Springrolls met barbecuetempeh en erwten-limoenpesto

Springrolls met barbecuetempeh en erwten-limoenpesto
PompoenHet was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

Na de dood van mijn grootvader kwam ik nog een laatste keer in zijn huis. De klaroen hing nog in de woonkamer, de piano met de kapotte mi stond nog tussen de kelderdeur en de trap en boven de deur hing nog altijd die poster met ‘God ziet mij; hier vloekt men niet.’ Het leek er groter.

In een doos in zijn bureau vond ik trouwfoto’s, medailles uit zijn vakbondsperiode, zijn diploma van maatschappelijk assistent en facturen van een verbouwing uit de tijd dat hij nog in Nieuwmoer woonde.

“20 uren brikken leggen à 240,– fr.”

Het beste waren de scripts van toneelstukken waarin hij had meegespeeld. Ik wist niet eens dat hij dat had gedaan. Het enige dat ik van hem wist was dat hij van operettes hield en dat hij graag naar muziekprogramma’s op de Duitse tv keek. In de verhalen die ik in die doos vond struikelde altijd wel iemand over zijn veters, er was er één die graag dronk maar niet mocht van zijn vrouw en op het einde bleek alles een misverstand.

In het beste stuk speelde hij de tweede man van de Heilige Paula. Terwijl die met andere heiligen stond te praten moest hij het toneel opkomen en zeggen dat hij net van de aarde kwam: hij was in een kippenbeen gestikt. Het was zijn enige lijn gesproken tekst. Die gebruikte ik ook als afsluiter van een verhaal dat ik toen over hem schreef.

Vrijdag zocht ik die map papieren herinneringen weer. Het verhaal van toen was ‘weg’ en ik vroeg me af hoe hij toen ook alweer precies zei dat hij net van de aarde kwam. De map had altijd in mijn bureau gelegen en dat bureau hadden we weken geleden verkocht. Het meisje dat toen was langsgekomen schreef nu dat ze geen pak papieren had gevonden. We haalden kasten overhoop, ik keek in m’n rugzak, in het pak printerpapier, in de kleerkast, onder boeken en tekenpennen, in de doos boeken die al maanden weg moesten. De website waar ik mijn tekst op had gepubliceerd was ook weg en het stuk stond op geen enkele harde schijf.

Na drie dagen zoeken gaven we ‘t op. Je kon het verdwijnen van herinneringen symbolisch vinden, maar dat dan toch liever niet.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Springrolls met barbecuetempeh en erwtenpesto - vegan - Wildgroei

Springrolls met barbecuetempeh en erwtenpesto - vegan - Wildgroei

Springrolls met barbecuetempeh en erwten-limoenpesto

Voor 10 stuks.

Erwten-limoenpesto

 • 450 g diepvrieserwten
 • een klein handvol muntblaadjes
 • sap van 1/2 limoen
 • 1 t look
 • 1 el plantaardige olie
 • 1/4 tl zout
 • zwarte peper

Springrolls

 1. Maak de erwten-limoenpesto: Ontdooi de erwten door ze te spoelen met warm water. Laat uitlekken. Doe alles voor de pesto in een blender en pulseer tot een grove saus. (Voor dit recept gebruik je de helft van de erwtenpesto, de rest kan je gebruiken als dip of broodbeleg)
 2. Snij de tempeh in reepjes en bak ze in de pan met 2 el barbecuesaus zoals in dit recept.
 3. Zet drie borden klaar: een (diep) bord met warm water, een bord (of plank) om je spring rolls te vullen en een om ze op te bewaren.
 4. Maak de springrolls: Week een vel rijstpapier in lauw water tot het zacht wordt (zo’n 15 seconden) en leg het op een bord of plank. Leg in het midden van het rijstvel enkele blaadjes babyspinazie met daarop een eetlepel erwtenpesto, enkele reepjes avocado, barbecuetempeh, lente-ui en wat extra barbecuesaus (of hou de saus apart en gebruik ze om te dippen). Besprenkel met sesamzaad.
 5. Vouw de onderkant van het rijstpapier over de vulling. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol dicht. Zoals hier.
 6. Leg de springrolls op een bord — niet te dicht op elkaar, dan gaan ze plakken — en serveer. Vers smaken ze het best.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie