Griekse wrap met gemarineerde tempeh en plantaardige looksaus - vegan - Wildgroei

Griekse wraps met gemarineerde tempeh en dille-looksaus

Tijd: 45 min. (excl. marineren)
Voor: 4 wraps

Tortilla’s

Het recept voor granenvrije tortilla’s vond ik bij A Saucy Kitchen. Ik ben een ramp met pannenkoeken, dus ik was wat nerveus. Helemaal niet nodig. Zolang je de antikleefpan goed heet maakt en invet gaat het vanzelf. Het enige wat je nodig hebt is 1/2 cup tapiocabloem, 1/2 cup kikkererwtenmeel en 1 cup kokosmelk. Dit meng je tot er geen klonters meer zijn. Dan giet je telkens 1/4 van het deeg in de pan en bak je de tortilla’s twee minuten aan elke kant.1

Gemarineerde tempeh

 • 250 gr tempeh, in reepjes gesneden
 • 2 el sojasaus
 • 1 el plantaardige olie
 • 2 el Himalayan Ketchup of bbq-saus
 • 1/2 tl kruidenazijn
 • peper

Groentenvulling

 • 250 gr kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
 • 1 prei, in ringen gesneden
 • 2 el verse peterselie
 • 1/2 rode ui, fijngesneden

Dille-looksaus

 • 2 el tahin (sesampasta)
 • 2 el citroensap
 • 1,5 tl dille, gedroogd
 • 3 t look, geperst
 • 4 el plantaardige melk
 • zout en peper

Verder

 • 150 gr ijsbergsla
 • 1/2 rode ui, in ringen gesneden
 1. Voorbereiding: Snij de tempeh in reepjes en meng ze met de marinade. Zet dit twee tot twintig uur in de koelkast – hoe langer, hoe meer smaak.
 2. Bak de tortilla’s en laat ze afkoelen.
 3. Verwarm de oven voor op 190°C. Bak de tempeh 20 minuten in een gesloten ovenschaal.
 4. Maak de looksaus: Meng tahin, citroensap, dille en look. Leng aan met plantaardige melk tot een vloeibare saus en breng op smaak met zout en peper.
 5. Verhit een pan met olijfolie en gaar de groenten.
 6. Haal het deksel van de ovenschaal en bak de tempeh nog 5 minuten.
 7. Beleg de wraps met de sla, groenten, looksaus, rode ui en tempeh en vouw ze op (de zijkanten naar binnen, de onderkant naar boven, of helemaal toe – als een burrito).

Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


 1. In haar recept staat dat je er 8 stuks van kan bakken, maar die zijn te klein om te vullen – 4 grote is handiger. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]2 thoughts on “Griekse wraps met gemarineerde tempeh”

Schrijf een reactie