Midden-Oosterse salade van linzen met rode kool

Midden-Oosterse salade van linzen met rode kool

Gesnik uit de keuken. Debby had een vulling gemaakt van linzen met kappers en peterselie en nu haalde ze de bladeren van een rode kool om ze te vullen en er rolletjes van te maken. De bladeren plakten aan elkaar en de nerven waren te dik waardoor ze niet meegaven. Ze moest met haar vingers onder elk blad, daar scheurden de randen van en met de linzenvulling erin kreeg ze de bladeren niet opgerold.

Een paar meter verder zat ik aan mijn computer. Ik schreef net in mijn dagboek dat we de dag ervoor onze favoriete kat in het begijnhof hadden gezien, dat dat sinds het begin van zomer geleden was en hoe blij ik was dat ze nog leefde. Dat ze met deze temperatuur weer pluiziger werd, dat ze uit gewoonte voor ons uit naar de gemeenschapstuin liep maar dat we geen brokjes bij hadden. Dat we ze aaiden en ‘sorry’ zeiden en dat mijn hart brak omdat ze ons zo teleurgesteld nakeek.

Debby’s bui klonk door mijn muziek. Ik zette één kant van mijn hoofdtelefoon af en vroeg wat er was.

“Het lukt niet”, huilde ze. Ze probeerde nog een blad van de kool af te halen. Dat scheurde ook. Er waren er nog maar een paar over en ze kwamen er alleen maar lastiger af hoe dichter ze bij het hart van de kool kwam. Ik keek naar Debby’s paarse vingers en al die rommel op het aanrecht en vroeg of ze dat niet beter anders had aangepakt.

Dat hielp niet.

In films en series heb je mannen slimmer dan ik die hun vrouw of vriendin laten doen en die luisteren; ik panikeerde en dacht dat als ik me maar genoeg bemoeide en tips gaf ik het wel zou oplossen. Ik vroeg Debby of ze al had geprobeerd met een snee in de nerf of dat ze al met de nerf mee had gevouwen in plaats van ertegenin. Ik pakte de rode kool en probeerde er een blad af te trekken. Dat blad scheurde evengoed, de nerf brak toen ik erin sneed en door het blad met de nerf mee te vouwen viel de vulling langs de zijkant uit het blad op de keukenvloer.

Nu huilde er één en de andere haatte zichzelf.

Paar minuten later ging het weer. Debby kalmeerde en ik had genoeg geholpen. Ze schepte de vulling in de bladeren en zei dat het zo ook wel werkte. Als manden. Ze ging foto’s nemen en we aten de rodekoolmanden met onze handen.

De beste oplossingen komen altijd van haar.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Salade van linzen met rode kool - vegan - Wildgroei

Midden-Oosterse linzensalade met rode kool

Voorgerecht voor 4 personen
English version in the comment section.

Linzensalade

  • 180 gr (1 cup) groene linzen, ongekookt en gespoeld
  • 700 ml (3 cup) water
  • 3 el geroosterde zonnebloem- of pompoenpitten
  • 2 el kappertjes
  • een handvol verse munt
  • een handvol verse platte peterselie
  • 1/2 rode ui, fijngesneden
  • een handvol spinazie, grof gesneden
  • 4 + 4 rodekoolbladeren (zie werkwijze)

Vinaigrette

  • 1 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 3 t look, geperst
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl kaneel
  1. Breng het water aan de kook en gaar de linzen volgens de instructies op de verpakking. Giet ze af als ze beetgaar zijn. Zet opzij.
  2. Snij de basis van de rode kool en haal er voorzichtig de 8 buitenste bladeren af. Hou 4 bladeren opzij voor de kommetjes, snij de rest fijn.
  3. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette.
  4. Neem een grote kom en meng de linzen, vinaigrette, kappertjes, zonnebloempitten, ui, rode kool, peterselie, munt en spinazie. Kruid bij naar smaak.
  5. Leg de rodekoolbladeren op een bord en vul ze met de linzensalade. Ook lekker met wat tahini en za’atar.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


 


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Midden-Oosterse salade van linzen met rode kool”

  • Middle eastern red cabbage and lentil salad
    Serves: 4 (side dish or starter)

    Lentil Salad

    • 1 cup green lentils (rinsed, uncooked)
    • 3 cups water
    • 3 tbsp roasted sunflower or pumpkin seeds
    • 2 tbsp capers
    • a handful of fresh mint
    • a handful of fresh flat parsley
    • 1/2 red onion, diced
    • a handful of spinach, roughly chopped
    • 4 + 4 red cabbage leaves (see directions)

    Vinaigrette

    • 1 tbsp olive oil
    • 1 tbsp mustard
    • 3 cloves garlic, minced
    • juice of 1 lemon
    • 1 tsp black pepper
    • 1 tsp salt
    • 1 tsp cumin
    • 1/2 tsp turmeric
    • 1/2 tsp coriander
    • 1/2 tsp cayenne pepper
    • 1/4 tsp nutmeg
    • 1/4 tsp cinnamon
    1. In a small pan on medium heat, bring the water to a boil and cook the lentils (covered) until fork tender – approx. 20 minutes. Drain and set aside.
    2. Cut of the base of the red cabbage and carefully peel off the 8 outer leaves. Keep 4 leaves for serving, cut the other 4 into small strips.
    3. Whisk together the ingredients for the vinaigrette.
    4. In a big bowl, mix lentils, vinaigrette, capers, sunflower seeds, onion, red cabbage strips, parsley, mint and spinach. Season to taste.
    5. Place the cabbage leaves on a plate and fill with the lentil salad. Serve with tahini and za’atar.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: