Natuurlijk gezoete samosa’s met pompoen

Natuurlijk gezoete samosa’s met pompoen
Pompoen

“Kom”, zei ik tegen mijn broer en ik pakte hem bij de arm. “Het is tijd. En gezegd is gezegd.” Ik probeerde hem mee naar m’n kamer te trekken. “Maar ik ben aan het tekenen”, zei hij.

Ik zwaaide met een papier waarop ik ‘Ik ga vandaag mee oefenen’ had geschreven. Zijn naam stond eronder.

Ik haalde mijn wenkbrauwen op. “Gezegd is gezegd.”

Een paar uur eerder was ik langsgegaan met een leeg vel waar hij zijn naam op moest schrijven. Die naam plakte nu op het contract waar ik mee zwaaide. Waterdicht, dat zag mijn broer ook, en hij slofte mee naar mijn kamer.

Ik ging toen nog naar Gitok, de technische middelbare school in Kalmthout. We moesten er blauwe overalls aan tijdens de praktijkvakken. Die overall ging nu ook aan voor ‘het oefenen’. De witte gordel van mijn karate-uniform erover, boerenzakdoek voor m’n mond en daar een blauwe bivakmuts op.

Ik was Sub Zero.

Ik kon me niet herinneren tegen wie we toen vochten, alleen dat er veel van in de Noorderkempen woonden en dat ze allemaal mij moesten hebben. We waren altijd net op tijd in uniform, daar kwamen de eerste vijanden al. Uit bomen, uit struiken, uit onze garage. Ik wist nooit waarom mijn broer ze niet zag, of waarom hij bleef onderschatten hoeveel het er waren.

Hij, na vijf minuten lucht schoppen: “Nu is iedereen wel dood, denk ik.”

Na nog eens vijf: “Komen er nog veel?”

En uiteindelijk: “Hoera, gewonnen! Hè?”

Hij zag niet dat er nog achter de boekenkast en onder m’n bureau zaten en dat er in de tuin over de draad kropen. Sommigen klommen het dak op. Anderen gingen door de tuin naar de straat.

“Oef”, zei mijn broer dan, blij dat dat weer een week voorbij was, en hij had zijn uniform al uit. “Nu ga ik weer tekenen.”

Ik duwde hem een ander papier in het gezicht. Hij had beloofd mee Top Gun te spelen in de auto.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Zoete samosa's met pompoen - vegan, suikervrij - WildgroeiZoete samosa's met pompoen - vegan, suikervrij - Wildgroei

Zoete samosa’s met pompoen

Voor 10 stuks.
Eenvoudig tussendoortje of dessert.
Ook lekker met wat kokosmascarpone.

  • 125 gr pompoenpuree 1
  • 25 gr ongezoete appelmoes
  • 3/4 tl kaneel
  • 1/8 tl zout
  • 1 tl citroensap
  • 2 kleine zachte dadels
  • optioneel: rozijnen of fijngehakte noten
  • 10 stroken filodeeg van ong. 9 x 22 cm
  • plantaardige melk
  1. Ontdooi het filodeeg.
  2. Pureer pompoen, appelmoes, kaneel, zout, citroensap en dadels tot een gladde vulling met je blender of staafmixer.
  3. Optioneel: meng er wat rozijnen of noten onder.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Vul de samosa’s: leg 1 el vulling in de linkeronderhoek van je filodeeg. Vouw toe tot een driehoek – zoals hier. Doe wat plantaardige melk op het laatste stuk en kleef dicht.
  6. Herhaal voor alle samosa’s. Bestrijk ook de bovenkant met plantaardige melk.
  7. Bak de zoete samosa’s 15 – 20 minuten op een bakplaat met bakpapier tot ze een goudbruine korst hebben. Eet ze warm met een krokante korst of afgekoeld met een zachte korst.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Pompoenpuree maak je makkelijk zelf. Schil en ontpit een pompoen en snij hem in blokjes. Leg de blokjes in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bak 30 – 40 minuten op 180°C. Pureer en laat afkoelen. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



Schrijf een reactie