Polentataart met paddenstoelen en look-citroenolie

Polentataart met paddenstoelen en look-citroenolie

— door Jeroen

Zondag stonden we op de Oogstmarkt bij Perron Noord in Brasschaat. Ik keek er al lang naar uit. Op hun website had ik gelezen dat ze er mensen met een mentale beperking tewerkstellen. Ik hoopte op autisten: mensen die het moeilijk kregen als je eerst wel en dan geen koekje bij de koffie vroeg. ‘Van die zenuwachtige types’, zei een vriend en hij wiegde kreunend heen en weer.

Ja, goed, dacht ik. Zenuwachtige types. Met zo’n samenvatting kende ik ook wel een paar autisten. Collega’s die op restaurant de ober riepen omdat ze twee minuten geleden drinken hadden besteld en het was er nog niet. Mensen die ergens heen gingen en de dag ervoor de weg al eens gingen verkennen. Ik dacht aan die vriend die in Vlissingen panikeerde aan een kapot verkeerslicht. “Wat moet ik doen? Wat moet ik doen?” Fietsers reden door, auto’s staken ons toeterend voorbij. Een man in een bestelwagen stopte naast onze auto en stak zijn duim op. “Goed zo! Debiel!”

Op de markt was ik zo enthousiast dat ik overal autisme in ging zien: in de vrouw die heel nadrukkelijk wees naar waar we onze tafel moesten zetten; in haar collega die minutenlang bleef kijken naar wat er in onze producten zat. “Waren dat al gehandicapten?” vroeg ik Debby. Ze dacht van niet. “Maar het verschil is moeilijk te zien bij de Vlaming.”

Er stonden vier tafels. Er waren hamburgers en hotdogs, er was gerookte makreel, er waren pannenkoeken en roomijs en er was een tafel met verschillende soorten honing — en dan wij met onze plantaardige, suikervrije energierepen en espresso– en speculoospasta. Mensen keken wat we bij hadden, lazen onze teksten hardop en zeiden dan dingen als: “Speciaal.”

In al het enthousiasme vergat ik hoe ik zelf met mensen ben. Een man vroeg of we ook repen verkochten die minder energie gaven. “Ik heb er te veel van.”

En dan heel hard met jezelf lachen.

“Haha”, zei ik. En: “Oei.” En: “Nee.” En: “Sorry.” Ik vroeg Debby of we dat hadden en haalde voor de zekerheid al onze dozen overhoop. Toen ik recht kwam was hij drie kramen verder de grap aan het uitleggen.

“Ik zeg tegen hem, ik zeg: ‘Ik heb er te veel van’, zeg ik!”

Het werd vermoeiend. Mensen die naar de proevertjes wezen, vroegen of ze ervan mogen nemen en ik die dan reageerde met “Jahaha!” Een vrouw die vroeg of onze repen en pasta’s met lokale producten gemaakt waren en ik die “Sorry, nee, sorry” zei. Op het einde van de dag was ik op. We pakten tafel en stoelen in en ik keek naar het personeel.

Jammer dat ik geen zenuwachtige types had gezien.

Polentataart met paddenstoelen en look-citroenolie — Wildgroei

Polentataart met paddenstoelen en look-citroenolie

Tijd: 60 minuten inclusief bakken.
Voor: 1 taart van 25 cm diameter. Hoofdgerecht voor 2 personen, voorgerecht voor 4 tot 6 personen.1

Polentakorst

 • 125 gr (3/4 cup) instantpolenta (maïsgriesmeel)
 • 375 ml (2 cup) water
 • zout en peper

Witte saus

 • 250 gr (3 cup) witte bonen (bv. cannellini)
 • 120 ml (1/2 cup) plantaardige melk
 • 5 el voedingsgist
 • 1/2 tl zout
 • 1/4 tl lookpoeder
 • 1/2 tl azijn
 • 2 tl olie

Paddenstoelen

 • 150 gr (1,5 cup) paddenstoelen
 • 3 t look, geperst
 • 1/2 tl zout
 • 1/4 tl zwarte peper
 • 1 tl tijm
 • 1/2 tl oregano

Look-citroenolie

 • 2 el olijfolie
 • 2 t look, geperst
 • 2 el citroensap, vers
 • peper en zout naar smaak
 1. Maak de polentakorst: kook het water, voeg de polenta toe en laat op een laag vuur doorkoken tot al het water is opgenomen. Zo’n 5 à 10 minuten. Kruid bij met zout en peper. Doe de polenta in een taartvorm en duw de bodem en de randen aan.
 2. Bak de korst 30 minuten op 200 graden.
 3. Mix de witte saus. Voor dit recept heb je ongeveer de helft nodig, de rest kan je invriezen of gebruiken in gratin- of pastagerechten.
 4. Verwarm een pan, doe er de olijfolie en de look in. Bak een paar minuten en voeg dan de paddenstoelen toe. Laat ze bruinen en doe er de kruiden bij.
 5. Meng alle ingrediënten voor de look-citroenolie.
 6. Haal de taartvorm uit de oven. Bedek de bodem met de witte saus, beleg met de paddenstoelen en besprenkel met de look-citroenolie. Bak nog 10-15 minuten op 160 graden.
 7. Serveer met platte peterselie, verse peper en extra look-citroenolie.

 1. Je kan ook meerdere kleine taartjes maken, dan haal je uit dit recept genoeg voor 4 taartjes van 10 cm doorsnee. De werkwijze blijft dezelfde. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]Schrijf een reactie