Pannenkoeken met gegrilde kaki en vegan mascarpone

Pannenkoeken met gegrilde kaki en vegan mascarpone

Onze bejaarde onderbuurvrouw aan de deur. Of ik mee kon komen: ze vertrokken morgen naar Spanje en ze hadden ginder een auto gehuurd en ze wilde er de documenten van printen en het lukte niet. Onderweg vertelde ze dat ze er een auto huurden voor 500 euro per maand; ze bekeken of ze zelf geen auto konden voorzien, dan was het nog maar 300 voor een jaar.

Naar beneden, bij hen naar boven. “Marcel, het is in orde!” riep ze. “Die jongen van hierboven komt het oplossen!”

Marcel: “De jeugd, haha.”

Eindelijk kon ik bij hen binnenkijken. Ze hadden er ook een slaapkamer, nog twee kamers waarvan de deuren dicht waren en een bureau. Op de zetel in hun bureau stonden twee grote koffers. Ze waren druk met inpakken.

Marcel lachen dat ze er om vijf uur uit moesten.

“Je mag gaan zitten, hoor”, zei zij. Ze had een bureaustoel met een dik kussen op de zitting en nog een in de rug. Mails aangeduid en op ‘Afdrukken’ geklikt. Hun printer stond niet tussen de beschikbare printers. Ondertussen een heel verhaal over haar ‘grote computer’, die waar ik aan zat, waarop het wel vroeger wel ging en nu niet en op haar kleine ook niet. Ze had ‘een appeltje’ gekocht en daar kon het eerst ook maar ze zei tegen ‘onze Hendrik’ dat ze haar mails er niet op zag.

Ik zei dat ik de mails wel even doorstuurde naar mezelf, dan printte ik ze bij ons en ik gooide ze daarna wel binnen. Was ze blij mee. “Maar doe op het gemak”, zei ze. “Doe maar eerst met uw bezigheden. En groeten aan de madam boven.”

Mails geprint, weer naar beneden. Ik kreeg twee croissants in een zak cadeau. Voor de moeite, ze had ze net gebakken. Alles dat we niet aten in één zak: boter, eieren, melk. Suiker waarschijnlijk ook.

Marcel keek het nieuws. Ze vroegen of ik het kon geloven, ‘dat van in Texas’.

“Dat is met die wapenwet”, zei hij. “Dat is daar legaal.”

Zij: “Net zoals die madam in Antwerpen die ze haar benen hebben afgezet.” En dat je dacht dat je hier veilig was, maar je bent nergens meer veilig. Behalve in Spanje dan.

Later zaten er nog vier kaki’s in de brievenbus.

Leesvoer

Krijg Wildgroeis tweewekelijkste update en lees als eerste de nieuwste recepten en verhalen.

Boekweitpannenkoeken met gegrilde kaki en vegan mascarpone - natuurlijk gezoet - Wildgroei

Boekweitpannenkoeken met gegrilde kaki en kokosmascarpone

Voor 15 kleine pannenkoeken of 5 grote.

Pannenkoeken

  • 100 gr boekweitmeel
  • 50 gr kikkererwtenmeel
  • 1 el lijnzaad + 2,5 el plantaardige melk
  • 325 ml (1,5 cup) plantaardige melk
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanillearoma
  • 3 el kokosolie, gesmolten (+ extra voor het bakken)
  • optioneel: 1 tl zoetstof, bv. ahornsiroop1

Gegrilde kaki

  • 2 kaki’s (persimon), rijp maar stevig
  • 1/2 tl vanillearoma
  • 1/4 tl kaneel
  • een snuifje kardemom
  • 1/2 tl plantaardige olie

Kokosmascarpone

  • 75 ml kokosroom, gekoeld2
  • 1 tl vanillearoma
  • 1 tl tapiocameel
  • 3 el plantaardige kwark3
  • 1/4 tl dadelkaramel of zoetstof naar keuze, bv. ahornsiroop
  1. Voorbereiding: maak de kokosmascarpone de avond voordien. Meng alle ingrediënten met een (elektrische) garde tot een romige mascarpone. Bewaar in een afgesloten pot in de koelkast.
  2. Meng het lijnzaad met 2,5 el melk en laat 5 minuten weken.
  3. Meng alle ingrediënten in een grote kom en klop met een garde tot alle klonters uit het beslag zijn. Laat het beslag rusten terwijl je de kaki’s grillt.
  4. Verhit een grillpan. Meng vanillearoma, kaneel, kardemom en olie. Schil de kaki’s en snij ze in schijfjes van een halve cm dik. Bestrijk ze met het kaneelmengsel. Grill de kakschijfjes 3 minuten aan beide kanten, laat ze licht karameliseren.
  5. Verhit een antikleefpan op hoog vuur. Smelt er een eetlepel kokosolie in. Giet 2 el beslag in de pan en strijk dit met de achterkant van een lepel uit tot een pannenkoek van ongeveer 15 cm diameter. Laat bakken tot de bovenkant droog is en draai om. Als de pan goed heet is duurt dit hoogstens 3-4 minuten per pannenkoek. Vet terug in met kokosolie als de pannenkoeken moeilijk loskomen. Herhaal tot het deeg op is.
  6. Serveer de boekweitpannenkoeken met de kokosmascarpone en de gegrilde kaki’s.

Recept geprobeerd? Zien we graag! Tag ons op Instagram met @wildgroeimag of #wildgroei.


  1. Ik heb er geen gebruikt omdat de kokosmascarpone en het fruit het gerecht zoet genoeg maken. 
  2. Zet het blik kokosroom een dag op voorhand in de koudste plek van de koelkast, dan kan je de room er de volgende dag afscheppen. Het water onderin het blik gebruik je niet. 
  3. Of gebruik kokosyoghurt voor heel veel kokossmaak. 

Related Posts

Zelf koekkruiden mengen

Zelf koekkruiden mengen

Koekkruiden (of speculooskruiden) kan je zo in de winkel kopen, maar de kans is groot dat je de ingrediënten gewoon in de kast hebt staan.

Cashewspeculoospasta

Cashewspeculoospasta

De bumper van m’n ouders’ Lancia Delta hing los en de verf was van de zijkant. Ik was vergeten dat je eerst achteruit moet voor je uit een parkeerplek draait. […]



1 thought on “Pannenkoeken met gegrilde kaki en vegan mascarpone”

  • Buckwheat crepes with grilled persimmons and coconut mascarpone

    Yield: 15 small or 5 large crepes

    Crepes

    • 100 gr (3/4 cup) buckwheat flour
    • 50 gr (1/3 cup) chickpea flour
    • 1 tbsp ground flax seed + 2,5 tbsp plant milk
    • 325 ml (1,5 cup) plant milk
    • 1/4 tsp salt
    • 1 tsp vanilla aroma
    • 3 tbsp coconut oil (+ extra for cooking)
    • optional: 1 tsp liquid sweetener (maple syrup) (I didn’t use any because of the sweetness in the persimmons and coconut mascarpone)

    Grilled persimmons

    • 2 persimmons, ripe but firm
    • 1/2 tsp vanilla aroma
    • 1/4 tsp cinnamon
    • a pinch of cardemom
    • 1/2 tsp vegetable oil

    Coconut mascarpone

    • 75 ml (1/4 cup) coconut cream, chilled (cream only, discard the liquid)
    • 1 tsp vanilla aroma
    • 1 tsp tapioca flour
    • 3 tbsp plant-based cream cheese (or coconut yogurt if you want it extra coconut-y)
    • 1/4 tsp sweetener (date caramel, maple syrup)
    1. Prep: the coconut mascarpone needs to chill for a couple of hours, preferably overnight. Combine the ingredients and whisk until creamy. Store in the fridge.
    2. Combine flax seed and 2,5 tbsp of milk and set aside for 5 minutes.
    3. In a large bowl, combine the crepe ingredients. Whisk the batter until smooth. Set the batter aside while grilling the persimmons.
    4. Heat up a grill pan on medium heat. Mix vanilla aroma, cinnamon, cardamom, oil and (optional) sweetener. Peel the persimmons and cut them into slices. Use a pastry brush to coat them with the cinnamon mixture. Cook the persimmon slices, 3 minutes on both sides – until caramelized and lightly charred. Keep them covered in a warm spot while you make the crepes.
    5. Heat up a non-stick pan on medium to high heat. Once hot, add a tbsp of coconut oil. Pour in 2 tbsp of the batter and, using the back of a spoon, spread it out into a circle (6”). Cook for 2-3 minutes, until the bottom is browned and the top is dry, and flip. Cook for an additional 1-2 minutes. Repeat. Add some more coconut oil if the crepes stick to the pan.
    6. Serve with coconut mascarpone and grilled persimmons.

Schrijf een reactie


%d bloggers like this: