Pizza met gekarameliseerde ui en vijgen

Pizza met gekarameliseerde ui en vijgen

— door Jeroen

Ik zat tegenover het redactiehoofd en een andere manager die er net als ik geen zin in had. Het redactiehoofd had een Excelformulier afgedrukt waarin stond wanneer ik het laatst een artikel had gepubliceerd—drie weken daarvoor.

Hij: “Kun je me vertellen wat jij hier eigenlijk doet, Jeroen?”

Na een lange stilte schreef hij in het verslag: ‘Weet ie niet.’

Hij stond op, liep traag door de vergaderzaal en zei: “Dat is niet alleen voor ons belangrijk, Jeroen, dat is voor jezelf belangrijk. Collega’s die dat wel weten vertrekken hier ’s avonds met het gevoel: ik heb bijgedragen aan De Uitgeverij. Ik heb me vandaag nuttig gemaakt. Ik help het bedrijf vooruit en daar ben ik trots op.”

Daarna: “Ben je dat wel, trots op je werk?”

Ik wilde vragen of hij wist dat ik maar een content producer was, een ander woord voor een lul die printartikels overtikte, die daar wat foto’s bij zocht en die ze dan in een website plakte. Ik wilde zeggen hoe nutteloos ik me daar voelde. Hoe het kwam dat ik drie weken niks had gedaan: ik bracht elke dag cd’s mee en die zette ik 7 uur lang om naar mp3. ‘Rookpauzes’ van een halfuur. ’s Middags langer wegblijven.

Kinderachtig en onvolwassen ontwijkingsgedrag omdat ik dacht dat alles om mij ging. Omdat ik m’n mond niet durfde opendoen. Omdat ik mentaal niet sterk genoeg was om kritiek te relativeren.

Ik trok het me zo hard aan dat de dokter me op de duur bètablokkers voorschreef tegen m’n borstpijn.

pizza met vijgen
Ik wilde zeggen wat ik vond van de keer dat de baas ons samenriep aan de receptie omdat het hem was opgevallen dat niemand nog ‘goedemorgen’ zei. Hij zei dat hij een ludieke oplossing had: we kregen een schuimrubberen balletje. Als er iemand binnenkwam die geen goedemorgen zei, gooide je je balletje naar z’n hoofd.

Ik wilde vertellen over de keer dat het bestuur een mail rondstuurde als ‘Mr. Proper’ omdat ze vonden dat onze werkplekken rommelig waren. Daar hadden ze ook een ludieke oplossing voor: degene die zijn bureau het mooist opruimde kreeg gratis frietjes. Ik zag collega’s die anders nooit bewogen plots hele dozen oud papier verslepen naar de container die Mr. Proper speciaal voor ons had gehuurd. Ze vroegen zich af of ze bij die frieten ook een worst mochten eten.

Je volwassen personeel als kleuters behandelen, dat ‘ludiek’ noemen en als bestuur blij zijn met jezelf dat je ook eens een idee hebt.

Maar dat zei ik allemaal niet. Ik zei: “Ja, heel trots”, dat ik beter m’n best zou doen en ik ging weer naar m’n opgeruimde bureau. M’n borst trok er samen.

Niet lang daarna nam ik ontslag.

Het redactiehoofd kwam uit de lucht gevallen.

pizza met vijgen Vandaag vijf jaar geleden koos ik voor mezelf. Mijn tijd en energie steek ik nu in wat ik de moeite vind.

Verse pizza.


Pizza met gekarameliseerde ui en vijgen

Met zelfgemaakte bodem: 65 min. voorbereiding + 12-15 min. bakken
Met kant-en-klare bodem: 15 min. voorbereiding + 12-15 min. bakken
Voor 2 pizza’s

Zelf pizzabodems maken

Hier vind je ons recept voor 2 pizzabodems.

Toppings

Gekarameliseerde uien

 • 2 rode uien, in ringen gesneden
 • 2 dadels, fijngesneden (of 2 tl esdoornsiroop)
 • 2 tl sojasaus

Witte saus

 • 250 gr witte bonen (cannelini)
 • ½ cup plantaardige melk
 • 5 el voedingsgist
 • ½ tl zout
 • ¼ tl lookpoeder
 • ½ tl azijn
 • 2 tl olie

Nog

 • 4 vijgen, in kwartjes gesneden
 • 4 teentjes look, geperst
 • rozemarijn (vers of gedroogd)
 • zwarte peper
 • grof zout
 • een handvol rucola
 1. Maak de pizzabodems.
 2. Bak de uien in 1 el plantaardige olie tot ze glazig worden. Voeg de dadels toe, roer goed en laat enkele minuten karameliseren. Blus met de sojasaus en zet aan de kant.
 3. Mix alle ingrediënten voor de saus in de blender.1
 4. Verwarm de oven voor op 250°C.
 5. Beleg de pizza: eerst de witte saus, dan de look, vijgen en gekarameliseerde uien. Besprenkel met rozemarijn, verse peper, grof zout en olijfolie. Bestrijk ook de korst van de pizza met olijfolie.
 6. Bak de pizza’s 12-15 min. Dien op met rucola.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


 1. De rest van de saus kan je invriezen en later gebruiken in pasta’s of gratins.
  Aangepast van Chocolate Covered Katie. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]2 thoughts on “Pizza met gekarameliseerde ui en vijgen”

Schrijf een reactie