Pompoen-quinoaburgers met sinaasappel-dragonsaus

Pompoen-quinoaburgers met sinaasappel-dragonsaus

— door Debby

Ik wou het zo lang mogelijk uitstellen om een lange broek aan te trekken. Want een lange broek dragen, dat is toegeven dat de zomer gedaan is. Toen stond ik onder een boom te schuilen voor een stortbui, in mijn rok en t-shirt, en vond ik dat het maar eens gedaan moest zijn met mijn ontkenningsfase. Het is dus officieel herfst. Koud, nat en overal pompoenen.

pompoen-quinoaburgers met sinaasappeldragonsaus - vegan, suikervrij
Het recept hieronder is de burgerversie van de dipsalade pompoen-quinoa van Albert Heijn. Die zagen we al helemaal zitten. Helaas: room in de saus.

Maar er bestaan etiketten met ingrediënten op. En die ingrediënten liggen daar in de winkel. Zomaar los. Klaar om alle voorverpakte dingen mee na te maken. En dat deden we. In de vorm van een burger en met brood rond. De beste manier om een slaatje te eten.

We hebben hem de dag daarna nog eens gegeten. Omdat hij zo goed was. En omdat de foto’s mislukt waren. Het is zoveel makkelijker om foto’s te maken in de zomer, wanneer alles er niet zo blauw uitziet.
pompoen-quinoaburgers met sinaasappeldragonsaus - vegan, suikervrij

Pompoen-quinoaburgers met sinaasappel-dragonsaus

(English version in the comment section)

Tijd: 45 min. bezig, waarvan 30 min. koeltijd
Voor: 4 burgers

Pompoen-quinoaburgers

  • 250 gr (1,5 cup) gekookte quinoa
  • 300 gr (1,5 cup) pompoenpuree
  • 75 gr (¾ cup) havermeel
  • 1 puntpaprika, gegrild en fijngesneden
  • 2 el chia- of lijnzaad, gemengd met 5 el water
  • 1 tl sambal
  • 2 t look, geperst
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl komijn
  • 1/4 tl kurkuma
  • 1/4 tl zwarte peper

Sinaasappel-dragonsaus1

  • 10 gr (½ cup) verse oregano
  • 10 gr (½ cup) verse dragon
  • sap van ½ sinaasappel
  • 1 tl mosterd
  • 3 el olijfolie

Verder

  • 4 broodjes
  • hummus
  • veldsla
  1. Meng de ingrediënten voor de pompoenburger in een kom. Druk het mengsel stevig aan en zet het een half uur in de koelkast.
  2. Mix alles voor de saus met een blender of staafmixer.
  3. Maak je handen nat en verdeel het burgerdeeg in vier bolletjes. Leg ze op een bord met bakpapier en vorm er burgers van.
  4. Verwarm 1 el olijfolie in een hete antikleefpan. Bak de burgers tot ze een korstje krijgen – zo’n 5 minuten aan elke kant.2
  5. Halveer de broodjes en beleg ze met de hummus, pompoenburgers, veldsla en sinaasappeldragonsaus.

  1. Aangepast van dit recept
  2. Of bak ze in de oven: 15-20 min. op 190 graden. 

Gerelateerde recepten

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



2 thoughts on “Pompoen-quinoaburgers met sinaasappel-dragonsaus”

  • Pumpkin and quinoa burgers with an orange-tarragon sauce

    Makes 4 burgers

    For the burgers:

    • 1 + 1/2 cup cooked quinoa
    • 1 + 1/2 cup pumpkin puree
    • 3/4 cup oat flour
    • 1 sweet bell pepper (red), grilled and diced
    • 2 flax or chia eggs (2 tbsp chia or flax seed + 5 tbsp water)
    • 1 tbsp sambal or sriracha
    • 2 cloves garlic, minced
    • 1 tsp salt
    • 1/4 tsp cumin
    • 1/4 tsp turmeric
    • 1/4 tsp black pepper

    For the orange-tarragon sauce:

    • 1/2 cup fresh oregano
    • 1/2 cup fresh tarragon
    • the juice of 1/2 orange
    • 1 tsp mustard
    • 3 tbsp olive oil

    And:

    • 4 bread rolls or hamburger buns
    • hummus
    • lettuce (lamb’s lettuce)
    1. Mix the burger ingredients in a bowl. Press the mixture down firmly and put it in the fridge for half an hour.
    2. Mix the sauce ingredients in a blender.
    3. Wet your hands and divide the burger mixture into four balls. Put them on plate (lined with parchment paper) and form them into burgers.
    4. Heat a non-stick pan over medium-high heat and add 1 tbsp of oil. Place the burgers in the pan and cook them 5 minutes on each side – until slightly browned.
    5. Place them on a bun with the hummus, lettuce and orange-tarragon sauce.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: