Quinoasalade met spruiten en gemarineerde wortelen

Quinoasalade met spruiten en gemarineerde wortelen
PompoenHet was ruim druk toen we aankwamen op de Wintermarkt. Het plein voor de gebouwen van Perron Noord stond vol tenten. Een met pannenkoeken, een met beren die kersttruien of sloffen droegen, een waar ze yoghurtpotten met kaarsen in verkochten, een tent met plastic appels en een tent waarin ze geld inzamelden voor lokale gehandicapten.

Het was een sport geworden. Ik kreeg een boodschappenlijst en Debby was benieuwd met wat ik thuiskwam.

In de supermarkt keek ik al tien minuten naar bonen. Rode bonen, witte bonen, zwarte, groene, limabonen. Kidneybonen, chilibonen, bonen met een vlek. Ik wandelde de rayon heen en weer en keek op m’n lijst. Van edamamebonen wist ik alleen dat het groene bonen waren en dat het geen groene bonen waren.

Boven aan het schap stonden ze niet, onderaan waren het erwten. Ik had al geprobeerd te zuchten naast een jongen in supermarktuniform. Die deed verder kartonnen dozen plat. Nog eens achter blikken groene bonen gekeken, misschien stonden de edamamebonen er nu tussen.

Na nog eens tien minuten gaf ik het op. Ik slofte naar die medewerker van daarnet en vroeg waar ik edamamebonen kon vinden. Hij krabde zich in het haar en vroeg: “De wát?”

We overliepen samen het rek. Rode bonen, witte bonen, bovenaan kijken, onderaan kijken. Hij zuchtte en mompelde dat mensen nooit normale dingen aten. Op de duur had hij, net als ik, alle blikken drie keer verzet. Hij stond recht, wreef z’n knieën en z’n handen schoon en zei dat hij er een collega bij ging halen.

Die collega was de oudere vrouw uit de kaasafdeling.

“Ken ik niet”, zei ze toen ze hoorde wat ik zocht. “Nog nooit van gehoord.” Ze trok een wenkbrauw op. “Bestaat dat wel?”

Als geste ging zij ook nog een keer de rij af. Rode, witte, groene maar geen groene. Blikken uit het rek, blikken weer in het rek. Ze zette een hand op haar onderrug en ging zacht kreunend door de knieën. Ze pakte een blik uit het onderste rek en vroeg of ik zeker was dat het toch geen groene bonen waren.

Een Nederlandse vrouw tikte me op de schouder en vroeg wat dat nou precies was dat ik zocht. “Élémémá? Ken ik niet!” Ze vroeg de twee medewerkers waar de mayonaise stond. De drie verdwenen naar een andere rayon.

Leesvoer

Elke maandag en donderdag nieuwe recepten en verhalen in je mail.

Quinoasalade met spruiten en gemarineerde wortelen - vegan - Wildgroei

Quinoasalade met spruiten en gemarineerde wortelen

Lunch of licht hoofdgerecht voor 2 personen

Gemarineerde wortelen

  • 2 wortelen
  • 2 el witte miso
  • 1 tl sojasaus
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 t look
  • 750 ml (3 cups) water
  • 1 vel gedroogde nori

Quinoasalade

  • 200 gr (1,25 cups) quinoa ongekookt
  • 50 gr (2 losse cups) rucola
  • 150 gr (1,5 cup) geraspte spruiten (10 à 15 stuks)
  • 175 gr (1,5 cup) edamamebonen (groene sojabonen, gekookt)
  • 2 lente-uien in ringen
  • 1 avocado in reepjes
  • 35 gr (1/4 cup) sesamzaad
  • een handvol verse muntblaadjes

Mosterdvinaigrette

  • 4 el plantaardige olie
  • 3 el vers citroensap
  • 1/2 el mosterd
  • zout en peper
  1. Voorbereiding (de avond voordien): maak de gemarineerde wortelen. Schil de wortelen en snij er dunne reepjes van met een mandoline of dunschiller. Blend alle overige ingrediënten. Leg de wortelen in een ondiepe ovenschaal, bedek ze met de marinade en dek af. Bak ze 45 minuten in de oven op 100°C. Giet af en bewaar in een afgesloten pot in de koelkast. Gooi de marinade niet weg, je kan hem zeven en als bouillon gebruiken.
  2. Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Laat afkoelen.
  3. Rasp de spruiten, meng ze met de overige ingrediënten en de quinoa.
  4. Meng olie, citroensap, mosterd, zout en peper. Roer de helft van de vinaigrette door de quinoasalade.
  5. Verdeel de quinoasaladesalade over 2 borden en leg de gemarineerde wortelen er bovenop. Serveer de rest van de vinaigrette er apart bij.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Gerelateerd recept


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



Schrijf een reactie