Quinoasalade met pompoen en kurkumadressing

Quinoasalade met pompoen en kurkumadressing

Quinoasalade met gebakken pompoen, paprika en kikkererwten met een kruidige kurkumadressing.

— door Debby

Ik betrapte mezelf er gisteren op dat ik denk over oude mensen zoals mijn nonkel denkt over bonen: die lijken allemaal op elkaar. Dan komen we iemand een paar keer tegen tijdens het wandelen en zegt Jeroen: ‘daar is die weer met zijn pet’ en dan kan ik me die man totaal niet herinneren. Voor mij zijn ze allemaal hetzelfde. Met hun beige gilets en permanents en comfortabele schoenen. Altijd aan het wandelen met saaie honden – nooit de gevaarlijke of de pluizige – of op de fiets met buideltassen. Altijd appeltaart aan het eten op terrassen met van die gekafte lederen menu’s waar ‘Menu’ opstaat in een of ander handgeschreven font dat gratis bij Word zat. Koffie erbij met melk en suiker. Niet te veel want dat mag niet van de dokter.

Maar oude mensen (en bonen) hebben ook levens en karakters en gevoelens. Sommigen zijn twee weken boos omdat Thuis op een raar uur begint. Anderen reizen met de caravan naar Italië. Halfblind, bang van elke vrachtwagen op twee meter afstand en vastberaden om hun wijnkelder thuis aan te vullen. Net zoals bonen zijn er geen twee soorten hetzelfde. Het hangt er maar vanaf hoe je ze klaarmaakt. De bonen dan.

Ja, het zijn allemaal peulvruchten. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit: rond en flets. Beige of al eens groen. Maar de ene soort wil Australië verkennen op een scooter en de andere wil leren paaldansen. En je kan er zoveel dingen mee doen. Bakken en kruiden en in een salade doen, zoals hieronder. Pletten en mengen en er falafels van bakken. Rauw raspen en er bloem van maken. Er mee gaan wandelen op het strand en samen naar de zonsondergang kijken.

Laat die nonkel maar lachen met ons en onze bonen, hij mist zoveel goeie dingen. Oude mensen en bonen. Ze zijn minder beige dan we denken.

Quinoasalade met pompoen en kurkumadressing - Wildgroei

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.


Quinoasalade met pompoen en kurkumadressing - Wildgroei

Quinoasalade met gebakken pompoen en kurkumadressing

Maaltijdsalade voor 2 personen.
English version in the comments section.

Voor de quinoasalade

  • 350 gr (4 cups) kastanjepompoen (geschild en ontpit)
  • 1 gele paprika
  • gedroogde kruiden: komijn, kurkuma, paprikapoeder
  • 150 gr (1 cup) ongekookte quinoa
  • 2 handenvol rucola
  • 1 handvol verse kruiden: koriander, munt en/of platte peterselie
  • 30 gr (1/4 cup) geroosterde pompoenpitten
  • 250 gr (2 cups) kikkererwten (uitgelekt gewicht)

Voor de kurkumadressing

  • 3 el olijfolie
  • 1 el azijn
  • 2 el citroensap
  • 1/2 el mosterd
  • gedroogde kruiden: 1/4 tl kurkuma, 1/2 tl komijn, 1/8 tl gember, 1/8 tl kaneel en een snuifje chilipoeder
  • 1/4 tl zout
  1. Verwarm de oven voor op 190°C
  2. Snij de pompoen en gele paprika in reepjes van max. 1 cm dik. Leg ze in een ovenschaal met de kikkererwten en besprenkel met olijfolie, komijn, kurkuma en paprikapoeder. Bak ze 15 – 20 minuten (tot de pompoen zacht is).
  3. Kook ondertussen de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
  4. Meng de ingrediënten voor de vinaigrette.
  5. Meng de gebakken groenten en kikkererwten met de quinoa. Roer de rucola en verse kruiden eronder. Serveer met de pompoenpitten en vinaigrette.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


Voor dit recept werd ik geïnspireerd door de salade met wortelfrietjes en gerookt paprikapoeder van Julies Lifestyle.


Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Quinoasalade met pompoen en kurkumadressing”

  • Roasted pumpkin and quinoa salad with a turmeric dressing

    Serves: 2

    Quinoa salad:

    4 cups pumpkin, peeled and deseeded
    1 yellow bell pepper
    dried herbs: cumin, turmeric and paprika
    1 cup uncooked quinoa
    2 handfuls arugula
    1 handful fresh herbs (cilantro, mint and/or flat parsley)
    1/4 cup toasted pumpkin seeds
    2 cups chickpeas (cooked and drained)

    Turmeric salad dressing:

    3 tbsp olive oil
    1 tbsp vinaigre
    2 tbsp lemon juice
    1/2 tbsp mustard
    dried herbs: 1/4 tsp turmeric, 1/2 tsp cumin, 1/8 tsp ginger, 1/8 tsp cinnamon and a dash of chili powder
    1/4 tsp salt

    Preheat the oven to 375F/190C.
    Cut the pumpkin and yellow bell pepper into thin slices (about a quarter inch wide). Place them in an oven dish, together with the chickpeas. Sprinkle with olive oil, cumin, turmeric and paprika powder. Bake for 15 to 20 minutes – until the pumpkin has softened.
    Meanwhile, boil the quinoa (do whatever the package says). Drain and set aside.
    Whisk together the ingredients for the salad dressing.
    In a large bowl: mix the baked vegetables with the quinoa, arugula and fresh herbs. Serve with toasted pumpkin seeds and salad dressing.

Schrijf een reactie