Salade van boekweit met tuinbiet en geroosterde radijzen

Salade van boekweit met tuinbiet en geroosterde radijzen

We kochten voor de eerste keer groenten op internet. Bij een vereniging van lokale boeren. Herman viel op omdat hij al zijn groenten op dezelfde rode zakdoek met witte stippen fotografeerde en omdat hij teksten schreef als ‘grote gele knollen met fraaie rode ogen’.

In de lagere school bezochten we eens een Kalmthoutse boer. Allemaal zo’n rode zakdoek met stippen rond de nek, dan waren we ook boeren. Hij liet ons een leeg veld zien en zei dat het jammer was dat we vandaag kwamen, hij had gisteren geoogst.

Een mail van Herman: maandag tussen vijf en half zeven aan de bibliotheek in Lier. Kwam goed uit, ik had nog een Hemingway liggen die binnen moest. We waren er om vijf voor half zeven. Ik scande het boek in en vroeg een medewerker waar Herman was.

Die hing buiten in een tuinstoel. Vrouw en kind ernaast aan een klaptafel. Dezelfde rode doek met witte stippen erop. Alleen onze groenten lagen er nog. Zijn vrouw zei dat ze ons een halfuur eerder een sms had gestuurd, dat deed ze altijd met eerste kopers. Ze liet haar telefoon zien. Ze zei ook dat ze buiten zaten omdat de zon scheen. Als het regende zaten ze in het fietsenhok.

“Oh”, zei ik. “In het fietsenhok.”
“Ja, achter die poort.” Ze deed teken dat ik mee moest en wees naar binnen.
Tussen de fietsen hadden ze nog een vierkante meter.
Ik: “En daar zitten jullie dan.”
Zij: “Met slecht weer.”
Ik: “Ja, nu niet.”
Zij: “Nee.”

Debby laadde de groenten in. We hadden onder andere een kilo rode biet besteld. Ik verwachtte een zak bieten. We kregen één biet van een kilo.

Herman legde een klein gouden karton op tafel. Er lagen vier stukken chocolade op. Hij gebaarde dat we mochten nemen. “Oh, nee, bedankt”, zei Debby. Herman keek naar mij en ik zei ook nee. “Maar die verkopers zijn ook van hier”, probeerde zijn vrouw. “Ja, nee, bedankt”, zei ik.

We vertrokken en ik keek om. Herman vouwde tafel en stoelen op, zijn vrouw keek ernaast naar de chocolade in haar handen.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Salade van boekweit met geroosterde radijzen, tuinbiet en appel - vegan - WildgroeiSalade van boekweit met geroosterde radijzen, tuinbiet en appel - vegan - Wildgroei

Salade van boekweit met geroosterde radijzen en tuinbiet

Lunch voor 2 personen
Bijgerecht voor 4 personen
English version in the comments section

Boekweit

  • 170 gr (1 cup) boekweitgrutten
  • 500 ml (2 cups) water

Geroosterde radijzen

  • 10 radijzen
  • 1 el plantaardige olie
  • zout en peper

Vinaigrette

  • 60 ml (1/4 cup) extra vierge olijfolie
  • 2 tl vers citroensap
  • 1 el natuurazijn
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl peper

Verder

  • 1/2 appel, klokhuis verwijderd
  • 1 tuinbiet (chioggia)
  • een handvol pompoenpitten, geroosterd
  • 15 gr (1/2 cup) platte peterselie
  1. Breng een steelpan met 500 ml water aan de kook. Voeg de boekweitgrutten toe en laat ze 7 – 10 minuten koken met het deksel op de pan – tot ze beetgaar zijn. Giet het resterende water af.1
  2. Verwarm de oven voor op 230°C. Was de radijzen. Snij elke radijs in kwarten en leg ze met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met de plantaardige olie, peper en zout. Bak ze 15 minuten in het midden van de oven.
  3. Schil de tuinbiet en snij hem in dunne plakjes met een mandoline of scherp mes.
  4. Snij de halve appel in schijfjes.
  5. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette.
  6. Meng de boekweit, radijzen, tuinbiet, appel, pompoenpitten, platte peterselie en vinaigrette in een grote kom en serveer.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Ik kies ervoor om de boekweitgrutten als rijst te garen zodat er genoeg beet aan de salade is. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Salade van boekweit met tuinbiet en geroosterde radijzen”

  • Buckwheat salad with roasted radishes and chioggia beet

    Lunch for 2, side dish for 4.

    Buckwheat

    • 1 cup buckwheat groats
    • 2 cups water

    Roasted radishes

    • 10 radishes
    • 1 tbsp vegetable oil
    • salt and pepper

    Vinaigrette

    • 1/4 cup EV olive oil
    • 1 tsp lemon juice
    • 1 tbsp vinegar
    • 1/2 tsp salt
    • 1/2 tsp pepper

    And

    • 1/2 apple, deseeded
    • 1 chioggia beet
    • a handful of pumpkin (pepita) seeds, roasted
    • 1/2 cup flat parsley
    1. Bring the water to a boil in a sauce pan. Add the buckwheat groats and cook them for 7 to 10 minutes – or until al dente. Drain the remaining water.
    2. Preheat the oven to 450F. Wash and quarter the radishes. Place them cut side down on a (parchment lined) baking tray. Drizzle with olive oil, sprinkle with salt and pepper. Roast the radishes for 15 minutes.
    3. Peel the chioggia beet. Thinly slice the beet and apple, using a sharp knife or mandoline.
    4. Whisk together the ingredients for the vinaigrette.
    5. In a large bowl, combine the cooked buckwheat groats, radishes, beet, apple, pumpkin seeds, parsley and vinaigre. Serve.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: