Salade van couscous met sinaasappeldressing

Salade van couscous met sinaasappeldressing

Donderdagmiddag liep ik hier in Lier over de kermis. De regen kwam door m’n schoenen. Op de hoek van de Grote Markt was de frituur open. De oliebollen- en beignetskraam ernaast ook en twee verder die met Boechouts gebak. Ze hadden alle drie van die lampen die heen en weer gaan. Er stond één man bij de frituur.

Er kwam een geluid van de botsauto’s. Een ‘tu-de-lu-duuu’. Ik liep ineens weer met mijn broer over de kermis in Heide, twintig jaar terug. Voorbij de schietkramen en klasgenoten die eendjes visten. Hij sprong in het rond en lachte, wilde samen in de rups. Hij had z’n te grote jas aan en flapperde met z’n mouwen.

Aan de botsauto’s liepen we voorbij een groep oudere jongens die naar dezelfde school als wij gingen.

“Doe normaal, debiel,” siste ik tegen mijn broer, “of ik ken je niet meer.”

Hij begon te huilen en ging verderop bij onze ouders zitten.

De zelfhaat was met terugwerkende kracht enorm.

Een betere herinnering was die van het jaar daarna. We gingen met mijn grootouders, mijn moeders ouders, naar de ‘grote’ kermis op het marktplein in Kalmthout. Ik weet niet meer hoe mijn grootvader ons de botsauto’s in kreeg. We pasten met z’n drieën — hij, mijn broer en ik — net in zo’n karretje. Hij reed. We slalomden overal tussendoor.

Die oudere jongens van school waren er ook. De eerste keer dat ze ons raakten riep mijn grootvader er wat naar. Hij bleef andere karretjes ontwijken. De tweede keer stopte hij bij mijn grootmoeder en zei tegen mijn broer en ik dat we eruit moesten. Hij ging er alleen achter.

Voor buitenstaanders moet dat er geweldig hebben uitgezien. Mijn grootmoeder met langs elke kant een kleinkind en mijn grootvader die twaalfjarigen wil terugpakken in de botsauto’s.

Ik wandelde verder over de Grote Markt.

Er lag een suikerspin in een plas.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Zoete en kruidige couscoussalade met sinaasappeldressing - vegan - Wildgroei

Zoet-kruidige couscoussalade met sinaasappeldressing

Lunch of licht hoofdgerecht voor 2 p.

Couscoussalade

  • 100 gr (parel-)couscous
  • 60 gr gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 25 gr rozijnen of dadels, in stukjes
  • 4 wortelen + 1/2 el olie, zout, 1/2 tl paprikapoeder
  • 1 handvol koriander en munt, fijngesneden
  • 250 gr kikkererwten, gekookt
  • 2 seitanworsten (zelfgemaakt of kant-en-klaar – zie voetnoten voor het recept)1

Sinaasappeldressing

  • 4 el olie
  • 3 el sinaasappelsap
  • 2 tl mosterd
  • 1/4 tl kaneel
  • snuif nootmuskaat
  • 1/4 tl gember
  • 1 tl cayennepeper
  • 1/2 tl zout
  1. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking, giet af en zet opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Snij de wortelen in schijfjes en meng ze met de olijfolie, het paprikapoeder en een snuifje zout. Bak ze 10 minuten in een laag in de ovenschaal.
  3. Maak de vinaigrette: meng alles goed en bewaar in de koelkast.
  4. Doe de kikkererwten mee in de ovenschaal, roer en bak nog 10 minuten.
  5. Snij de seitanworsten in plakjes en bak ze in een ingevette pan tot ze een korstje krijgen.
  6. Neem een grote kom en meng daarin de wortelen, kikkererwten, couscous, seitanworst, abrikozen, rozijnen en groene kruiden met de helft van de vinaigrette. Serveer de andere helft er apart bij.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Ik volgde het recept van Isa Chandra maar paste de kruidenmengeling aan: pikante harissa, gerookt paprikapoeder, koriander, venkelzaad, komijn, cayennepeper en kaneel. Die heb ik 50 minuten gestoomd en 20 minuten in de oven gebakken op 180°C. Maak de worsten een dag op voorhand, dan krijgen ze een stevigere textuur. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Salade van couscous met sinaasappeldressing”

  • Sweet and spicy couscous salad with orange vinaigrette

    Lunch or light main dish for 2.

    Couscous salad

    • 100 gr (1/2 cup) pearl couscous
    • 60 gr (1/4 cup) dried apricots, diced
    • 25 gr (1/8 cup) raisins (or dates, diced)
    • 4 carrots + 1/2 tbsp vegetable oil, 1/2 tsp paprika powder
    • 1 handful fresh coriander and mint, roughly chopped
    • 250 gr (1,5 cup) chickpeas, cooked and drained
    • 2 seitan sausages (see notes)

    Orange vinaigrette

    • 4 tbsp vegetable oil
    • 3 tbsp orange juice
    • 2 tbsp mustard
    • 1/4 tsp cinnamon
    • a pinch of nutmeg
    • 1/4 tsp powdered ginger
    • 1 tsp cayenne pepper
    • 1/2 tsp salt
    1. Cook couscous according to the package instructions. Drain and set aside.
    2. Preheat the oven to 200C/390F. Chop the carrots into small pieces (1/3 inch thick) and mix with the olive oil and paprika powder. Place in an even layer in an oven dish and bake for 10 minutes.
    3. Make the vinaigrette: whisk together until combined.
    4. Add the chickpeas to the oven dish and stir. Bake for another 10 minutes.
    5. Cut the seitan sausages into small chunks and bake them in a greased pan – until browned and slightly crispy on the edges.
    6. In a large bowl, mix together carrots, chickpeas, couscous, seitan sausages, apricots, raisins and green herbs. Add half of the vinaigrette. Serve the other half on the side.

    Note: I altered the spice mix for these Isa Chandra seitan sausages and used spicy harissa, smoked paprika powder, ground coriander seeds, fennel seeds, cumin, cayenne pepper and a dash of cinnamon. Steamed them in tin foil for 50 minutes, baked them for 20 minutes in a 180C/350F oven.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: