Spaghettipompoen met romige spinazie-champignonvulling

Spaghettipompoen met romige spinazie-champignonvulling

— Door Jeroen

Ik liep zaterdag door centrum Lier en een man kwam terug van de markt met sla in plastic zakken en ik dacht aan mijn grootvader. Aan hij in zijn serre in zijn tuin en aan de sla en de tomaten die hij voor ons opzij hield. Aan dat hij me wat probeerde te leren over hoe hij zijn groenten verzorgde en ik die allang binnen voor de tv zat. Aan de familiefeesten waar hij nog bij was en aan iedere keer dezelfde vraag: “Hèd geten, Jef?”

Debby maakte appelmoes voor een eerdere versie van de chocoladecake en ik zag mijn grootmoeder in haar keuken een ketel appelen koken. Ik zag ze met moeite en twee handen een houten lepel door de appelprut trekken en ik rook het huis dat naar appelen rook en ik herinnerde me dat ik er op de duur van moest kokhalzen. Ik dacht aan die keer dat mijn grootmoeder uit de keuken in de woonkamer kwam en dat ik met een aansteker naast de zetel stond en dat er rook onderuit kwam. Ik dacht aan hoe de wind op hun binnenplaats een kleine hoos werd als hij goed stond en aan de herfstbladeren die hij in een cirkel blies.

Ik zag Babish traliewerk voor zijn appeltaart maken en dacht aan de abrikozentaart die mijn andere grootmoeder iedere week op tafel zette. Aan ik die bij mijn moeder op schoot klom omdat ik anders niet boven de tafel uitkwam. Aan de Paasfeesten die we bij hen vierden en aan de woonkamer, het salon en het bureau die vol met familie zaten. Aan het beeld van een huis vol mensen en zij die op een hoek aan het uiteinde van de tafel naar buiten staarde.

Vanmiddag aten we deze spaghettipompoen en van daar ging het in mijn hoofd naar meneer spaghetti naar Samson en Gert en naar mijn broer en ik en neven en nichten die iedere zondag bij mijn grootouders in het salon naar Samson en Gert keken en grote speculazen binnen harkten.

spaghettipompoen met romige spinazie-champignonvulling - vegan - Wildgroei
spaghettipompoen met romige spinazie-champignonvulling - vegan - Wildgroei

Spaghettipompoen met romige champignon-spinazievulling

Tijd: 70 min.
Voor: 4 personen

Pompoen

 • 1 grote spaghettipompoen (ong. 22 cm lang)
 • olijfolie
 • sap van 1 citroen

Witte saus

 • 1 t look
 • 1 tl olijfolie
 • 150 gr (1 cup) bloemkool
 • 175 ml (3/4 cup) plantaardige melk
 • peper en zout
 • 1 el voedingsgist
 • 1/2 el citroensap

Vulling

 • 250 gr (4 cups) kastanjechampignons
 • 3 t look, geperst
 • 150 gr (3 cups) spinazie
 • 1 tl oregano, gedroogd
 • 1 tl tijm, gedroogd
 • peper en zout
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Snij de pompoen dwars doormidden en haal de zaden eruit.1 Besprenkel beide helften met olijfolie, zout en peper en leg ze met de platte kant naar beneden op bakpapier. Bak ze 40 minuten.
 3. Maak de witte saus: Verhit wat plantaardige olie in een steelpan en stoof de look aan. Doe er melk, bloemkool, peper en zout bij en breng aan de kook. Als de bloemkool zacht is pureer je de saus met een staafmixer en voeg je de voedingsgist en het citroensap toe.2
 4. Maak de vulling: Verhit wat plantaardige olie in een pan en bak de champignons bruin. Doe er de kruiden en geperste look bij. Na twee minuten voeg je ook de spinazie toe. Zet het deksel op de pan en laat stomen tot de spinazie geslonken is. Giet het overtollige water weg.
 5. Maak de notenparmezaan zoals in dit recept.3
 6. Laat de pompoenen even afkoelen en draai dan de platte kant naar boven. Schraap de spaghettislierten los met een vork. Meng de witte saus met de groenten, giet de vulling in de pompoen en meng ze met de slierten.
 7. Besprenkel de pompoenen met de notenparmezaan en olijfolie en bak ze een kwartier op 180 graden.
 8. Zet je oven op grillstand tot de pompoenen en parmezaan een bruin korstje krijgen, een vijftal minuten.
 9. Serveer met citroensap en verse zwarte peper.

Recept geprobeerd? Willen we zien! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


 1. Hij snijdt makkelijker als je hem eerst een vijftal minuten verwarmt in de microgolfoven. Prik er een paar gaten in zodat de stoom kan ontsnappen. 
 2. Of gebruik de helft van de saus uit dit recept voor witte pizza
 3. Optioneel, je kan ook gratineren met enkel voedingsgist. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie