Tempeh in natuurlijk gezoete barbecuesaus

Tempeh in natuurlijk gezoete barbecuesaus
PompoenHet was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

Mijn grootmoeder zat aan de kop van de tafel, mijn vader links, ik rechts en dan nog een hoop ooms en tantes om de cirkel op te vullen. Iemand was op reis geweest. Een andere had eindelijk een huis gekocht. Een heel verhaal van een aangetrouwde oom over een auto die voor de derde keer in een half jaar binnen moest voor een probleem dat ze niet vonden.

Moeke speelde met de sjaal op haar schoot. Die had ze daarnet cadeau gekregen van haar dochter die zei dat hij van die ene winkel kwam, ik verstond de naam niet, waar ze vroeger met z’n tweeën kwamen. “Oh”, zei mijn grootmoeder. Ze keek hoe ze zelf de stof tussen haar wijs- en middenvinger duwde, dan hoe ze de stof tussen haar vingers uit trok en hoe ze hem tussen midden- en ringvinger en daarna tussen ringvinger en pink duwde.

Aan de andere kant van de tafel ging het over onze Thomas die foto’s mocht nemen voor ‘de VTM’.

Mijn vader zette een glas multivruchtensap voor mijn grootmoeder weg. “Dat lust ik niet”, zei die. Ze keek naar buiten en terug en ze zei “Ah” toen ze zag dat er een glas voor haar stond. “Is dat voor mij?”

Drinken ging moeilijk. Mijn vader moest het glas mee dragen en naar haar mond brengen. Ze smakte. “Lekker pintje.”

Een tante vroeg aan Debby en mij hoe het ging. Goed. Of we nog tekenden? Nee. En werkte ik nog in Turnhout? Nee, al een paar jaar niet meer. Ha, ze dacht van wel.

“En, gaan jullie nog op reis?” vroeg ze aan een oom.

Mijn grootmoeder keek naar buiten. Ze ademde sneller. Ze vroeg waar haar kinderen waren. Of die binnen konden. “Iedereen zit hier, moeke”, probeerde een oom. “Dat is ons Marijke en daar zit Annemie.”

Ze voelde weer aan de sjaal. Daarna wees ze naar mij.

“Dat is mijn man.”

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Tempeh in natuurlijk gezoete barbecuesaus - vegan - Wildgroei

Tempeh in natuurlijk gezoete barbecuesaus

Lekker in een broodje of wrap of bij een salade.
Voor 2 personen.

Barbecuesaus

 • 400 gr tomatenpuree
 • 150 ml (3/4 cup) water
 • 50 ml (1/4 cup) balsamicoazijn1
 • 1 tl mosterd
 • 1 tl zout
 • 3/4 tl lookpoeder
 • 1 tl gerookt paprikapoeder
 • 25 gr dadels

Tempeh

 • 250 gr tempeh
 • 1/2 cup barbecuesaus (zie hierboven)

Voorbereiding: maak de saus.

 1. Mix alle ingrediënten met een blender tot een gladde saus.
 2. Breng de saus zacht aan de kook in een steelpan zonder deksel. Laat ze 30 minuten indikken.
 3. Laat de saus afkoelen en bewaar ze tot vijf dagen in een luchtdichte pot in de koelkast.

Barbecuetempeh

Snij een blok tempeh in reepjes of driehoeken van 1 cm dik. Je kan de tempeh zowel in de oven als in de pan bakken:
1. In de oven: Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de tempehreepjes met de saus en bak ze 20 minuten in een ovenschaal met deksel. Haal het deksel er voor de laatste 5 minuten af.
2. In de pan: Verhit een eetlepel olie in een antikleefpan. Bak de tempeh kort aan tot hij begint te kleuren. Roer de saus eronder en bak nog 3-5 minuten tot de tempeh een korstje krijgt.

Geen fan van tempeh? Dit recept werkt ook met tofu. Laat een blok tofu uitlekken, snij  in blokjes en bak zoals hierboven in de pan: bakken tot hij een lichte korst krijgt, de saus eronder roeren en nog even aanbakken.


Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


 1. Gebruik een variant die niet geklaard is met dierlijke producten. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]1 thought on “Tempeh in natuurlijk gezoete barbecuesaus”

Schrijf een reactie